Αναβιωσε το «Τρντεζ» στην Κομοτηνη (+Video)

Το πανάρχαιο αρμένικο έθιμο της φωτιάς για ακόμη μια φορά έλαβε με τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων

Αναβίωσε για ακόμη μια χρονιά στην Κομοτηνή το πανάρχαιο αρμενικό έθιμο «Τρντεζ» το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, στο προαύλιο της Αρμένικης Εκκλησίας της Κομοτηνής, με τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων.
 
Οι ρίζες του εθίμου χάνονται στα βάθη της αρχαιότητας και συνδεόταν προχριστιανικά με τη λατρεία του ήλιου και της φωτιάς καθώς και τη γονιμότητα και τον ερχομό της άνοιξης.
 

Το έθιμο συνεχίστηκε στην χριστιανική Αρμενία, όπου συνδέθηκε με την Υπαπαντή του Κυρίου, την οποία η Αρμενική Εκκλησία γιορτάζει στις 14 Φεβρουαρίου (η αρμενική εκκλησία γιορτάζει την γέννηση του Χριστού στις 6 Ιανουαρίου, μαζί με τα Φώτα).
 
Το τελετουργικό του «Τρντεζ» προβλέπει το άναμμα μιας φωτιάς, συνήθως από ένα ζευγάρι που έχει παντρευτεί πρόσφατα, και γύρω από αυτήν ξεκινάει ένας κυκλικός χορός. Μετά από το άναμμα, πηδάνε πάνω από τη φωτιά τα ζευγάρια και όποιος άλλος από τους παριστάμενους το επιθυμεί.
 
 

Τζένη Κασαπιάν «Η αναβίωση του εθίμου οφείλεται στην ουσία στους Αρμένιους που ήρθαν στην πόλη μας μετά το '90» 

Η αναβίωση του εθίμου στην Κομοτηνή γίνεται με πρωτοβουλία του Εκπολιτιστικού Μορφωτικού Ομίλου Αρμενίων, και η αναβίωση του, σημείωσε η πρόεδρος του Ομίλου, κ. Τζένη Κασαπιάν, οφείλεται στην ουσία στους Αρμένιους που ήρθαν στην πόλη μας μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, που ενσωματώθηκαν τα τελευταία χρόνια στην αρμένικη κοινότητα της πόλης.
 

Όπως σημείωσε, οι Αρμένιοι της Θράκης ήταν αστοί, και αυτές οι γιορτές συνήθως ήταν δεμένες με το αγροτικό πληθυσμό, για αυτό και οι νέες αφίξεις έφεραν μαζί τους και μπόλιασαν το έθιμο στην περιοχή μας.
 
Όπως ανέφερε στην αρχαιότητα η πυρά γινόταν στο κέντρο του χωριού οπότε έπαιρναν τη φωτιά με τα κλαδιά και την πήγαιναν στα σπίτια τους, και ακόμα και στα νεότερα χρόνια, μετέφεραν τη φλόγα αυτή στο σπίτι, η οποία έμενε αναμμένη για όλη τη χρονιά.
 

Στο πλαίσιο της αναβίωσης του εθίμου οι ανύπαντροι παίρνουν κουλουράκια, τα οποία πρέπει να τα φάνε προτού κοιμηθούν, χωρίς να πιούν νερό, ώστε να διψούν και να βλέπουν στο όνειρό τους ποιον θα παντρευτούν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.