Αναβιωσαν οι αυγομαχιες στο Θρυλοριο

Για μια άλλη χρονιά το έθιμο των αυγομαχιών αναβίωσε στο Θρυλόριο, με τη στήριξη της ΔΕΠΑΚ. Έθιμο που μεταφέρθηκε από τις πατρίδες και τα τελευταία χρόνια αναβιώνεται από τον Πολιτιστικό Όμιλο Ποντίων Θρυλορίου προσελκύει το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων.

Από τις 10 το πρωί οι αυγομάχοι πήραν τις θέσεις τους όπως και η επιτροπή που εξετάζει την καταλληλότητα των αυγών, που σημαίνει ότι τα αυγά πρέπει να είναι μόνο κότας. Οι διαγωνιζόμενοι χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες με βάση την ηλικία τους, σε μικρούς και μεγάλους.
Φέτος η συμμετοχή των μεγάλων ήταν ιδιαίτερα σημαντική, κι αυτοί διακρίθηκαν για το πάθος και τη ζωντάνια τους. Οι γυναίκες πλέον διεκδικούν ίσο μερίδιο νίκης στους αγώνες και απόδειξη το γεγονός ότι το δεύτερο και τρίτο κύπελλο το πήραν γυναίκες και συγκεκριμένα η Γκουντουσάκη Δήμητρα και ο Ναβροζίδου Αθηνά. Το πρώτο βραβείο κέρδισε ο Γιάννης Νικολαϊδης. Στους μικρούς τα βραβεία κέρδισαν ο Λαζαρίδης Γρηγόρης, Ναβροζίδης Νίκος και ο Σαλπιγγίδης Παύλος. Οι αγώνες διήρκεσαν μέχρι αργά το μεσημέρι.

«Οι αυγομαχίες αναβιώνουν πάνω από δεκαπέντε χρόνια στο Θρυλόριο σε μία προσπάθεια να σωθεί η παράδοση που ήρθε με τους προγόνους μας από τον Πόντο. Ο κ.Γιάννης Λαζαρίδης είναι ο πρώτος που μας δίδαξε τον τρόπο που ξεχωρίζονται τα γερά αυγά και οι μαθητές του συνεχίζουν την παράδοση. ΄Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από την παρουσία και συμμετοχή των νέων, εξάλλου και αυτός είναι ο στόχος του Ομίλου να ενεργοποιήσει τα νέα άτομα προς την κατεύθυνση διατήρησης της ποντιακής παράδοσης», αναφέρει η πρόεδρος του Ομίλου Χρύσα Μαυρίδου

Για πρώτη φορά φέτος ο Ομιλος με αφορμή τον εορτασμό του παρεκκλησιού του Αγίου Γεωργίου ζήτησε τη συνδρομή των εορταζόντων κατοίκων του χωριού και παρέθεσε γεύμα αγάπης το οποίο ευλόγησε ο παπάς του χωριού μαζί με τα αυγά λίγο πριν την έναρξη του αγώνα.

Από τη Δράμα στο Θρυλόριο

«Στόχος του Ομίλου είναι η πραγματοποίηση αυγομαχιών σε περιφερειακό επίπεδο» τονίζει η πρόεδρος του Όμίλου Χρύσα Μαυρίδου.. «Ήδη η πρόταση έχει τεθεί στον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας τον κ. Παρχαρίδη ώστε το έθιμο να πάρει πανελλήνιο χαρακτήρα εφόσον υπάρχουν δυνατοί αυγομάχοι σε διάφορα μέρη της Ελλάδας».

Η αρχή έγινε την Τρίτη το απόγευμα με την επίσκεψη τριών αυγομάχων από τη Δράμα, οι οποίοι και διαγωνίσθηκαν με τους αυγομάχους του Θρυλορίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.