Αναβιωσε και φετος στην Ξυλαγανη το εθιμο του «Κλεφτοθοδωρου»

Το πρώτο Σάββατο μετά από την καθαρά Δευτέρα η ορθόδοξη εκκλησία τιμά τη μνήμη των αγίων Θεοδώρων, του Τήρωνος και του Στρατηλάτου. Την παραμονή της εορτής σε αρκετά χωριά της Ροδόπης αλλά και του γειτονικού νομού Ξάνθης, αναβιώνει το έθιμο του «Κλεφτοθόδωρου», που έχει τις ρίζες του στην Ανατολική Ρωμυλία.
 
Συγκεκριμένα, η μία εκδοχή του εθίμου θέλει τον Άγιο Θεόδωρο τον Τύρωνα να ήταν κλέφτης πριν να γίνει Άγιος, ενώ η δεύτερη θέλει τους Αγίους να κλέβουν τα τάματα που κάνουν σε αυτούς οι πιστοί όταν ξεχνούν να τους τα προσφέρουν.
 
Τα αγόρια των χωριών μαζεύονται το βράδυ της Παρασκευής στις πλατείες και αφού χωριστούν σε ομάδες, πηγαίνουν στα σπίτια των ανύπαντρων κοριτσιών του χωριού με την πρόθεση να κλέψουν κάτι από τα σπίτια τους.
 
Τα «κλοπιμαία» είναι συνήθως αγροτικά εργαλεία, εξώπορτες, γλάστρες με λουλούδια, τραπέζια και ό,τι άλλο βρεθεί αφύλακτο και μπορεί να μεταφερθεί εύκολα. Όλα τα αντικείμενα συγκεντρώνονται στην πλατεία του χωριού και την επόμενη μέρα μεταφέρονται πίσω από τους ιδιοκτήτες τους.
 
Πιστοί στην παράδοση οι Ξυλαγανιώτες αναβίωσαν και φέτος το έθιμο, με τα αγόρια του χωριού να κλέβουν κυρίως τις εξώπορτες των σπιτιών των ανύπαντρων κοριτσιών του χωριού. Τα «κλοπιμαία» συγκεντρώθηκαν και φέτος στην κεντρική πλατεία του χωριού, απ’ όπου και τα παρέλαβαν το επόμενο πρωί οι γονείς των κοριτσιών.
 
Και του χρόνου!!! Ν.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.