Αναβαθμιση της αγροτικης παραγωγης στη Ροδοπη θελει η ΤΟΡΑ

Δύο εκδηλώσεις σε Μαρώνεια και Αίγειρο πραγματοποιεί η Τοπική Οικονομία Ροδόπης –Αλλάζω με τη σύμπραξη του ΠΡΑΤΤΩ - Αφορούν τα τοπικά προϊόντα και τις νέες μορφές επιδοτήσεων μέσω ΕΣΠΑ

Δύο εκδηλώσεις θα πραγματοποιήσει η Τοπική Οικονομία Ροδόπης –Αλλάζω (ΤΟΡΑ) με την σύμπραξη του ΠΡΑΤΤΩ την Κυριακή 9 Ιουλίου και την Δευτέρα 10 Ιουλίου σε Μαρώνεια και Αίγειρο, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αγροτών της Ροδόπης. 

Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Μαρώνειας, την Κυριακή 9 Ιουλίου και ώρα 20:30, με ομιλητές τον κ. Κωνσταντίνο Μάττα, καθηγητή Αγροτικής Πολιτικής ΔΠΘ, με θέμα Τοπικά Προϊόντα και Τοπική Οικονομία και τον γεωπόνο και μέλος του ΠΡΑΤΤΩ κ. Παναγιώτη Βέβε με θέμα Νέες μορφές Επιδοτήσεων Αγροτών μέσω ΕΣΠΑ.
 
Η δεύτερη εκδήλωση θα γίνει πάλι με ομιλητή τον γεωπόνο και μέλος του ΠΡΑΤΤΩ κ. Παναγιώτη Βέβε, με θέμα Νέες μορφές Επιδοτήσεων Αγροτών μέσω ΕΣΠΑ, τη Δευτέρα 10 Ιουλίου στην αίθουσα του Δημαρχιακού Μεγάρου την Αίγειρο. 
 
Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ενημέρωση των αγροτών για την αγροτική πολιτική μέσω ΕΣΠΑ, τόνισε η πρόεδρος του ΤΟΡΑ κ. Ελπινίκη Μπλεκάτση, μιας και σύντομα αναμένεται να ανοίξουν μέτρα του, ακόμα και εντός του Αυγούστου. «Θα μπορέσουν να μάθουν όλα τα εργαλεία για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα» σημείωσε, τονίζοντας πως οι εκδηλώσεις γίνονται υπό την αιγίδα και των δύο Δημοτικών αρχών, Μαρωνείας Σαπών και Κομοτηνής. 

Δημιουργώντας μια σύγχρονη ανταγωνιστική γεωργία 

Οι εκδηλώσεις αυτές δεν συνηθίζονταν εν μέσω καλοκαιριού, όμως επειδή αναμένεται να ανοίξει το ΕΣΠΑ δεν υπήρχε άλλος χρόνος, για αυτό και γίνονται τώρα οι εκδηλώσεις αυτές, σημείωσε το μέλος του ΤΟΡΑ και μέλος της ΠΓ του ΠΡΑΤΤΩ κ. Κοσμάς Παπαχρήστου.
 
Βέβαια δράσεις σαν και αυτή, τόνισε, θα έπρεπε να έχουν γίνει από την κεντρική κρατική δομή και σχετικούς κρατικούς οργανισμούς που λειτουργούν και να κάνουν συμβουλευτική πολιτική δίνοντας στους αγρότες τα εφόδια να προβάλλουν τα τοπικά προϊόντα που δίνουν υπεραξία στην περιοχή, ιδιαίτερα όταν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας μιλούν για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας, και αντιλαμβανόμενοι το κενό αυτό αποφάσισαν να κάνουν αυτές τις ενημερώσεις.
 
Άλλωστε η ανασυγκρότηση αυτή, τόνισε, περνά μέσα από την αλλαγή καλλιεργειών και τον εκσυγχρονισμό, ώστε να μην παραμένει η γεωργία στην παραγωγή ενός αξιόλογου προϊόντος, αλλά να έχει τουλάχιστον την πρώτη επεξεργασία του προϊόντος, ώστε να καρπώνεται μεγάλο μέρος της υπεραξίας του.
 
Για αυτό και θα βρίσκονται οι δύο ομιλητές στην περιοχή μας, με τον καθηγητή κ. Μάττα να δίνει αρκετά εξειδικευμένα στοιχεία στους αγρότες, ανοίγοντας και τη συζήτηση για την ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα στην περιοχή μας, την οποία θα πρέπει να συνεχίσουν αγρότες και τοπικοί φορείς.
 
Όσο για τα εργαλεία αγροτικής ενίσχυσης μέσω ΕΣΠΑ, για τα οποία θα μιλήσει ο κ. Παναγιώτης Βέβες (ο οποίος έχει την κατάλληλη γνώση έχοντας συμμετάσχει στην διαμόρφωση αυτών των εργαλείων, που περιλαμβάνουν και την καθετοποίηση της παραγωγής), αυτά πλέον θα ενισχύουν τις ομάδες παραγωγών, σε ποσοστό γύρω στο 80%.
 
Ένα καλό παράδειγμα στην περιοχή μας αποτελεί η ομάδα παραγωγών της Ξυλαγανής, που επαναφέρει την παραδοσιακή καλλιέργεια της περιοχής, το σκόρδο, με ιδιαίτερα ικανοποιητικά αρχικά αποτελέσματα, που θα μπορούσαν να τα πολλαπλασιάσουν χρησιμοποιώντας μεθόδους καθετοποίησης.
 
«Μέσα από τον κεντρικό σχεδιασμό του υπουργείου γίνεται μια προσπάθεια οι ομάδες που θα προχωρήσουν στις νέες καλλιέργειες, να στηριχθούν και να έρθουν κοντά στην αγορά» υπογράμμισε ο κ. Παπαχρήστου, δηλαδή να μην αναζητούν από μόνοι τους αλλά να βρεθούν οι τρόποι και τα εργαλεία για να βρίσουν αγοραστές για τα προϊόντα τους.
 
Κάλεσε δε όλους τους αγρότες να συμμετέχουν για να ενημερωθούν, μιας και το ΕΣΠΑ που ανοίγει θα έχει πολλά καινοτόμα μέτρα, ιδιαίτερα τους νέους, καθώς μέσα στη μοριοδότηση θα είναι και το πτυχίο, αφού στόχος είναι να δημιουργηθεί μια σύγχρονη γεωργία που θα μπορεί να ανταγωνίζεται τις ευρωπαϊκές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.