“Ανατολικη Θρακη – Ιχνηλασια”

Την τελευταία καταγραφική του εργασία με τίτλο “Ανατολική Θράκη-Ιχνηλασία”, εξέδωσε πρόσφατα το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης (ΠΑΚΕΘΡΑ).

Πρόκειται για μια αποτύπωση (με χάρτες, φωτογραφίες και βιβλιογραφικό υλικό) των προ του 1922 οικισμών Ελληνικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται στο χώρο της Ανατολικής Θράκης. Η εργασία αυτή είναι προϊόν τριετούς επιτόπιας καταγραφικής έρευνας από τα μέλη και φίλους του ΠΑΚΕΘΡΑ, και απευθύνεται στους εκ καταγωγής Ανατολικοθρακιώτες, αλλά και σε όσους θέλουν να ταξιδέψουν στην Ανατολική Θράκη ανακαλύπτοντας και ταυτοποιώντας τα χνάρια του Ελληνισμού που έζησε εκεί.

Η εργασία αποτελείται από:

Τομίδιο 80 σελίδων με σύντομα κείμενα, αλφαβητικό κατάλογο 319 οικισμών Ελληνικού ενδιαφέροντος, κατάλογο 29 οικισμών όπου εντοπίστηκαν μονές, ναοί ή αγιάσματα, στοιχεία των τότε Μητροπόλεων σε σχέση με τους τότε Καζάδες και βιβλιογραφία.

Γενικό χάρτη και οκτώ επιμέρους χάρτες κλίμακας. Στους χάρτες έχει αποτυπωθεί όλο το σημερινό οδικό δίκτυο με λεπτομερείς χιλιομετρικές αποστάσεις και εμφανίζονται οι 319 οικισμοί Ελληνικού ενδιαφέροντος με τα σημερινά Τουρκικά και τα προ του 1922 Ελληνικά ονόματά τους και όλοι οι υπόλοιποι οικισμοί της Ανατολικής Θράκης.

Εκατόν είκοσι πέντε φωτογραφίες με εκτεταμένο σχολιασμό

Το ΠΑΚΕΘΡΑ, είναι ένας επιστημονικός πολιτιστικός φορέας (με την νομική μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας) και σκοπός του είναι η καταγραφή και η ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής μνήμης των Θρακιωτών αλλά και των υπολοίπων Ελλήνων.

Κύριες δραστηριότητες του κέντρου είναι η έκδοση βιβλίων και επιστημονικού περιοδικού για τη Θράκη, η πραγματοποίηση ταξιδιών στον εκτός Ελλαδικών συνόρων χώρο διαχρονικής δράσης του Ελληνισμού, η συμμετοχική εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων, οι μουσικές παραγωγές, η λειτουργία τμημάτων εκμάθησης παραδοσιακής μουσικής και εικαστικών τεχνών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.