Αναβιωσε για 4η συνεχομενη χρονια το εθιμο των Αυγομαχιων

Τα παιδιά έμαθαν ένα ποντιακό έθιμο πολλών χρόνων

Μαθητές και μαθήτριες από τα νηπιαγωγεία της Κομοτηνής πήραν μέρος στις «Αυγομαχίες» Προσχολικής Αγωγής που πραγματοποιήθηκαν για 4η συνεχόμενη χρονιά το πρωί της Πέμπτης 9 Μαΐου στην Κομοτηνή στο 3ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής.
 
Εδώ και 4 χρόνια η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, δια του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», έχουν φέρει το παραδοσιακό αυτό έθιμο στην εκπαίδευση των παιδιών της περιοχής και φροντίζουν έτσι ώστε να διατηρηθεί από γενιά σε γενιά ένα ποντιακό έθιμο. Πρόκειται για την αναβίωση του πασχαλινού ποντιακού εθίμου των «Αυγομαχιών», δηλαδή για έναν διαγωνισμό τσουγκρίσματος αυγών.
  
Οι τρεις πρώτοι νικητές του τελικού αγώνα κέρδισαν κύπελλα, χορηγία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», ενώ όλοι οι συμμετέχοντες θα βραβευθούν με μετάλλια, τα οποία είναι χορηγία της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Κομοτηνής.
 
Πριν τις «Αυγομαχίες» πραγματοποιήθηκε από τους παλαίμαχους «Αυγομάχους» κ. Θεόφιλο Παπαδόπουλο και κ. Δημήτρη Αποστολίδη, οι οποίοι έλεγξαν τα αυγά και γενικότερα εφάρμοσαν τους κανόνες της διαδικασίας. 

Χρύσα Μαυρίδου «Η μαζική συμμετοχή των παιδιών μας δίνει ώθηση να συνεχίσουμε το έθιμο» 

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Θρυλόριου «Η Κερασούντα και το Γαρς» κ. Χρύσα Μαυρίδου δεν μπορούσε να κρύψει την χαρά της για την υλοποίηση για 4η συνεχόμενη χρονιά των «Αυγομαχιών» μέσα στη σχολική κοινότητα.  «Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθεί ζωντανή η παράδοση είναι μέσα από τη σχολική διαδικασία» ανέφερε η κ. Μαυρίδου και υπογράμμισε πως το έθιμο έχει αγαπηθεί τόσο από τα παιδιά όσο και από τους γονείς. «Εμείς τηρούμε το έθιμο εδώ και πολλά χρόνια  αλλά ήταν ένα όνειρο να μπει στην εκπαίδευση» αποκάλυψε η κ. Μαυρίδου τονίζοντας πως ήταν ο μόνος τρόπος που μπορούσε να διασωθεί το έθιμο με ασφάλεια. Παράλληλα η πρόεδρος του Συλλόγου υπογράμμισε πως η μαζική συμμετοχή των παιδιών δίνει ώθηση στους διοργανωτές για να συνεχιστεί το έθιμο.
 
Επιπλέον η κ. Μαυρίδου επισήμανε πως είναι πολύ σημαντικό από την παιδική ηλικία τα παιδιά να αποκτήσουν βιώματα που να αφορούν στην παράδοση. «Δεν είναι κομμάτι της μνήμης αλλά καθημερινότητα και αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα» αποκάλυψε η δραστήρια πρόεδρος του Συλλόγου «Η Κερασούντα και το Γαρς» τονίζοντας πως υπάρχει η  δυνατότητα μέσα από την σχολική διαδικασία να αναβιώνεται το έθιμο και να δημιουργούνται παράλληλα βιώματα στα παιδιά. 

Γιάννης Σιγούρος «Μέσα από δράσεις στοχεύουμε στη διάδοση των εθίμων στη σχολική κοινότητα και στην τοπική κοινωνία» 

Ο Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Γιάννης Σιγούρος,  αφού ευχαρίστησε τον Διευθυντή του σχολείου για την παραχώρηση της αίθουσας,  στάθηκε στη σημασία που έχει η διατήρηση του εθίμου στη νέα γενιά, τονίζοντας πως τα παιδιά απολαμβάνουν τις στιγμές. «Μέσα από αυτές τις δράσεις στοχεύουμε στο να διαδώσουμε τα τοπικά έθιμα τόσο στην σχολική κοινότητα αλλά και την τοπική κοινωνία» ανέφερε ο κ. Σιγούρος

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.