Αναβαθμιζονται 7 παιδικες χαρες στο Δημο Αρριανων

Θα περιλαμβάνουν εξοπλισμό για όλες τις ηλικίες, καθώς και για ΑμεΑ

Στην προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών του Δήμου Αρριανών, στο πλαίσιο του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, εκτιμώμενης αξίας 202.627 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α. 24% θα προχωρήσει ο Δήμος το επόμενο διάστημα.
 
Το έργο αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για την αναβάθμιση επτά παιδικών χαρών του Δήμου Αρριανών, με στόχο τη βελτίωση και αναβάθμιση των χώρων αυτών, μέσα από την ορθή, λειτουργική ανασχεδίαση των παιδικών χαρών, πληρώντας τις προδιαγραφές ασφαλείας όπως αυτές ορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία, με απώτερο σκοπό κυρίως τη βέλτιστη σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών, όλων των ηλικιακών ομάδων.
 
Μέσα από τις παρεμβάσεις ο Δήμος θέλει να δοθούν ευκαιρίες αναψυχής και παιχνιδιού σε άτομα με ειδικές ανάγκες, δραστηριότητες που απουσιάζουν ολοκληρωτικά στην παρούσα κατάσταση, διεύρυνση της ηλικιακής ομάδας των χρηστών της παιδικής χαράς και λαμβάνεται μέριμνα, όπου είναι εφικτό, για τη δημιουργία κατάλληλων χώρων που απευθύνονται και σε εφήβους.
 

Παράλληλα, μέσα σε αυτόν τον αναζωογονημένο αστικό χώρο ικανοποιούνται πλήρως οι ανάγκες ξεκούρασης, ψυχαγωγίας, αναψυχής και κοινωνικοποίησης ταυτόχρονα για τα παιδιά αλλά και για τους συνοδούς αυτών.
 
Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις αφορούν την παιδική χαρά Δοκού, την παιδική χαρά Πάσσου, την παιδική χαρά Μικρού Πιστού, την Παιδική χαρά Λαμπρού, την Παιδική χαρά Μύστακα, την Παιδική χαρά Δειλινά και την Παιδική χαρά Δρανιάς.
 
Οι προαναφερόμενοι χώροι που αφορούν στις παιδικές χαρές και οι προτεινόμενες παρεμβάσεις έχουν σχεδιασθεί και μελετηθεί με βάση τις απαιτήσεις ασφαλείας, όπως αυτές ορίζονται στα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας και τις προδιαγραφές που έχει ορίσει το Υπουργείο Εσωτερικών. 

Τι θα γίνει στις παιδικές χαρές 

Για το έργο προτείνεται η αποξήλωση των παλαιών οργάνων που δεν πληρούν πια τις προϋποθέσεις πιστοποίησης στο Δοκό, και η τοποθέτηση νέων σύγχρονων και ασφαλών οργάνων ποικίλων δραστηριοτήτων ανά ηλικιακή ομάδα σε όλες τις παιδικές χαρές, η κατασκευή των κατάλληλων επιφανειών για προστασία από πτώσεις, διαδρόμων προσπέλασης, τοποθέτηση περίφραξης, τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού (βρύση, κάδοι απορριμμάτων, ενημερωτική πινακίδα εισόδου, καθιστικά, φωτιστικά κτλ.
 
Ο νέος εξοπλισμός που έχει επιλεγεί περιλαμβάνει ποικιλία δραστηριοτήτων, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα ηλικιακών ομάδων, όπως π.χ. κούνιες και ελατήρια για νήπια, τραμπάλες και κούνιες για παιδιά διαφορετικών ηλικιακών ομάδων, τσουλήθρες και σύνθετα για νήπια, καθώς και για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και αναρριχητικές δραστηριότητες για παιδιά, που δίνουν την αίσθηση της διαδρομής περιπέτειας.
 

Για τον λόγο αυτό, θα ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι που περιγράφονται αναλυτικά στα πρότυπα ασφαλείας και την ελληνική νομοθεσία.
 
Έτσι προβλέπονται η επισκεψιμότητα, η προσβασιμότητα και η σήμανση του κάθε χώρου, με περίφραξη και είσοδο ορισμένη και όρια καθορισμένα, καθώς και πινακίδα εισόδου, ώστε να αποτρέπεται η διάβαση σε άτομα που δεν έχουν λόγο παρουσίας στον χώρο, σε ζώα, αλλά και να περιορίζονται τυχόν κίνδυνοι, χωρίς ωστόσο να αποκόπτεται ο χώρος από το ευρύτερο περιβάλλον.
 
Επίσης προβλέπεται η ασφάλεια που πρέπει να παρέχει στα παιδιά η επιλογή των παιχνιδιών, καθώς και η θέση των καθιστικών για καλύτερη επίβλεψη από τους συνοδούς,  ποικιλία των παιχνιδιών, ώστε να προσφέρονται εναλλακτικές ευκαιρίες για παιχνίδι και εκπαίδευση, σε πληθώρα ηλικιακών ομάδων, η τήρηση των ορίων ασφαλείας του κάθε παιχνιδιού, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι τραυματισμού, η τοποθέτηση μικρών κάδων σε διάφορα σημεία του χώρου, ο  επαρκής φωτισμός και η ένταξη δραστηριοτήτων Α.με.Α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.