Αναζητωντας καλυτερη τυχη

Ξεκίνησαν από την πατρίδα τους πριν λίγο καιρό αναζητώντας ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή και κυρίως ευκαιρία για δουλειά.

Στην πατρίδα τους, τη Βουλγαρία, η πρόσβαση στην εργασία είναι δύσκολη. Και φυσικά δεν είναι οι μόνοι που ακολούθησαν τον δρόμο της μετανάστευσης. Οι ίδιοι επέλεξαν την Ελλάδα γιατί είχαν ακούσει ότι θα ήταν εύκολη η πρόσβαση στην εργασία. Από το όνειρο όμως μέχρι την πραγματικότητα η αλήθεια απέχει πολύ. Εδώ και δύο μήνες βρίσκονται στην χώρα μας αναζητώντας εργασία και αντιμετωπίζουν χίλιες δύο δυσκολίες.

Είναι η Ελμίρα που γεννήθηκε στο Μοντσιλγκράντ της Βουλγαρίας, έχει τελειώσει Παιδαγωγική Σχολή και έχει εργαστεί τρία χρόνια σαν δασκάλα και ο Τανάσωφ που έχει βγάλει Ανώτατη Σχολή και εργάστηκε ως αστυνομικός. Λόγω της μη επαρκούς εύρεσης εργασίας έχουν έρθει στην Ελλάδα για να βρουν δουλειά. Επιλογή Ελλάδος γιατί στην Βουλγαρία είναι δύσκολη η πρόσβαση σε αυτήν.

Διαλέξαμε τη χώρα σας λόγω της οικονομικής της ευχέρειας. Υπάρχουν βέβαια και άλλες χώρες. Οι απόφοιτοι των Ανωτάτων Σχολών, της Ανώτατης Εκπαίδευσης, τα παιδιά τα νεαρά λόγω του ότι δεν μπορούν να εργαστούν και να βρουν δουλειά εγκαταλείπουν τη χώρα και παίρνουν το δρόμο των Ευρωπαϊκών χωρών».

Το γεγονός ότι υπάρχουν εδώ κάποιοι άνθρωποι που θα μπορούσαν να μιλήσουν μαζί τους επηρέασε την απόφασή τους να επιλέξουν την Ελλάδα. «Ακούσαμε ότι στην Ελλάδα υπάρχει σε ικανοποιητικό βαθμό η δυνατότητα πρόσβασης σε εργασία και λόγω του ότι έχουμε μια πολύ καλή σχέση και οι δύο χώρες διάκεινται ευμενώς μεταξύ τους για αυτό περισσότερο επιλέξαμε την Ελλάδα».

Οι πρώτες εμπειρίες καλές, «δεν είχα πολλές πληροφορίες σχετικά με τη χώρα σας. Όταν ήρθα είδα ωραίες οικοδομές, ωραίους δρόμους, πράγματα που δεν περίμενα να δω. Όπως σε όλες τις χώρες υπάρχουν και καλοί και κακοί άνθρωποι, οπωσδήποτε θα υπάρχουν και εδώ. Πάντως είμαι ευχαριστημένη», τονίζει η Ελμίρα.

«Πιο μπροστά είχα φίλους, εδώ στην Ελλάδα. Μ’ αρέσει πάρα πολύ εδώ. Έχει δουλειά. Εμείς ερχόμενοι στην Ελλάδα δεν θέλουμε με κανένα τρόπο να προκαλέσουμε κανένα πρόβλημα, αφού μας δίνει τροφή και στέγη.

Ήρθαμε εδώ να συνεργαστούμε με τους ανθρώπους εδώ και να μην δημιουργούμε κανένα πρόβλημα με την αστυνομία και τα κρατικά όργανα.

Ακούσαμε ότι υπάρχει νόμος για την προσωρινή διαμονή και σκεφθήκαμε να έρθουμε για να βρούμε μια καλύτερη ευκαιρία εργασίας.

Εδώ είναι πολύ όμορφα και με εντυπωσιάζει.

Ήρθαμε εδώ στην Ελλάδα για να βρούμε δουλειά. Δεν βρήκαμε δουλειά της ειδικότητάς μας, αλλά μια άσχετη δουλειά. Δεν πειράζει. Ο σκοπός επετεύχθη. Εργαζόμαστε. Αυτός είναι ο σκοπός.

Με την εργασία που έκανα, την αγροτική περισσότερο, δεν ήμουν ικανοποιημένος διότι με το μισθό που έπαιρνα δεν μπορούσα να τα βγάλω πέρα ούτε δέκα μέρες. Είναι πολύ λυπηρό που οι μισθωτοί δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Για αυτό ακριβώς πήρα την απόφαση να εγκαταλείψω τη χώρα και να επισκεφθώ τη δική σας χώρα για μια καλύτερη τύχη, αφήνοντας πίσω γονείς, συγγενείς και παιδί»
, τονίζει ο Τανάσωφ.

Η Ελμίρα στον ελεύθερο της χρόνο τής αρέσει να δημιουργεί. Παρακολουθώντας στην Βουλγαρία ένα ειδικό πρόγραμμα στη Γερμανική τηλεόραση, διδάχθηκε μέσω κασετών και αποφάσισε να ασχοληθεί με το κέντημα. “Άκουσα ότι στο παγκόσμιο εμπόριο, μπορούσαν να βρω εργασία, και για αυτό ασχολήθηκα με αυτό.

Χρειάζομαι μήνες για να κάνω και το πιο μικρό κομμάτι. Είναι πολύ χρονοβόρα και θέλουν πολύ μεγάλη προσοχή, διότι κάθε κλωστή έχει τον αριθμό της, την αφή της, τη θέση της. Δεν μπορεί να δένει ανεξέλεγκτα η κλωστή. Είναι βάση σχεδίου και μελετημένα”
.

Όσον αφορά, αν σκέφτεται να τα πουλήσει τονίζει, «όταν αποφασίσω να τα πουλήσω, γιατί αυτά μου είναι πολύτιμα και έχω χάσει πολύτιμο χρόνο, μπορεί όμως πολύ εύκολα να τα πουλήσω βγάζοντάς τα στη Βουλγαρική τηλεόραση. Από εκεί θα έβρισκα και αγορά και ζήτηση. Δεν το σκέφθηκα αυτό αλλά προς στιγμήν σκέφτομαι, αν βρω μια λογική τιμή να πουλήσω κάποια κομμάτια».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.