«Αναβρασμος» σε Ο.Τ.Α. και Ο.Σ.Ε.

Εικοσιτετράωρη απεργία και τετράωρη στάση εργασίας προκήρυξε για σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α.).

Η απεργία αφορά στους εργαζόμενους με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου στους Ο.Τ.Α. και στις δημοτικές επιχειρήσεις της χώρας, η δε τετράωρη στάση εργασίας γίνεται από τις 08.30 έως και τις 12.30 και αφορά στο υπόλοιπο προσωπικό. Κι αυτό γιατί σήμερα συζητείται στον Άρειο Πάγο η υπόθεση μετατροπής των συμβάσεων έργου σε αορίστου χρόνου. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α., μ’ αυτό τον τρόπο εκφράζεται «η συμπαράσταση στον αγώνα των συμβασιούχων, που διεκδικούν τη μετατροπή όλων των συμβάσεων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε αορίστου χρόνου, με την ταυτόχρονη κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων».

Συνομιλώντας για το ζήτημα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. της Ξάνθης Δημήτρη Γαλανόπουλο, είπε: «Είναι πάγιο αίτημα της ομοσπονδίας μας η τακτοποίηση των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ζητάμε οι συμβάσεις τους να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου και επίσης ζητάμε έτσι να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας στο δημόσιο και στους Ο.Τ.Α. Όσον αφορά τους τελευταίους, ζητάμε επίσης την ανάκληση της απόφασης για τον περιορισμό των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού. Με τις συνταξιοδοτήσεις, με όλα όσα συμβαίνουν και με τον φόβο των εργαζομένων για παραπάνω χρόνια υπηρεσίας, έχουμε πολλές πρόωρες συνταξιοδοτήσεις». Ο κ. Γαλανόπουλος σημείωσε ότι η στάση εργασίας γίνεται γιατί «η ομοσπονδία καλεί όλους τους εργαζόμενους να παρευρεθούν στον Άρειο Πάγο για συμπαράσταση, την ώρα της εκδίκασης», διευκρινίζει ότι «εμείς στην Ξάνθη δεν έχουμε συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, πλην αυτών της μερικής (τετράωρης) απασχόλησης που είναι γύρω στα εβδομήντα άτομα, έτσι είναι κυρίως είναι θέμα συμπαράστασης και όχι απεργίας» και καταλήγει ενημερώνοντας: «Την προσεχή Τρίτη καλούνται τα διοικητικά συμβούλια των πρωτοβάθμιων σωματείων όλης της χώρας σε σύσκεψη στην Αθήνα. Και την επόμενη μέρα ακολουθεί η σύγκληση γενικού συμβουλίου της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. για να εκτιμηθεί η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή και να αποφασίσουν για κινητοποιήσεις».

Χειρόφρενο στις αμαξοστοιχίες χθες και σήμερα

Για δεύτερη μέρα θα παραμείνουν ακινητοποιημένες σήμερα οι αμαξοστοιχίες του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας (Ο.Σ.Ε.), λόγω της 48ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης (Π.Ε.Π.Ε.).
Η απεργία έχει επιφέρει μεγάλα προβλήματα στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες και μεταφορές, ενώ το δελτίο που εξέδωσε η «ΤΡΑΙΝΟΣΕ» λέει ότι για σήμερα «καταργούνται όλα τα επιβατικά και εμπορικά δρομολόγια εκτός αυτών μεταξύ Αθήνας – Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης – Αθήνας, ενώ τα δρομολόγια 604 και 605 θα αναχωρήσουν μετά τη λήξη της απεργίας». Όσον αφορά δε στα διεθνή δρομολόγια, «οι αμαξοστοιχίες 334, 335, 336, 337, 460 και 461 καταργούνται στην ελληνική διαδρομή τους και οι επιβάτες τους θα προωθηθούν στους προορισμούς τους με λεωφορεία». Τέλος, «κραδασμοί» θα υπάρξουν και αύριο Παρασκευή, καθώς καταργούνται το δρομολόγιο 613 στη διαδρομή Δίκαια – Αλεξανδρούπολη, το δρομολόγιο 734 στη διαδρομή Φλώρινα – Έδεσσα και τα δρομολόγια 444 και 445.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε από την Αθήνα σε τηλεφωνική επικοινωνία ο υπεύθυνος τύπου και δημοσίων σχέσεων του οργανισμού Θεόδωρος Μορέλας, λέγοντας ότι «η 48ωρη απεργία των μηχανοδηγών κρατά ακινητοποιημένες τις αμαξοστοιχίες και δεν λειτουργεί κανένα δρομολόγιο του Ο.Σ.Ε. και του προαστιακού σιδηροδρόμου, εκτός από ένα του τελευταίου».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.