Αναβληθηκε για 18 Μαιου η δικη για καταστηματα στον αιγιαλο της Αιγειρου

Ο δήμαρχος Αιγείρου Βαγγέλης Λίτσος, ο πρώην προϊστάμενος της Πολεοδομίας Σωκράτης Παπαδημητρίου, δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Αιγείρου και καταστηματάρχες της Αιγείρου βρέθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου στο Ακροατήριο Τριμελούς Πλημμελειοδικείου μετά από καταγγελία της Κτηματικής Υπηρεσίας Ροδόπης, για μια ακόμη φορά.

Η καταγγελία στηρίχτηκε στο ότι δεν ήταν σύννομη η εγκατάστασή τους, ενώ δεν έχει γίνει ο καθορισμός του αιγιαλού, επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε από τους δικηγόρους υπεράσπισης. Η υπόθεση των αναψυκτηρίων Μέσης, Αρωγής και Φαναρίου πήρε αναβολή για τις 18 Μαΐου 2006.


Ο πρόεδρος του δικαστηρίου κ. Πεγιατζόγλου σχολίασε ότι δεν έχει επισκεφθεί την περιοχή, την έχει δει σε φωτογραφίες και παρατήρησε ότι «πρόκειται για κομψές κατασκευές οι οποίες προσθέτουν στο χώρο».

Ο δικηγόρος υπεράσπισης Γιώργος Πεταλωτής συμφώνησε με τη συμμόρφωση των κατηγορουμένων, ενώ τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει και διευθέτηση του χώρου, γι’ αυτό και ζήτησε μακρά αναβολή.

Θ. Δαλακούρας: «Προϋποτίθεται οριοθέτηση»

Ο δικηγόρος Θεοχάρης Δαλακούρας εκπροσώπησε τον κ. Παπαδημητρίου και μετά την αναβολή σχολίασε: «Το κεντρικό ζήτημα είναι η ελλείπουσα οριοθέτηση, επομένως το άμεσο ζητούμενο – όπως τέθηκε και στο δικαστήριο – είναι ότι πρέπει να υπάρξει ένα ξεκαθάρισμα του όλου νομικού καθεστώτος, να έχουμε εδραία πεποίθηση του παρανόμου ή μη, έτσι ώστε και το δικαστήριο να μπορεί να κρίνει, ταυτοχρόνως όμως να εμπεδωθεί η νομιμότητα στην όλη περιοχή. Μ’ αυτή την έννοια ζητήθηκε ένας εύλογος χρόνος, ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί η προσπάθεια επίσημης οριοθέτησης, η οποία προϋποθέτει την κινητοποίηση συγκεκριμένων φορέων. Αυτό το αίτημα της υπεράσπισης είναι και αίτημα προς τις αρχές. Τόσο από τη Νομαρχία Ροδόπης όσο και από το Δήμο Αιγείρου θα έχουμε προσπάθεια επίσπευσης, έτσι ώστε να έχουμε σαφέστατο καθεστώς, διότι άλλως όχι μόνο δεν μπορεί να κριθεί εάν είναι αυθαίρετες ή όχι οι κατασκευές αλλά ούτε μπορεί να γίνει ανάκληση αδειών γιατί θα μπορούσαν να υπάρξουν πολλαπλά άλλα νομικά προβλήματα σε επίπεδο επιπτώσεων και να ζητηθούν αποζημιώσεις.

Γ. Πεταλωτής: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να εξαφανίζουμε τουριστικές επιχειρήσεις»

Ο κ. Πεταλωτής θέλησε να τονίσει τη δυσαρέσκειά του για την δίωξη που έχει ασκηθεί.

«Με λύπη παρευρισκόμαστε σε μία τέτοια δίκη γιατί έχει ασκηθεί μία ποινική δίωξη η οποία δείχνει την ανακολουθία της ίδιας της πολιτείας, η οποία εδώ και χρόνια αφήνει μια περιοχή χωρίς διευθέτηση του αιγιαλού, επιτρέπει στους τοπικούς φορείς (δήμο και καταστηματάρχες) ν’ αναπτύσουν επιχειρηματική δραστηριότητα τουριστικού χαρακτήρα που έχει αναδείξει την περιοχή, η οποία αποτελεί τον έναν από τους δύο πόλους τουριστικής έλξης της περιοχής μας. Μ’ αυτήν την ποινική δίωξη αναγκάζονται ο δήμος και οι καταστηματάρχες να υποχωρήσουν προκειμένου να περάσουν σ’ ένα καθεστώς το οποίο μπορεί να φαίνεται νόμιμο αλλά στην ουσία ξεκληρίζει την περιοχή.

Στη Ροδόπη δεν έχουμε την πολυτέλεια να εξαφανίζουμε τουριστικές επιχειρήσεις τη στιγμή που δεν δίνονται κίνητρα για ν’ αναπτύσσεται τουριστικά η περιοχή μας.

Ελπίζω να γίνει νομική διευθέτηση, έτσι ώστε και τυπικά νόμιμοι να είναι οι όλοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, αλλά και να μην πάψει η περιοχή ν’ αποτελεί πόλο τουριστικής ανάπτυξης. Ήδη η περιοχή της Μαρώνειας έχει καταντήσει Σαχάρα, δεν έχουμε την πολυτέλεια ν’ αφήσουμε να δημιουργηθεί παρόμοια κατάσταση στο Φανάρι.

Η πολιτεία είναι ενιαία, γι’ αυτό και πρέπει να υπάρξει διευθέτηση ώστε να προστατευτούν όλα τα αγαθά και τα δικαιώματα των κατοίκων και ο νομός Ροδόπης να έχει την τύχη που του αξίζει».

Ο κ. Πεταλωτής μαζί με την έλλειψη διευθέτησης έθιξε και το θέμα της ιδιοκτησίας. «Είναι αμφίβολο σε ποιον ανήκει η περιοχή. Στο δήμο Αιγείρου, στην Κτηματική Υπηρεσία του Ν. Ροδόπης ή στα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα που παραχωρήθηκε τώρα τελευταία; Μ’ ένα ασαφέστατο νομικό καθεστώς έρχεται η πολιτεία και ασκεί ποινικές διώξεις σε κατοίκους». Ο κ. Πεταλωτής υποστήριξε ότι η περιοχή ανήκει κατά πάσα πιθανότητα στα ΕΤΑ. «Θα πρέπει να γίνει στη συνέχεια παραχώρηση του νομικού προσώπου των ΕΤΑ στο δήμο Αιγείρου γιατί εκεί πρέπει ν’ ανήκει η περιοχή προκειμένου να αναπτυχθεί».

Β. Λίτσος: «Επιδιώκουμε ν’ αποδείξουμε τη νομιμότητα»

Ο κ. Λίτσος σημείωσε ότι το αίτημα της αναβολής υποβλήθηκε κυρίως από την πλευρά των μισθωτών των αναψυκτηρίων προκειμένου να προβούν σε ενέργειες συμμόρφωσης σε ό,τι αφορά μικρές παρεμβάσεις που έγιναν έξω από την οικοδομική άδεια που είχαν. «Σε ό,τι αφορά τα κτίσματα που έχουν την οικοδομική άδεια επιδιώκουμε ν’ αποδείξουμε τον Μάιο στο δικαστήριο τη νομιμότητα των οικοδομικών αδειών.

Με μικρές διορθώσεις που θα γίνουν στη διάρκεια του χειμώνα στη νέα δίκη θα διεκδικήσουμε να παραμείνουν τα αναψυκτήρια που έχτισε ο δήμος σύμφωνα με τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από την Πολεοδομία Ροδόπης, έτσι ώστε να συνεχιστεί η τουριστική ανάπτυξη της περιοχή μας.

Έγινε φανερό στη σύντομη ακροαματική διαδικασία ότι η τοπική κοινωνία έχει άποψη για το ζήτημα, η οποία συντάσσεται με την άποψη του δήμου». Ο κ. Λίτσος πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης θα πρέπει να γίνει μέσα από την ισχύουσα νομοθεσία και τους κανόνες δικαίου.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.