Αναβαθμισμενη η τελωνειακη συνεργασια Ελλαδας – Τουρκιας

Τις εργασίες Ελληνοτουρκικής συνάντησης στην Αλεξανδρούπολη μεταξύ των επικεφαλής των Τελωνειακών Υπηρεσιών Ελλάδας- Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Νοεμβρίου, θα κηρύξει ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Φωτιάδης στα πλαίσια της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια η Ελληνική Τελωνειακή Διοίκηση για τη σύσφιξη των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες.

Μιλώντας σήμερα αποκλειστικά στον ΠτΘ ο Υφυπουργός Οικονομικών τόνισε μεταξύ άλλων για τη συνάντηση.

«Είναι γεγονός ότι μέσω του ελληνοτουρκικού διαλόγου οι σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας έχουν βελτιωθεί σημαντικά σε πολλούς τομείς. Ειδικά στα θέματα των τελωνείων έχει επιτευχθεί πρόοδος αφού έχει υπογραφεί και ισχύει ήδη η διμερής συμφωνία για τη «Συνεργασία και την Αμοιβαία Συνδρομή».

Η συνάντηση αυτή, στην οποία συμμετέχουν και όλοι οι προϊστάμενοι των όμορων Τελωνείων, είναι μια καλή ευκαιρία αφενός για να γνωρισθούν μεταξύ τους και αφετέρου να καταγράψουν τα υπάρχοντα προβλήματα και να δεσμευτούν για την από κοινού αντιμετώπισή τους»
.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Φωτιάδης «οι προκλήσεις της εποχής είναι μεγάλες και σε αυτές πρέπει να ανταποκριθούν οι τελωνειακές διοικήσεις των δύο χώρων».

Ως θέματα πρώτης προτεραιότητας προβάλλονται από τον υφυπουργό οικονομικών αυτά της αντιμετώπισης της παράνομης διακίνησης των ναρκωτικών, της πάταξης του λαθρεμπορίου, της δημιουργίας κατάλληλων διαύλων ανταλλαγής πληροφοριών, της απλούστευσης των τελωνειακών διαδικασιών, που θα οδηγήσουν στην ομαλή και αποτελεσματική αλλά και με σύγχρονες μεθόδους λειτουργία των τελωνείων.

Καταλήγοντας ο κ. Φωτιάδης τονίζει με έμφαση ότι «ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας των τελωνείων αποτελεί πλέον επιτακτική απαίτηση όχι μόνον των οικονομικών φορέων, που ενδιαφέρονται για την δημιουργία ελκυστικού επενδυτικού κλίματος, αλλά και των κοινωνιών οι οποίες περιμένουν από τα τελωνεία την συνδρομή μας για την προστασία και την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου».

Βασίλης Μανωλόπουλος, Γενικός Διευθυντής Ελληνικών Τελωνείων:

«Η ανταλλαγή πληροφοριών με τους Τούρκους, προϋπόθεση για την άρτια λειτουργία των ελληνικών τελωνείων»

Σημαντική παρέμβαση για το θέμα έκανε σήμερα στο Ραδιόφωνο του Παρατηρητή ο Γενικός Διευθυντής των Ελληνικών Τελωνείων Βασίλης Μανωλόπουλος. Ο κύριος Μανωλόπουλος, περιγράφει σε αδρές γραμμές το πόσο κρίσιμο είναι το ζήτημα της ανταλλαγής πληροφοριών με ατξύ των τελωνειακών Ελλάδας και Τουρκίας, προκειμένου να επεκταθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

ΠτΘ: Κύριε Μανωλόπουλε, τι πρόκειται να συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχετε στην Αλεξανδρούπολη στις 5 και 6 Νοεμβρίου. Πως προδιαγράφετε το μέλλον στις τελωνιακές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας;

Β.Μ:
Με εντολή της πολιτικής ηγεσίας και συγκεκριμένα του Υφυπουργού κυρίου Φωτιάδη, έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα συνεργασίας και συγκεκριμένα των τελωνειακών υπαλλήλων και των διοικήσεων και με την Τουρκία και με την Αλβανία και τη Βουλγαρία για να διαπιστώσουμε και να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάζονται.

Όσον αφορά την συνάντηση της Αλεξανδρούπολης, θα είναι μια μεγάλη συνάντηση στην οποία θα παραβρεθούν και όλοι οι τελώνες που έχουν σχέση με τα σύνορα με την Τουρκία. Στόχος μας είναι να βρούμε τις φόρμουλες για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της πάταξης των ναρκωτικών, αλλά και η καλύτερη διακίνηση των εμπορευμάτων. Προβλήματα θα υπάρχουν πάντοτε, αλλά θέλω να πιστεύω ότι μέσα από αυτή τη συνεργασία θα βγει κάτι καλό και για τις δύο χώρες, αλλά και για τις δύο κυβερνήσεις.

ΠτΘ: Κύριε Μανωλόπουλε, στην ημερήσια διάταξη, υπάρχει το ζήτημα της απλούστευσης των διαδικασιών, για την απρόσκοπτη διενέργεια των εμπορικών συναλλαγών. Σε τι συνίσταται η απλούστευση αυτών των διαδικασιών;

Β.Μ:
Παρατηρείται το φαινόμενο στους Κήπους να υπάρχουν τεράστιες ουρές- ειδικότερα το καλοκαίρι. Εμείς πρέπει να βρούμε λύσεις σε αυτό το πρόβλημα. Βέβαια μεταξύ των δύο τελωνείων υπάρχει μια άριστη συνεργασία, εμείς όμως πρέπει να βρούμε εκείνους τους τρόπους που θα κάνουμε την διέλευση των πολιτών από τα δύο τελωνεία, όσο το δυνατό πιο απλή και εύκολη. Δεν είναι μόνο οι επιβάτες. Εφόσον οι εξαγωγές μας καθυστερούν, τότε χάνουμε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στον τομέα του εμπορίου. Μέσα όμως από τις νόμιμες διαδικασίες θα προσπαθήσουμε να υπερβούμε αυτό το ζήτημα. Για παράδειγμα, μας έχουν ενημερώσει ότι οι Τούρκοι δεν έχουν τους κατάλληλους χώρους στο δικό τους τελωνείο.

Εμείς οφείλουμε να τους επισημάνουμε ότι πρέπει να φτιάξουν τόσους διαδρόμους, όσους έχουμε και εμείς. Υπάρχει επίσης το θέμα της ανταλλαγής των πληροφοριών. Εάν διαπιστώσουν οι Τούρκοι κάτι ύποπτο από την πλευρά τους, στο πλαίσιο της συνεργασίας μας θα έχουν τη δυνατότητα να μας ενημερώσουν. Ειδικά το θέμα των ναρκωτικών κρίνεται ως πάρα πολύ σημαντικό και στους Κήπους πρέπει να πω ότι πάμε πάρα πολύ καλά και τα τελευταία χρόνια, έχουν αλλάξει δρόμους οι έμποροι των ναρκωτικών και δεν περνούν μέσα από τους Κήπους.

ΠτΘ: Θεωρείτε ότι δεν βοηθιέστε, όσο θα θέλατε τουλάχιστον από την Τουρκική τελωνειακή αρχή στην πάταξη του λαθρεμπορίου των ναρκωτικών;

B.M.:
Το τελευταίο χρονικό διάστημα στείλαμε στελέχη του υπουργείου στην Άγκυρα για να τους ενημερώσουν για τα θέμα των διαφόρων καθεστώτων- όχι μόνο στο θέμα των ναρκωτικών- αλλά και για τη διακίνηση των εμπορευμάτων και νομίζω ότι πάμε πολύ καλά.

Το ίδιο ισχύει και για τα τελωνεία των νησιών μας. Θα έρθουν τελώνες από τη Ρόδο, τη Σάμο, τη Χίο και θα συζητηθεί το συνολικό πλαίσιο της συνεργασίας.

ΠτΘ: Στην ελληνική πλευρά, υπάρχει η εντύπωση ότι υφίσταται μια μεγάλη γραφειοκρατία που ταλαιπωρεί τους πολίτες στο τελωνείο. Τι μπορεί να γίνει με αυτό το θέμα;

Β.Μ:
H μείωση της γραφειοκρατίας θα επέλθει μέσα από την ανταλλαγή πληροφοριών. Εάν έχουμε μια αμοιβαιότητα στην ανταλλαγή πληροφοριών με την Τουρκική πλευρά, ασφαλώς και θα μειώσουμε τους ελέγχους και θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

ΠτΘ: Θα υπάρξουν ανάλογες συναντήσεις και σε άλλα σημεία συνοριακών ζωνών όπου υπάρχουν τελωνειακοί σταθμοί;

B.Μ.:
Ασφαλώς και υπάρξουν. Μάλιστα η Βουλγαρική πλευρά, έχει ζητήσει να στηρίξουμε την τελωνιακή διοίκηση και η Τουρκική πλευρά, ζήτησε πρόσφατα να στείλουμε στελέχη και να εκπαιδεύσουμε τους Τούρκους σε θέματα οικονομικών καθεστώτων, διακίνησης των εμπορευμάτων, μεταφορών και όλων των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Και βέβαια έχουμε ήδη προγραμματίσει, αμέσως μετά τη συνάντηση της Αλεξανδρούπολης και μια ανάλογη συνάντηση στην Κρυσταλοπηγή.

ΠτΘ: Σας ευχαριστώ πολύ.

Β.Μ.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Δάμων Δαμιανός

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.