Αναβληθηκε η εκδικαση της υποθεσης της Μονης Βατοπεδιου

Νέα αναβολή για τον Σεπτέμβριο του 2009 πήρε η εκδίκαση της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου, όπως αποφασίστηκε στο Τριμελές Εφετείο Θράκης, μετά από αίτημα της υπεράσπισης του Μοναχού Αρσενίου.

Όπως και πριν από 11 μέρες, δεν παρέστη χθες στα δικαστήρια κανείς από τους κατηγορούμενους, τη Μαρία Ψάλτη, τον ηγούμενο Εφραίμ και τον Μοναχό Αρσένιο.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του ηγούμενου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου Ηλίας Αναγνωστόπουλος ισχυρίστηκε ότι η συζήτηση της υποθέσεως αναβλήθηκε προκειμένου να μπορέσει ο Πατέρας Αρσένιος να είναι ο ίδιος παρών στην εκδίκασή της. «Σήμερα δεν μπορούσε να έρθει για πολύ σοβαρούς λόγους υγείας. Δεν παραγράφεται τίποτα, γιατί η παραγραφή είναι οκταετής».

Ο κ. Αναγνωστόπουλος εξήγησε τους λόγους απουσίας του Μοναχού Αρσενίου, ο οποίος εισήχθη πριν από 7 ημέρες -για δεύτερη φορά- στο Διαβαλκανικό Κέντρο λόγω του σοβαρού μεταδιασειστικού συνδρόμου και της αστάθειας βάδισης που είναι αποτέλεσμα του χτυπήματος που δέχτηκε στο κεφάλι. Βάσει της ιατρικής γνωμάτευσης, η οποία χορηγήθηκε στις 12 Μαΐου 2009 από τον Απόστολο Βιντέλη, ο Μοναχός Αρσένιος θα πρέπει να αποφύγει για ένα μήνα κάθε πνευματική ή σωματική κόπωση.

Ο Αθανάσιος Καμαράκης, δικηγόρος υπεράσπισης της δικαστού Μαρίας Ψάλτη, σχολιάζοντας την εκ νέου αναβολή της δίκης, δήλωσε ότι το αίτημα της αναβολής προέρχεται από τον Μοναχό Αρσένιο, ο οποίος «νοσηλευόταν στο Διαβαλκανικό. Επειδή θέλει να είναι παρών στη δίκη, για να τη παρακολουθήσει, αλλά είναι και βασικός παράγοντας σε αυτή την υπόθεση, το Δικαστήριο έκρινε ότι υπάρχει ανυπέρβλητο κώλυμα στο πρόσωπό του, εφόσον οι γιατροί βεβαιώνουν ότι για ένα μήνα θα πρέπει να αποφευχθεί η συμμετοχή του στη διαδικασία και το Δικαστήριο ανέβαλε την υπόθεση, γιατί δεν μπορούσε να διακόψει». Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό βολεύει και τους δικηγόρους που έχουν ανειλημμένες υποχρεώσεις μέσα στον Ιούλιο, όταν είχε προταθεί για να γίνει η αναβολή από τον κ. Εισαγγελέα.

Όσο για την κ. Ψάλτη, ανέφερε ότι είναι εφέτης ήδη στη Σύρο, «προφανώς εξουσιοδότησε τον κ. Αργυρόπουλο, ο οποίος μπορούσε να την εκπροσωπήσει και θα μπορούσε να γίνει η δίκη, αν δεν υπήρχε το κώλυμα για τον Μοναχό Αρσένιο».

Ο Γιώργος Πεταλωτής, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μάρτυρας στη δίκη ως πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, από πλευράς του, δήλωσε: «Το δικαστήριο αναβλήθηκε για άλλη μια φορά για τις 22 Σεπτεμβρίου. Θα είναι η 5η φορά που θα προσέρθουν οι παράγοντες της δίκης στο Δικαστήριο και βέβαια για άλλη μια φορά για λόγους υγείας του Μοναχού Αρσένιου», ενώ ταυτόχρονα έκανε την εξής παρατηρήσεις:

Πρώτον, η δικαστής Μαρία Ψάλτη, η οποία είναι κατηγορούμενη, δεν θα έπρεπε να δικάζει χθες. «Είναι παράδοξο να κατηγορείται μία δικαστής ότι παρέβη το καθήκον της και -απʼ όσο γνωρίζω- υπάρχει και εκκρεμότητα στην πειθαρχική της δίωξη. Παρόλα αυτά ασκεί καθήκοντα εφέτη στο εφετείο Σύρου. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα κενό της πολιτείας».

Δεύτερον, πιστεύει ότι θα απονεμηθεί -κατά οποιονδήποτε τρόπο- δικαιοσύνη για τους σημερινούς κατηγορούμενους, για την τότε Πρόεδρο και για τους δύο Μοναχούς. Ωστόσο, χαρακτήρισε «τεράστιο σκάνδαλο» τα αδικήματα που έχουν παραγραφεί, «δυστυχώς, είναι τα αδικήματα των πολιτικών προσώπων, των Υπουργών της ΝΔ, οι οποίοι στην κυριολεξία χάρισαν, ξεπούλησαν δημόσια περιουσία, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Δυστυχώς, με το πραξικοπηματικό κλείσιμο της Βουλής παραγράφηκαν και τα αδικήματά τους. Νομίζω ότι αυτό από μόνο του αποτελεί ένα τεράστιο σκάνδαλο και είναι αυτό που δίνει τα δείγματα ατιμωρησίας των πολιτικών προσώπων έναντι των απλών πολιτών».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.