Αναβρασμος στην παιδεια
Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων κολεγίων. Στο πλαίσιο αυτό, το Σάββατο συνεδρίασε η διευρυμένη Διοικούσα Επιτροπή της Ομοσπονδίας των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) με θέμα τις κινητοποιήσεις λόγω των κολεγίων και τη χαμηλή κρατική χρηματοδότηση για την Παιδεία. Η Ομοσπονδία αποφάσισε 48ωρη απεργία στις 20 και 21, καθώς και στις 25 και 26 Νοεμβρίου. Στο πλευρό τους βρίσκονται και οι φοιτητές, οι οποίοι ξεκινούν γενικές συνελεύσεις στις σχολές, ενώ και οι διοικήσεις των Ιδρυμάτων αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να βάλουν λουκέτο. Οι φοιτητικοί σύλλογοι εντάσσουν τις αντιδράσεις για τα κολέγια στο γενικότερο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, προσανατολιζόμενοι σε διαδοχικές πορείες στο κέντρο της Αθήνας και σε καταλήψεις αμέσως μετά τη 17η Νοεμβρίου. Το Σάββατο, επίσης, οι πρόεδροι των τοπικών συλλόγων των καθηγητών (ΕΛΜΕ) συζήτησαν την πρόταση της ομοσπονδίας τους (ΟΛΜΕ) για απεργία διαρκείας από τον Δεκέμβριο. Παράλληλα, στις 31 Οκτωβρίου έχει ορισθεί η πραγματοποίηση της Συνόδου των Πρυτάνεων και ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν είναι ο τρόπος αντίδρασης στην απόφαση τους Ευρωδικαστηρίου.
Αθανάσιος Καραμπίνης, αντιπρύτανης Δημοκριτείου: «Ήταν αναμενόμενη
η απόφαση»
«Ήταν μια απόφαση που δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί κεραυνός εν αιθρία. Λίγο – πολύ ήταν αναμενόμενη», δηλώνει ο αντιπρύτανης του Δημοκριτείου καθηγητής κ. Καραμπίνης για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των ΚΕΣ. «Όλοι αναμέναμε ότι ουσιαστικά χρειάζεται μία διόρθωση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τουλάχιστον στο σημείο που αφορά στα επαγγελματικά μας δικαιώματα. Τις τελευταίες δεκαετίες η παιδεία όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε άλλες χώρες είχε άμεση συνάρτηση με τα επαγγελματικά δικαιώματα. Το έχουμε πει πολλές φορές ότι θα πρέπει στη χώρα μας να υπάρξει μια εθνική στρατηγική, μία επαναχάραξη της πολιτικής για την παιδεία πέρα από κομματικές σκοπιμότητες έτσι ώστε να μπορέσουν τα πανεπιστήμια από τη μια να συνεχίσουν το έργο, που όλοι αναγνωρίζουμε ότι παρέχουν, και από την άλλη να διασφαλιστεί ότι, τουλάχιστον, θα υπάρξει μια διαφοροποίηση των αποφοίτων των δημοσίων πανεπιστημίων και των αποφοίτων των οποιωνδήποτε κολεγίων, ανεξαρτήτως αν αυτό θα έχει ένα επαγγελματικό αντίκρισμα ή όχι. Μία τέτοια απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου αλλάζει και επηρεάζει όχι μόνο την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλάζει και επηρεάζει ουσιαστικά όλο το οικοδόμημα της παιδείας μας ακόμη και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τα φροντιστήρια, γενικά Η λογική του ότι επενδύω έτσι ώστε το παιδί μου να καταφέρει στις δύσκολες εισαγωγικές εξετάσεις να περάσει σε ένα πανεπιστήμιο, μήπως μπορέσει να εξασφαλίσει, με βάση τα μέχρι τώρα ισχύοντα, μία επαγγελματική αποκατάσταση έχει κλονισθεί. Μπορεί κάλλιστα να πηγαίνει σε ένα κολλέγιο franchising με κάποιο άλλο πανεπιστήμιο, που δυστυχώς, και εδώ πρέπει να μείνουμε και να το τονίσουμε, δεν θα έχουμε τη δυνατότητα ως χώρα να γνωρίζουμε το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Αυτό πιστεύω ότι είναι το λυπηρό και συγκλονιστικό της απόφασης, δεν θα μπορούμε ως χώρα να πιστοποιήσουμε ότι το τάδε κολέγιο έχει υψηλό επίπεδο, υψηλής στάθμης εκπαίδευση και το άλλο δεν έχει. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να δούμε τι γίνεται με τη δημόσια παιδεία μας και προφανώς όλη αυτή η επένδυση που έχει κάνει το ελληνικό κράτος στα δημόσια πανεπιστήμια και στη δημόσια εκπαίδευση γενικότερα πώς μπορεί να αξιοποιηθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Σύνοδος πρυτάνεων
Στις 31 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος των Πρυτάνεων η οποία όπως τονίζει ο κ. Καραμπίνης, «ήταν προγραμματισμένη. Κυρίαρχο θέμα είναι αναμενόμενο ότι θα είναι η απόφαση του ευρωδικαστηρίου, η οποία δεν μας βρίσκει όχι απλώς σύμφωνους, αλλά αντίθετους, γιατί πραγματικά ισοπεδώνει προς τα κάτω τον ρόλο των δημοσίων πανεπιστημίων. Το αναγνωρίζουμε, το έχουμε τονίσει εδώ και πολλά χρόνια και δικαιωνόμαστε δυστυχώς, ενώ όλοι πιστεύαμε ότι δεν θα έπρεπε να δικαιωθούμε. Δυστυχώς υποβαθμίζονται τα πανεπιστήμια και από εκεί και πέρα όμως οφείλει η πολιτεία, αλλά και όλοι όσοι ασχολούμαστε με την παιδεία, με δεδομένο αυτό και με δεδομένο ότι η χώρα μας είναι κράτος της Ε.Ε. να χειρισθούμε το θέμα όσο το δυνατόν καλύτερα για τους δικούς μας αποφοίτους, για το δημόσιο πανεπιστήμιο που υπηρετούμε, για την παιδεία στη χώρα μας, η οποία όντως έχει προβλήματα».
Μονόδρομος η αναγνώριση;
«Φοβάμαι έτσι όπως διάβασα την απόφαση μέσω του διαδικτύου, το επίσημο κείμενο δεν το έχω, θα πρέπει να είναι σεβαστή από τη χώρα μας και μάλιστα σε ό,τι αφορά στην αναγνώριση ορισμένων επαγγελματικών κλάδων εκεί θα πρέπει να γίνουν, μετά από μελέτη, πιθανές διαφοροποιήσεις τις οποίες δεν τις βλέπω με μια πρώτη ανάγνωση εύκολες και ορατές. Βέβαια αυτό είναι και θέμα του Υπουργείου του οποίου οι νομικές υπηρεσίες θα πρέπει να μελετήσουν το θέμα και να δουν πώς είναι ακριβώς διατυπωμένη η απόφαση. Είναι όμως μία απόφαση για την οποία δεν θα έλεγα ότι δικαιώνει τα κολέγια αλλά θα έλεγα ότι υποβαθμίζει τον ρόλο των πανεπιστημίων».
Η απόφαση πλήττει τα πολυτεχνεία
Σύμφωνα με τον κ. Καραμπίνη η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου «πλήττει κυρίως σχολές, όπως τα πολυτεχνεία, που είναι σχολές μεγάλης ζήτησης. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν πολλοί απόφοιτοι κολεγίων και ξένων πανεπιστημίων που δεν ήταν αναγνωρισμένα στην Ελλάδα και οι οποίοι πραγματικά τώρα με βάση αυτήν την απόφαση βρίσκουν μία διέξοδο».
Α.Π.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
