Αναβιωσαν οι Μωμογεροι

Ο Σύλλογος Ποντιακής Νεολαίας «Η Τραπεζούντα» σε συνεργασία με τους νεοπρόσφυγες Πόντιους από το χωριό Χαραπά της Γεωργίας παρουσίασαν το λαϊκό δρώμενο του δωδεκαημέρου Χριστουγέννων – Φώτων Μεϊμούνια (Μωμογέρια) στο νεόκτιστο οικισμό των Ποντίων στην Εκτενεπόλ Κομοτηνής.

Με θρησκευτική ευλάβεια οι σπιτονοικοκύρηδες με στρωμένα τραπέζια με εφτά λογής προϊόντα περίμεναν τα Μεϊμούνια τα οποία πιστεύεται ότι διώχνουν με τις άγριες μάσκες και τον θόρυβο των κουδουνιών τους την κακοτυχία και τα κακά πνεύματα ενώ από την άλλη η παρουσία τους συμβάλλει στην επιτυχή έκβαση της γονιμότητας της φύσης. Οι Μωμόγεροι συνοδεία ζουρνάδων και νταουλιού, αφού περιπλανήθηκαν για αρκετές ώρες στους δρόμους και τα σοκάκια του οικισμού, έχοντας όσο έπεφτε η νύχτα ολοένα και περισσότερους θεατές να τους ακολουθούν, έδωσαν υπόσχεση να ξανανταμώσουν την επόμενη χρονιά.

Τα χρήματα και τα υλικά αγαθά που συγκεντρώνουν οι Μωμόγεροι συνηθίζεται να δίδονται σε φτωχές οικογένειες στην εκκλησία και το σχολείο.

Την εκδήλωση τίμησαν και παρακολούθησαν η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ροδόπης κ. Χρύσα Μανωλιά, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Δημήτρης Κοτσάκης, η Πρόεδρος της ΔΕΠΑΚ κ. Νίκη Μουστάκα και ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ κ. Γιώργος Ναβροζίδης.

Το έθιμο έλαβε χώρα στις 13 Ιανουαρίου διότι σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο το οποίο σέβονται και τηρούν αρκετοί Νεοπρόσφυγες είναι παραμονή Πρωτοχρονιάς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.