Αναβαθμιζεται και αποκτα περιφερειακο χαρακτηρα

Παρουσία πολιτικών, θρησκευτικών, αστυνομικών αρχών και των προέδρων των επιμελητηρίων εγκαινιάστηκε από το νομάρχη Ροδόπης Άρη Γιαννακίδη η 4η Έκθεση Δόμηση Κατοικία το βράδυ της Πέμπτης στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Κομοτηνής. Η έκθεση φιλοξενεί αξιόλογες προτάσεις διακόσμησης για όλους τους χώρους ενός σπιτιού αλλά μέσα από συγκεκριμένα περίπτερα μπορεί ν’ απαντήσει σε λειτουργικά ζητήματα δόμησης και κατοικίας.

Η έκθεση λειτουργεί το Σάββατο και την Κυριακή από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 10.00 το βράδυ και τη Δευτέρα από τις 5.00 μέχρι τις 10.00 το βράδυ.

Ο πρόεδρος της «Άλφα Εκθεσιακής» Άγγελος Καραμπίκας χαιρέτησε κι ευχαρίστησε τους φορείς για τη στήριξή τους. Στο περιθώριο της έκθεσης κάλεσε τον κόσμο να δει μια έκθεση πολύ πιο αναβαθμισμένη από την προηγούμενη, με περισσότερες και αξιόλογες συμμετοχές. «Καλώ το κοινό της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να δει την έκθεση κι αυτά τα καινούρια προϊόντα που έχουν να παρουσιάσουν αυτά τα όμορφα περίπτερα» είπε. Θύμισε ότι το βράδυ της Δευτέρας θα γίνει κλήρωση με πλούσια δώρα, ανάλογα της θεματικής της έκθεσης και τα δώρα θα είναι προσφορά των επιχειρηματιών που συμμετέχουν.

Η πρόεδρος του Δ.Ε.Κ.Α.ΜΑ.Θ Υβόννη Πέππα ξεκίνησε την ομιλία της από μια αναφορά στο έτος 1998 οπότε βρέθηκε σ’ αυτό το χώρο στήνοντας το περίπτερο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στην έκθεση Θράκη ’98. «Δε μπορούσα τότε να φανταστώ πόσο θα με κέρδιζε κάποια στιγμή αυτή η διαδικασία. Οι δομές, τα συνεργεία, οι συνθήκες, το στήσιμο, το τρέξιμο της τελευταίας στιγμής, όλα μου φαίνονταν τόσο περίεργα αλλά και ελκυστικά.

Σήμερα, οχτώ χρόνια μετά, αισθάνομαι ιδιαίτερα τυχερή που συμμετέχω στην ομάδα του Δ.Ε.Κ.Α.ΜΑ.Θ και υπηρετώ με τον τρόπο μου τα εκθεσιακά γεγονότα που γίνονται σ’ αυτόν τον χώρο. Εγχειρήματα δύσκολα, πλην όμως απαραίτητα. Γνωρίζουμε τις αδυναμίες μας, πρώτον την έλλειψη κατάλληλων υποδομών και δεύτερον τον αριθμό των εκθετών που συμμετέχουν.

Ο θεσμός αυτός που φέρει τη σφραγίδα των επιμελητηρίων πρέπει να ανοιχθεί στην αγορά επιδιώκοντας την ευρύτερη συναίνεση των επιχειρήσεων του τόπου μας. Το εκθεσιακό μας κέντρο πρέπει και μπορεί να αποτελέσει το σήμα κατατεθέν της ανάπτυξης και της προσέλκυσης επισκεπτών. Κάθε εκθεσιακό γεγονός σημαίνει επαγγελματική ανάπτυξη, ανταλλαγή πληροφοριών, ενώ παράλληλα διαπιστώνεται η πρόοδος διάχυσης γνώσης και κάθε έκθεση συνεπάγεται προσέλκυση επισκεπτών από άλλες περιοχές, άρα τουρισμό. Το κάθε εκθεσιακό γεγονός όχι μόνο δεν παράγει αρνητικά αποτελέσματα, αλλά αποτελεί παράγοντα ενίσχυσης ποιοτικών χαρακτηριστικών του τόπου μας.

Στόχος μας σήμερα είναι η επισκεψιμότητα με σκοπό την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της έκθεσης για τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν και τους επισκέπτες. Με το ενισχυμένο πρόγραμμα της παράλληλης εκδήλωσης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος από το Περιφερειακό τμήμα Θράκης με θέμα “Βιοενεργειακά φυτά, Βιοκαύσιμα και προοπτικές αξιοποίησης τους στην Θράκη”.

Η 4η Κατοικία – Δόμηση συγκεντρώνει από τους εκθέτες της, προτάσεις, λύσεις, καινοτόμες ιδέες, εναλλακτικές μορφές ενέργειας, γιατί η κατοικία είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της καθημερινότητας μας αφού σ’ αυτήν ξεκινά και σ’ αυτήν τελειώνει η μέρα μας. Συνεπώς, πρέπει να είναι σχεδιασμένη σωστά, αισθητικά άψογη, ευχάριστη, λειτουργική».


Η κ. Πέππα μετέφερε την ευχή του Δ.Ε.Κ.Α.ΜΑ.Θ να είναι «συχνότερη η διοργάνωση εκθεσιακών γεγονότων με την τεχνογνωσία και τη συνεργασία της «Άλφα Εκθεσιακής» για την ανάδειξη των επιχειρηματικών δυνατοτήτων του τόπου μας».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος του ΤΕΕ Νίκος Παπαθανασίου αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση του ΤΕΕ Θράκης στο πλαίσιο της έκθεσης με τη διοργάνωση της ημερίδας για τα βιοκαύσιμα. Ανέφερε ότι η συγκεκριμένη έκθεση δίνει τη δυνατότητα σε όσους ασχολούνται επαγγελματικά με τη δόμηση να ενημερωθούν πάνω στις σημερινές δυνατότητες της αγοράς στα δομικά υλικά και να βελτιώσουν το αποτέλεσμα της δουλειάς τους, αλλά και στους απλούς πολίτες να γνωρίσουν τις εξελίξεις στον τομέα της δόμησης και της κατοικίας.

Κριτικός ήταν στην τοποθέτησή του από την πρώτη φράση ήταν ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Κώστας Λιούρτας. «Σχεδόν κάθε χρόνο μάταια περιμένουμε να έρθει ένας επίσημος από την κυβέρνηση. Θυμάμαι, μια χρονιά ένας νομάρχης είχε πει «μπορούμε και μόνοι μας»».

Ο κ. Λιούρτας, στη συνέχεια μετέφερε το χαιρετισμό των μελών του Επιμελητηρίου και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε η διοίκηση για να παροτρύνει τα μέλη να συμμετάσχουν. «Σαν φορέας οφείλουμε να τονίζουμε ότι η διοργάνωση εκθέσεων προβάλλει τον τόπο μας και την περιφέρεια γενικότερα. Μόνο που αυτό δε φτάνει και θα πρέπει κάποια στιγμή τα μέλη μας ν’ αποκτήσουν εκθεσιακή συνείδηση και το όφελος που θα προκύψει από τις εκθέσεις θα είναι πολλαπλό. Το Επιμελητήριό μας πριμοδοτεί και φέτος όλα τα μέλη του που θα λάβουν μέρος με 300 ευρώ, γιατί εμείς οι επαγγελματοβιοτέχνες αγαπάμε τον τόπο μας, την πρόοδο και θέλουμε να πετύχουμε» κατέληξε.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Νίκος Αγγελίδης
δήλωσε περήφανος για την τέταρτη συνεχή διοργάνωση της έκθεσης «Δόμηση Κατοικία». «Αποδεικνύεται ο δυναμισμός της περιοχής μας και οι δυνατότητες ανάπτυξης που έχει και ότι η στρατηγική που χαράξαμε πριν από χρόνια προσπαθώντας να φτιάξουμε το Εκθεσιακό Κέντρο ΑΜ-Θ είναι στις σωστές βάσεις.

Απέχουμε πολύ από το όραμά μας, που είναι να έχουμε ένα σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο με 6, 8 και 10 κλαδικές εκθέσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, με την Κομοτηνή διεθνές εκθεσιακό κέντρο και τις γύρω χώρες να συμμετέχουν. Πάντα ήμασταν υπέρ της ανταποδοτικότητας της έκθεσης, γιατί αυτό που ζητούν οι επιχειρηματίες είναι η ανταποδοτικότητα και η επισκεψιμότητα. Πιστεύω ότι αυτό το κατακτούμε μέρα με τη μέρα κι αυτή η 4η συνεχή έκθεση το δείχνει». Ο κ. Αγγελίδης
ευχαρίστησε την κ. Πέππα και τον κ. Καραμπίκα και κύρια τους επιχειρηματίες που συμμετέχουν στην έκθεση, συμβάλλοντας παράλληλα στην αναπτυξιακή προσπάθεια που καταβάλλει η περιοχή. Υποστήριξε ότι οι δυνατότητες υπάρχουν και η εκθεσιακή προσπάθεια μπορεί να λειτουργήσει σαν τον καθρέφτη της οικονομίας της περιοχής. Κάλεσε τον κόσμο να επισκεφθεί την έκθεση.

Ο πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας Αχμέτ Ριζά Ντεμιρέρ χαιρέτησε στη συνέχεια λέγοντας ότι «η έκθεση αυτή είναι ό,τι καλύτερο για τον επιχειρηματικό κόσμο της Ροδόπης και της Θράκης», πρόσθεσε ότι «οι εκθέσεις παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του παγκοσμίου εμπορίου». Εξέφρασε την ελπίδα στις επόμενες εκθέσεις να συμμετάσχουν κι επιχειρήσεις από την Τουρκία κι ευχήθηκε ό,τι καλύτερο.

Ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης επαίνεσε τους διοργανωτές και μίλησε για τη σταδιακή βελτίωση της έκθεσης. «Είναι ευχάριστο να διαπιστώνει κανείς ότι οι προσπάθειες για τη δημιουργία των προϋποθέσεων που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα στη Ροδόπη και αξιοποιούν τα συνολικά πλεονεκτήματα της περιοχής αποδίδουν καρπούς. Είναι εξαιρετικά σημαντικό το ότι η Κομοτηνή με το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της φιλοξενεί για τέταρτη συνεχόμενη φορά μια έκθεση που διοργανώνει ο ιδιωτικός φορέας και στηρίζουν με τη συμμετοχή τους ντόπιες επιχειρήσεις. Η έκθεση αυτή αποκτά πλέον σταθερά και περιφερειακό χαρακτήρα κι επιβεβαιώνει ότι όταν υπάρχει συστηματική προσπάθεια, καλή συνεργασία κράτους και ιδιωτών και φυσικά εμπειρία και τεχνογνωσία τότε η επιτυχία είναι σίγουρη. Το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της ΒΙΠΕ Κομοτηνής μπορεί ν’ αποτελέσει την αιχμή του δόρατος που μέσα από εκθέσεις, συνέδρια, εξειδικευμένες πρωτοβουλίες μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά του επενδυτικού κλίματος για να καταστήσει την περιοχή επίκεντρο εξελίξεων, με την περιφερειακή και όχι μόνο διάσταση.

Η εποχή που διανύουμε είναι δύσκολη και πιθανά να γίνει δυσκολότερη. Βρισκόμαστε σε μια βιομηχανική περιοχή που αποτελούσε και αφορά ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά μας εργαλεία, ένας εργασιακός θύλακας, ένας πυλώνας ανάπτυξης, που βοήθησε τον τόπο μας να κάνει ένα σοβαρό βήμα προς τα εμπρός.

Η βελτίωση της κοινωνικοοικονομικής ευπραγίας της περιοχής είναι συνυφασμένη με τη ΒΙΠΕ Κομοτηνής.

Η επενδυτική ύφεση την οποία βιώνουμε, η πρόκληση της νέας προγραμματικής περιόδου, οι νέοι αναπτυξιακοί στόχοι που έχει συναποφασίσει η τοπική κοινωνία, απαιτούν διαβούλευση, εγρήγορση, συνέχεια του γηγενούς κοινωνικού δυναμικού. Απαιτούν τόλμη και πολιτική βούληση, συνεργασία κι επικοινωνία».

Ο κ. Γιαννακίδης
συνεχάρη τον κ. Καραμπίκα και τους συνεργάτες του για την άψογη διοργάνωση της έκθεσης, το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο και την πρόεδρο Υβόννη Πέππα κι ευχήθηκε καλή επιτυχία.

Ο νομάρχης Ροδόπης κάλεσε όλους τους πολίτες της περιφέρειας να επισκεφθούν μια πολύ όμορφη έκθεση, όπως διαπίστωσε μετά το τέλος της επίσκεψής του σε όλα τα περίπτερα. «Με την περιοδεία που έκανα αξιολογώ ότι η έκθεση είναι αναβαθμισμένη σε σχέση με την προηγούμενη, είναι μια έκθεση που την έχουν αγκαλιάσει όλοι και δεν περιμένουμε παρά την επισκεψιμότητα των πολιτών». Απαντώντας σε ερώτηση που είχε να κάνει με την απουσία – για μια ακόμη φορά – κάποιου εκπροσώπου της κυβέρνησης ο κ. Γιαννακίδης απάντησε: «Έχουμε προσδιορίσει τη δική μας αναπτυξιακή εξελικτική πορεία ως γηγενείς πολίτες και ντόπιοι κοινωνικοοικονομικοί φορείς».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.