Αναζητειται χρηματοδοτικο προγραμμα για το Κεντρο Τουριστικης Πληροφορησης στο Φαναρι

Οι προσδοκίες τουριστικής προβολής μετατίθενται χρονικά κατά τουλάχιστον δύο καλοκαίρια

Ούτε φέτος το καλοκαίρι δε θα υπάρχει ένα σημείο αναφοράς για την ενημέρωση των επισκεπτών και για την προβολή του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας στον οικισμό του Φαναρίου. Οι προσδοκίες, τις οποίες είχε γεννήσει η ένταξη στο πρόγραμμα LEADER του έργου «Δημιουργία κέντρου τουριστικής πληροφόρησης στο Φανάρι Δήμου Κομοτηνής», μετατέθηκαν χρονικά κατά τουλάχιστον δύο καλοκαίρια, με την προϋπόθεση της εξεύρεσης αντίστοιχου μέτρου σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Και τούτο, γιατί το έργο της δημιουργίας κέντρου τουριστικής πληροφόρησης στο Φανάρι συμπεριλήφθηκε το καλοκαίρι του 2015 στη λίστα με τα απεντασσόμενα έργα και απώλεσε τη δυνατότητα υλοποίησής του με ευρωπαϊκά κονδύλια. Ωστόσο, ο δήμος Κομοτηνής, έχοντας έτοιμο τον φάκελο υποψηφιότητας του έργου, αναμένει την έκδοση πρόσκλησης για δράσεις συναφείς με το αντικείμενό του, ώστε να προχωρήσει σε νέα ένταξη και εξασφάλιση χρηματοδότησης για τη δημιουργία του κέντρου.

Η κεντρική ιδέα και οι στόχοι του έργου

Υπενθυμίζεται πως η κεντρική ιδέα του επίμαχου έργου είναι η ίδρυση  και λειτουργία ενός τοπικού κέντρου τουριστικής πληροφόρησης στην περιοχή του Φαναρίου, που αναμένεται ότι θα συντελέσει στη βελτίωση, οργάνωση και προβολή του αξιόλογου τουριστικού προϊόντος της περιοχής, με βασικό σκοπό την αύξηση της αναγνωρισιμότητας και της επισκεψιμότητάς της, παρέχοντας συνεχή και συστηματική πληροφόρηση με όλα τα συνακόλουθα οφέλη -άμεσα και έμμεσα- για τον τοπικό πληθυσμό, τις τοπικές επιχειρήσεις  και όχι μόνο. Με τη δράση αυτή αναμένεται να υπάρξουν σημαντικά οφέλη στο τοπικό πληθυσμό όσον αφορά τη ποιότητα ζωής στον εν λόγω οικισμό, ενώ παράλληλα θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη διαφοροποίηση των οικονομικών δραστηριοτήτων των κατοίκων με τη δημιουργία ενός πυρήνα συγκέντρωσης των δραστηριοτήτων που αφορούν την ανάπτυξη και προώθηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής. 

Στέγη του Κέντρου το παλιό κοινοτικό κατάστημα Φαναρίου

Για τις ανάγκες του έργου, ο δήμος σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το υπάρχον κτίριο που παλαιότερα στέγαζε το κοινοτικό κατάστημα Φαναρίου, το οποίο θεωρείται κατάλληλο για χρήση ως κέντρο τουριστικής πληροφόρησης, καθώς βρίσκεται και σε κεντρικό σημείο της περιοχής και είναι εύκολα εντοπίσιμο και προσβάσιμο για όλους τους ενδιαφερόμενους  και επισκέπτες της περιοχής, με ιδιαίτερο σεβασμό στα άτομα με αναπηρίες και κινητικές δυσκολίες. Ο εν λόγω χώρος θα διαμορφωθεί και θα εξοπλιστεί κατάλληλα ως κέντρο τουριστικής πληροφόρησης, το οποίο θα παρέχει ενημέρωση και έντυπο προωθητικό υλικό, αλλά και πρόσβαση τόσο στο διαδίκτυο, όσο και μέσω μιας εφαρμογής για έξυπνα κινητά και ταμπλέτες, που θα υποδεικνύουν  τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος στην περιοχή και θα διαθέτει επιπλέον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο για τις ανάγκες παρουσιάσεων, εκθέσεων και εκδηλώσεων σε θέματα τουρισμού.

Σκοπός το συγκεκριμένο κέντρο να λειτουργεί ως «Υπηρεσία μιας στάσης» για τον τουρίστα

Στόχος είναι το συγκεκριμένο κέντρο να λειτουργεί ως «Υπηρεσία μιας στάσης» (one stop shop) για τον τουρίστα ή τον ενδιαφερόμενο, ο οποίος επισκεπτόμενος το χώρο θα μπορεί να οργανώσει τη διαμονή του ή τις δραστηριότητές του κατά τη διάρκεια της διαμονής, είτε αυτή διαρκεί μία ημέρα, είτε είναι πολυήμερη.  Όσον αφορά στη στελέχωση του τουριστικού κέντρου, ο δήμος Κομοτηνής θα εξασφαλίσει το απαιτούμενο προσωπικό, χρησιμοποιώντας διάφορες πηγές χρηματοδότησης- ίδια μέσα, χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά και εθνικά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ή εθελοντική προσφορά. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει επαρκής στελέχωση του κέντρου, η οποία θα ενισχύεται κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου αιχμής για την περιοχή, από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο.
 
Λόγω της φύσης του τουριστικού προϊόντος της περιοχής και της προσδοκώμενης αυξημένης επισκεψιμότητας του κέντρου πληροφόρησης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, υπάρχει πρόβλεψη για την προμήθεια εξοπλισμού εξωτερικών χώρων, όπως τραπέζια, καθίσματα, τέντες,  ηχητική – μικροφωνική εγκατάσταση κλπ., ώστε να πραγματοποιούνται ανοιχτές εκδηλώσεις για μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών με βάση τις ανάγκες και τους σκοπούς του έργου, δηλαδή την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής με τη διενέργεια εκδηλώσεων για την προώθηση τοπικών προϊόντων, όπως εκθέσεις κ.α. Για τις ανάγκες των εκδηλώσεων σε εξωτερικό χώρο δύναται θα χρησιμοποιηθούν οι παρακείμενες εγκαταστάσεις που ανήκουν στο δήμο Κομοτηνής.
 
Στο εσωτερικό του κτιρίου θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις, ώστε ο χώρος να είναι λειτουργικός βάσει των προβλεπόμενων αναγκών, ενώ εξωτερικά θα διαμορφωθεί κατάλληλα και ο περιβάλλων χώρος, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να εντοπίσουν και να προσεγγίσουν εύκολα το κέντρο. Οι ανάγκες για τις εργασίες προέκυψαν λόγω της παλαιότητας του υπάρχοντος εξοπλισμού. Το κτίριο παραμένει κλειστό για μεγάλο χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της πενταετίας. Επιπλέον δεδομένου ότι το κτίριο θα εξυπηρετεί το ευρύ κοινό έχει δημιουργηθεί η ανάγκη να εξασφαλίζεται η οριζόντια και κατακόρυφη αυτόνομη και ασφαλής προσπέλαση από άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα και η εξυπηρέτηση αυτών σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους των κτιρίων σύμφωνα με τις οδηγίες σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ «Σχεδιάζοντας για Όλους».
 
Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, προβλέπεται επίσης η επιμέλεια, ο σχεδιασμός και η παραγωγή έντυπου υλικού και υλικού προβολής και προώθησης, με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα και τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν ,το οποίο θα διανέμεται δωρεάν στους επισκέπτες. Η προμήθεια του παραπάνω προωθητικού υλικού κρίνεται αναγκαία για την προβολή του τουριστικού αποθέματος της περιοχής, καθότι τα τελευταία χρόνια δεν έχει υπάρξει ανάλογη.

Κατάρτιση κανονισμού λειτουργίας και τριετούς επικοινωνιακού σχεδίου δράσης

Για την εύρυθμη και ουσιαστική λειτουργία του κέντρου θα καταρτιστούν Κανονισμός Λειτουργίας καθώς και Τριετές Επικοινωνιακό Σχέδιο Δράσης. Τα παραπάνω κρίνονται απαραίτητα, ώστε να υπάρχει προγραμματισμός και πρόβλεψη των αναγκών τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε προμήθειες υλικού  και να γίνεται ορθή και συνετή διαχείριση των παγίων, που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του έργου. Επιπλέον για να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητά του και η προστιθέμενη αξία στο τουριστικό απόθεμα της περιοχής, που θα επιφέρει η δημιουργία και λειτουργία του Τουριστικού κέντρου, θα πρέπει οι δράσεις του να είναι καλά προγραμματισμένες, να έχουν στοχοθετήσεις, να υπάρχει γνώση των απαραίτητων πόρων  για την διενέργεια τους και διασφάλιση αυτών. Να επιδρούν  συντονισμένα σε συνέργια μαζί με τις υπόλοιπες δράσεις των υπόλοιπων φορέων και πρωτοβουλιών στην περιοχή. Τέλος πρέπει να υπάρχει ένα μηχανισμός ανατροφοδότησης, ώστε να επιλέγονται οι κατάλληλες διορθωτικές ενέργειες. Τα παραπάνω δύναται να εξασφαλιστούν με την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης από εξειδικευμένους επιστήμονες.

Δωρεάν όλες οι υπηρεσίες του κέντρου

Συγκεντρωτικά, οι δαπάνες που προβλέπονται θα αφορούν σε δαπάνες βελτίωσης και προσαρμογής των υπαρχουσών κτιριακών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου στις ανάγκες του έργου, δαπάνες για την προμήθεια μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού και λογισμικού για το γραφείο εξυπηρέτησης και ενημέρωσης αλλά και για τον χώρο εκδηλώσεων και πολλαπλών χρήσεων, δαπάνες επιμέλειας και δημιουργίας έντυπου υλικού, υλικού προβολής και βάσης δεδομένων και τέλος υπάρχουν προβλέψεις για τις απαραίτητες μελέτες.
 
 
Όλα τα προϊόντα που θα παραχθούν μέσω του επίμαχου έργου με σκοπό την τόνωση, προώθηση και ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης στην περιοχή, της πληροφόρησης και προώθησης του τουριστικού προϊόντος, θα διανέμονται δωρεάν και σε καμία περίπτωση το κέντρο τουριστικής πληροφόρησης δεν θα παράγει έσοδα.

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.