Αναβιωσαν οι Λαζαρινες

Για μια ακόμη χρόνια σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παραδημής και Φίλων με τη ΔΕΠΑΚ με τη σημαντική συμμετοχή των γυναικών αλλά και του γυμναστή του συλλόγου του κ. Απόστολου Μαργιόλη αναβίωσε στην πόλη μας το έθιμο «Λαζαρίνες». Πρόκειται για ένα έθιμο που έφεραν οι πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη το οποίο σηματοδοτεί την αρχή των εθίμων για το Πάσχα και το οποίο τα τελευταία χρόνια αναβιώνει ο οικισμός της Παραδημής. Κορίτσια ντυμένα με τοπικές φορεσιές έψαλαν τα κάλαντα στην αγορά ευχόμενες «καλό Πάσχα, υγεία και καλά μπερεκέτια».

«Προσπαθήσαμε να δώσουμε μία νοσταλγική νότα την ημέρα του Σαββάτου του Λαζάρου και παράλληλα να υπενθυμίσουμε στους Κομοτηναίους ένα πολύ ωραίο και πολύ τρυφερό έθιμο χαμένο στο βάθος των χρόνων. ένα έθιμο που καλά κρατεί στον οικισμό της Παραδημής. Η συνεργασία μας είναι άψογη όλα αυτά τα χρόνια και θεωρούμε ότι με τη βοήθειά τους και με τη διάθεση που έχουν να επιδείξουν θα καταφέρουμε και τα επόμενα χρόνια να μεταφέρουμε αυτή τη νοσταλγική νότα την τόσο ανθρώπινη στον κόσμο της Κομοτηνής», μετέφερε η πρόεδρος της ΔΕΠΑΚ Σοφία Μενεσελίδου.

Επεξηγώντας το τελετουργικό του εθίμου ο Απόστολος Μαριόλας, χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου Παραδημής και Φίλων ανέφερε ότι «τα κάλαντα του Λαζάρου εντάσσονται στα πασχαλινά έθιμα της Θράκης με τα οποία ξεκινούσε η πασχαλινή περίοδος. Τα κάλαντα τα έφεραν οι παππούδες μας πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη. Σύμφωνα με το έθιμο τα κορίτσια σηκώνονταν και με καλαθάκια στα χέρια και με την κούκλα, το Λάζαρο, γύριζαν από σπίτι σε σπίτι και έλεγαν τα κάλαντα. Οι νοικοκυρές τους περίμεναν με ιδιαίτερη χαρά, γιατί κατά το έθιμο έφερναν υγεία και ευημερία στο σπιτικό τους και έβαζαν αυγά στα καλαθάκια των κοριτσιών τα οποία προορίζονταν να βαφτούν τη Μεγάλη Πέμπτη καθώς επίσης και διάφορα κεράσματα, φρούτα ξηρούς καρπούς καραμέλες. Η νοικοκυρά έπαιρνε την κούκλα την πήγαινε στα εικονίσματα και την περνούσε από όλα τα δωμάτια του σπιτιού. Χαρακτηριστική η έκφραση που έλεγαν «άντε να έχουμε καλό Πάσχα με υγεία και καλό μπερεκέτι», εκφράζοντας την έντονη αγωνία τους για τη σοδειά της χρονιάς.

Ο κ. Μαργιόλης επισημαίνει τη σημασία της συμμετοχής «των παιδιών στην αναβίωση του εθίμου του τόπου μας. Πέρα από την εκμάθηση των ελληνικών χορών τέτοιου είδους δραστηριότητες αποτελούν ένα άλλο μέσο προσέγγισης της παράδοσής μας και συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένης γνώσης σε θέματα που αφορούν στην πολιτιστική μας κληρονομιά.

Προτού δοθούν πληροφορίες στα παιδιά για την αναβίωση του εθίμου τους ζητήθηκε να ψάξουν και να συλλέξουν υλικό πάνω στο συγκεκριμένο θέμα έτσι ώστε να δραστηριοποιηθούν και τα ίδια σε ζητήματα που αφορούν στη λαογραφία του τόπου μας και να αφομοιώσουν καλύτερα το έθιμο αυτό».

Να σημειωθεί ότι στην αναβίωση του εθίμου συμμετείχε το μικρό χορευτικό τμήμα του πολιτιστικού συλλόγου, και συγκεκριμένα τα κορίτσια τα οποία παρέστησαν και τις Λαζαρίνες καθώς και η κυρία Μαρούση Σοκόρη κάτοικος του χωριού, «η οποία με πολύ μεράκι προσφέρθηκε να μας βοηθήσει στην προσπάθειά μας και θα θέλαμε να την ευχαριστήσουμε για αυτό.

Σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑΚ η αναβίωση, αναπαράσταση και καταγραφή του εθίμου θεωρούμε ότι συμβάλλει στη διάσωσή του καθώς και στην ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας. Να γνωρίσουν οι νεότεροι και να θυμηθούν οι παλαιότεροι ένα μέρος από την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που διαθέτει ο τόπος μας», κατέληξε ο κ. Μαριόλης.

Μαρία Παπαδοπούλου

Κάλαντα του Λαζάρου

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα βάγια

Ήρθε η Πασχαλιά που τρων τα ψάρια

Σήκω Λάζαρε και μην κοιμάσαι

Ήρθε η μάνα σου από την πόλη

Σου φερε χαρτί και πορτοφόλι

Γράψε Θόδωρε γράψε Δημήτρη

Γράψε Λεμονιά και κυπαρίσσι

Οι κοτίτσες μας αυγά γεννούνε

Οι φωλίτσες μας δεν τα χωρούνε

Δώστε και σε μας να ευχηθούμε

Η καταγραφή του εθίμου έγινε από πληροφορίες που έδωσαν κάτοικοι του χωριού: Σιδερά Πασχαλιά, Τόλη Δέσποινα, Σακόρη Μαρούση, Μαριόλα Σμαράγδα, Κυριαζίδου Αθανασία, Μολλά Πηνελόπη, Κολάγκελε Μαρία, Σόφτα Βασιλική, Ζήση Αφροδίτη, Κυριαλάνη Μαρία, Ευστρατιάδου Ιφιγένεια, Αντωνίου Κωνσταντίνος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.