Αναβαθμιζεται μεσω INTERREG η παλια Δημοτικη βιβλιοθηκη Κομοτηνης

Την πολιτιστική συνεργασία Κομοτηνής και Χασκόβου για την ενίσχυση του τουρισμού προβλέπει το πρόγραμμα CHIC

Ένα ενιαίο τουριστικό χώρο θέλουν να δημιουργήσουν οι Δήμοι Κομοτηνής και Χασκόβου, μέσα από το έργο «Crossing the paths of History and Culture” με διακριτικό τίτλο «CHIC», του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A “Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020, μέσω πολιτιστικών εκδηλώσεων και καλύτερης συνεργασίας σε επίπεδο δήμων και πολιτών.
 
Παράλληλα θα προχωρήσουν και στην ανάδειξη-αξιοποίηση σημαντικών πολιτιστικών υποδομών όπως η ανακαίνιση του κτιρίου της Παλιάς δημοτικής βιβλιοθήκης του Δήμου Κομοτηνής, η αναβάθμιση του εξοπλισμού του Δημοτικού θεάτρου του Δήμου Χασκόβου και η αναβάθμιση του εξοπλισμού του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Χασκόβου.
 
Κύριος σκοπός του έργου είναι η συνεργασία ανάμεσα στις δύο περιοχές σε πολιτιστικό επίπεδο με σκοπό την περεταίρω τουριστική ανάπτυξη τους και τη μόνιμη και πολυεπίπεδη συνεργασία τους. 

Διερεύνηση των παραδόσεων 

Η εναρκτήρια συνάντηση του έργου, με συνολικό προϋπολογισμό 784.152,36 ευρώ, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Μαρτίου στην Κομοτηνή, με τη συμμετοχή των εταίρων από το Δήμο Κομοτηνής, το ΔΗΠΕΘΕ και το Δήμο Χασκόβου,
 
Το ΔΗΠΕΘΕ στη συμμετοχή του σε αυτό έχει ως κύρια στόχευση την διερεύνηση των δυνατοτήτων πολιτιστικών συνεργασιών ανάμεσα στις δύο περιοχές, με έμφαση κυρίως το θέατρο μια θεματική που διασχίζει τα μονοπάτια της παράδοσης και το πολιτισμού, σημείωσε η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ κ. Σοφία Μενεσελίδου, με έμφαση στον ερασιτεχνικό πολιτισμό.
 
«Θα διερευνήσουμε και θα μελετήσουμε μέσα από έρευνες, σεμινάρια και συναντήσεις τις κοινές παραδόσεις των δύο περιοχών, για να δημιουργήσουμε δυνατότητες τουριστικών ανταλλαγών στη βάση του πολιτισμού» σημείωσε εκφράζοντας τη χαρά της για το γεγονός ότι το ΔΗΠΕΘΕ καταφέρνει να ξεκινήσει την υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού προγράμματος.

 

Σημαντικές δυνατότητες για τον τουρισμό 

Ιδιαίτερα σημαντικό έργο, το οποίο θα δώσει ώθηση και στις δύο περιοχές, χαρακτήρισε το CHIC η κ. Katya Gagova, υπεύθυνη του προγράμματος για το Δήμο Χασκόβου, η οποία εργάζεται στο Κέντρο τουριστικών πληροφοριών του Δήμου.
 
«Πιστεύω ότι όταν ολοκληρώσουμε τα παραδοτέα του προγράμματος, θα έχουμε σημαντικές δυνατότητες να αυξήσουμε τον τουρισμό και στις δύο περιοχές» σημείωσε, ελπίζοντας πως το κλίμα και στις δύο περιοχές θα γίνει πιο ελκυστικό, και χρήσιμο για τους τουρίστες, δίνοντας πολλαπλές δυνατότητες στις περιοχές να συνεργαστούν. 

Αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος 

Το πρόγραμμα αποτελεί την προσπάθεια, μετά και την υλοποίηση του προγράμματος GreenSpots, να υπάρξει μια συνέχεια στην τουριστική πολιτική του Δήμου Κομοτηνής, σημείωσε ο κ. Δήμος Ισπικούδης, ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου Κομοτηνής.
 
Με δεδομένο ότι έχει ανοίξει και λειτουργεί το διασυνοριακό πέρασμα στη Νυμφαία, με την περιοχή να αποτελεί το κύριο πέρασμα τουριστών από τα ανατολικά Βαλκάνια προς τα νοτιοανατολικά ελληνικά παραθαλάσσια θέρετρα, θέλησαν να βρουν ένα τρόπο να κρατήσουν όλους αυτούς τους ανθρώπους στην περιοχή και αν την ανακαλύψουν.
 
Για αυτό και σκέφτηκαν πως θα πρέπει να υπάρχει μια συνολική θεώρηση της περιοχής, πάνω και κάτω από τα σύνορα, για την οποία θα πρέπει να δημιουργηθεί μια κοινή συναντίληψη, διερευνώντας τις κοινές πολιτιστικές κληρονομιές που υπάρχουν στην περιοχή, ξεκινώντας από το επίπεδο των απλών πολιτών.
 
Έτσι θα διερευνήσουν την κοινή πολιτιστική κληρονομιά, με μελέτες, εκπαιδευτικά διακρατικά σεμινάρια με έμφαση στους νέους, σπουδαστές, αλλά και επιχειρηματίες, τουριστικούς φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους, θεατρικές ομάδες κ.α.
 
Παράλληλα θα δημιουργήσουν ένα φεστιβάλ, που θα ενσωματώσουν στις πολιτιστικές δραστηριότητες του Δήμου Κομοτηνής, και το ίδιο θα κάνει και ο Δήμος Χασκόβου.
 
«Θέλουμε να ενισχύσουμε την τουριστική εμπειρία του επισκέπτη, για αυτό θα δημιουργήσουμε μια σειρά εργαλεία, παραδοσιακά αλλά και νέα για να προσελκύσουμε τους τουρίστες και να βελτιώσουμε την εμπειρία τους» σημείωσε, μέσω ενός προγράμματος σήμανσης στα σημεία τουριστικού προορισμού.
 
Αυτή η σήμανση θα δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη, μέσα από έξυπνες εφαρμογές για το κινητό του, να βλέπει την ιστορία του προορισμού, να παίζουν παιχνίδια, δημιουργώντας εφαρμογές που θα πάνε σε ανώτατο επίπεδο την εμπειρία του επισκέπτη.
 
Ολοκληρώνοντας αυτά τα εργαλεία, το επόμενο βήμα θα είναι η βελτίωση, πέρα της τουριστικής εμπειρίας και των ίδιων των υποδομών.
 
Για αυτό και προχωρά η ανακαίνιση και αναβάθμιση του κτιρίου της Παλιάς δημοτικής βιβλιοθήκης του Δήμου Κομοτηνής, το οποίο σε συνδυασμό με τα έργα που γίνονται στην περιοχή του ιστορικού κέντρου, θα δώσει μια αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος που μπορεί να προσφέρει η πόλη.
 
Κάτι αντίστοιχο θα γίνει και από την βουλγαρική πλευρά, με την αναβάθμιση του εξοπλισμού του Δημοτικού θεάτρου και του εξοπλισμού του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Χασκόβου.
 
Έτσι δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν, θα το συνδέσουν με τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα του τουρισμού, δίνοντας ακόμα μία δίοδο και εργαλεία στους επιχειρηματίες της περιοχής για να προωθήσουν καλύτερα το προϊόν τους, και μέσα από την κοινή πολιτιστική κληρονομιά.
 
Παράλληλα θα γίνουν κάποιες εργασίες και συναντήσεις, ώστε να υπάρχει μια συνολική θεώρηση του τουριστικού προϊόντος συνολικά για την περιοχή, και στο Δήμο Κομοτηνής και στο Δήμο Χασκόβου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.