Αναβαθμιζοντας το πρασινο της Κομοτηνης

Εγκρίθηκε ο Κανονισμός Πρασίνου του Δήμου Κομοτηνής, που προβλέπει και τη δημιουργία κοινωνικών πάρκων - Περιλαμβάνει και σημαντικό αριθμό προστίμων για τους παραβάτες

Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής ο Κανονισμός Πρασίνου, με τον οποίο δημιουργείται και στην πόλη μας ο θεσμός των κοινωνικών πάρκων, μέσα από τα οποία θα μπορούν να «υιοθετήσουν» συλλογικότητες και φορείς δημόσιους χώρους, καθώς και μια σειρά από κανόνες, αλλά και πρόστιμα για τους παραβάτες. 

Ο νέος Κανονισμός στο σύνολό του θέτει κανόνες και αρχές ως προς την προστασία του αστικού πρασίνου και του φυσικού περιβάλλοντος, την τήρηση καθαριότητας σε κοινόχρηστους υπαίθριους χώρους, τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χρήση των αλσών, των πάρκων, των πλατειών, των παιδικών χαρών και των υπόλοιπων χώρων πρασίνου.
 
Ο Κανονισμός, σημείωσε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, δημιουργήθηκε λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του Δήμου Κομοτηνής, αλλά και με χρήση απόψεων και καλών πρακτικών άλλων Δήμων.
 
Από την πλευρά της η επικεφαλής της παράταξης «Εμείς η πόλη» κ. Φελίνα Καζάκου πρότεινε να δοθούν επιπλέον κίνητρα στους πολίτες να καταγγέλλουν τις παρανομίες, όπως απαλλαγή για μια περίοδο από τα δημοτικά τέλη, θεωρώντας πως από τη στιγμή που δεν υφίσταται μηχανισμός για να επιβληθούν πρόστιμα από το Δήμο Κομοτηνής, θα πρέπει να κάνουν τους πολίτες πιο προσεκτικούς όσο αφορά στο περιβάλλον. Η ίδια μάλιστα κατέληξε με νόημα στην τοποθέτησή της, λέγοντας πως η εφαρμογή μιας κανονιστικής αποδεικνύεται στην πορεία.
 
Από την πλευρά του Σπάρτακου ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δημήτρης Αμανατίδης, έκανε την παρατήρηση πως τα πρόστιμα που προβλέπονται για τα μεγάλα δέντρα, είναι μικρά.  Επίσης έκανε την αναφορά ότι υπάρχουν πολλοί ακάλυπτοι χώροι, τους οποίους κάποιοι έχουν φυτεύσει και μπορεί να θέλουν να ασχοληθούν σε μια πιο νόμιμη κατάσταση, κάτι στο οποίο απάντησε ο κ. Πετρίδης ότι αυτό προβλέπεται, με συγκεκριμένους περιορισμούς, στο άρθρο που προβλέπει τα κοινωνικά πάρκα. 

Πέφτουν… «καμπάνες» 

Να σημειωθεί πως στο σχέδιο προβλέπεται, με στόχο την αντιμετώπιση του συνεχώς εντεινόμενου φαινομένου αυθαίρετης κοπής δέντρων σε κοινόχρηστους χώρους ή καταστροφής φυτών, θάμνων, ανθών κλπ αλλά και με σκοπό την ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των δημοτών, το μαχητό τεκμήριο ευθύνης των γειτονικών ιδιοκτησιών.
 
Αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση αυθαίρετης κοπής δέντρων ή ξήρανσης (με χρήση χημικών μέσων – συνήθως το φυτό ξηραίνεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κάτι το οποίο δεν συμβαίνει σε περιπτώσεις προσβολής από ασθένειες ή έντομα), αφού έχει απορριφθεί αίτημα για κοπή του δένδρου από την υπηρεσία, τεκμαίρεται ότι την κοπή ή την φθορά την έχει πραγματοποιήσει ο ιδιοκτήτης, μισθωτής ή νομέας της ιδιοκτησίας του οποίου το αίτημα έχει απορριφθεί, μιας και ωφελείται από την απώλεια.
 
Ο κανονισμός προβλέπει και την επιβολή προστίμων για όσους παραβαίνουν τους κανόνες χρήσης του δημόσιου /δημοτικού πρασίνου, ανάλογα με την παράβαση και το εύρος της.
 
Έτσι σε περίπτωση κοπής ή αφαίρεσης δένδρων ή θάμνων που βρίσκονται σε δημοτικό χώρο πρασίνου προβλέπονται πρόστιμα από 50 μέχρι 200 ευρώ ανάλογα με την ηλικία τους.
 
Επίσης σε μια προσπάθεια αποφυγής αντίστοιχων φαινομένων που έχουν παρατηρηθεί κατά το παρελθόν, για την κλοπή ή καταστροφή εποχιακών φυτών, επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και για την καταστροφή χλοοτάπητα, επιβάλλεται πρόστιμο 50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ προβλέπεται και μια σειρά άλλων προστίμων για αυθαίρετη κλάδευση, φύτευση, και άλλες παραβάσεις.
 
Ακόμα στον κανονισμό πρασίνου προβλέπονται πρόστιμα για μια σειρά «σπανιότερων» περιπτώσεων αυθαίρετης κατάληψης χώρων πράσινου, που όμως έχουν κι αυτές παρατηρηθεί κατά το παρελθόν.
 
Επιπλέον για τη μερική ή ολική καταστροφή αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, κάδοι, εξαρτήματα αρδεύσεως) του δημόσιου/δημοτικού χώρου πρασίνου, επιβάλλεται πρόστιμο έως 200 ευρώ/τεμάχιο , πέραν του καταλογισμού της αποκατάστασης, ενώ για τη ρύπανση αυτού του εξοπλισμού επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ .
 
Επίσης για την εσκεμμένη εγκατάλειψη ή απόρριψη αντικειμένων ή μπαζών από εργολάβους ή κάθε είδους επαγγελματίες, επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ/m3 και για ρίψη χαρτιών και λοιπών μικροαντικειμένων από πεζούς ή περιπατητές επιβάλλεται πρόστιμο 20 ευρώ.
 
Τέλος για την είσοδο και ελεύθερη κυκλοφορία σκύλων ή άλλων κατοικίδιων ζώων σε πάρκο, όταν υπάρχει πινακίδα απαγόρευσης ή το μπάνιο τους σε δημόσια νερά, επιβάλλεται πρόστιμο 50 ευρώ, ενώ για τη ρύπανση στα πάρκα, στα άλση, στις παιδικές χαρές από κατοικίδια ζώα, με εξαίρεση τους συνοδούς σκύλους ατόμων με ειδικές ανάγκες, επιβάλλεται πρόστιμο 30 ευρώ στον κάτοχο του ζώου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.