Αναθεωρηση περιφερειακου σχεδιασμου διαχειρισης απορριμματων

Η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η τελική αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού για τη Διαχείριση Απορριμμάτων της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ήταν το κύριο θέμα συζήτησης της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου που έγινε χθες το πρωί στην περιφέρεια ΑΜ-Θ. Όπως μετέφερε ο διευθυντής πολιτικής προστασίας Τάσος Παράσχου με το πέρας της σύσκεψης ολοκληρώθηκε μια διαδικασία που ξεκίνησε πριν ένα μήνα, αφού πρώτα πέρασε από τα πέντε νομαρχιακά συμβούλια τις ΤΕΔΚ της περιφέρειας. Τόσο στις προηγούμενες συνεδριάσεις όσο και σ’ αυτήν του περιφερειακού συμβουλίου οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες. Ο κ. Παράσχου διευκρίνισε ότι η διαδικασία του περιφερειακού συνίσταται σε γνωμοδότηση κι ότι η τελική επικύρωση λαμβάνεται από το υπουργείο.

Ο κ. Παράχου εξήγησε ότι η ουσία της αναθεώρησης του περιφερειακού σχεδιασμού αφορά στην αλλαγή του αρχικού – το 2006 – που προέβλεπε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας κι ένα χώρο υγειονομικής ταφής στο δήμο Τοπείρου Ξάνθης. «Ύστερα από διαβουλεύσεις, με συμφωνία των τοπικών κοινωνιών, για λόγους περιβαλλοντικούς, αποφασίστηκε ως προτιμότερο να δημιουργηθούν δυο διαχειριστικές μονάδες με χώρους ΧΥΤΥ, στο δήμο Αλεξανδρούπολης και στο δήμο Χρυσούπολης αντίστοιχα. Το υπόλοιπο σχέδιο μένει ως έχει, με 15 σταθμούς μεταφόρτωσης, με μια τροποποίηση μεταφοράς ενός Σταθμού Μεταφόρτωσης από την Αλεξανδρούπολη στην Ξάνθη. Τα υπόλοιπα έξι κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών μένουν ως έχουν.

Όπως αναθεωρείται σήμερα ο σχεδιασμός είναι σύμφωνος με την ισχύουσα νομοθεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, ακολουθεί πλήρως τις κοινοτικές οδηγίες, έχει έναν ορίζοντα ολοκλήρωσης μέχρι το τέλος του 2010 και στο μεσοδιάστημα θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την κατασκευή των δυο μονάδων επεξεργασίας».

Ο κ. Παράσχου
εξήγησε ότι μέχρι τον Μάιο του 2009 θ’ αρχίσει να λειτουργεί το πρώτο ΚΔΑΥ στην Αλεξανδρούπολη «το οποίο κατασκευάζεται και χρηματοδοτείται από την Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης και το οποίο το ξεκινάμε πιλοτικά για να μπει και στη συνείδηση του απλού πολίτη η ανακύκλωση». Ο κ. Παράσχου μίλησε εκ νέου για την προσπάθεια που καταβάλει η περιφέρεια τα τελευταία δυο χρόνια για την αποκατάσταση των 333 καταγεγραμμένων διάσπαρτων ΧΥΤΑ, εκ των οποίων έκλεισαν οι 305 με δαπάνη 50 εκατ. ευρώ για τις μελέτες, την διευθέτηση των υφισταμένων και την προμήθεια αντίστοιχων απορριμματοφόρων. «Το επόμενο χρονικό διάστημα των δυο ετών θα έχουμε τη λειτουργία 28 ΧΑΔΑ στην περιφέρεια μέχρι την έναρξη του περιφερειακού σχεδιασμού».

Τεστ δεματοποίησης

Ο κ. Παράσχου μίλησε για μια πρώτη δοκιμή στην προσωρινή αποθήκευση απορριμμάτων. «Την τελευταία εβδομάδα, κάναμε μια επιπλέον προσπάθεια σε πιλοτική εφαρμογή για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Σε πραγματικές συνθήκες ΧΥΤΑ δοκιμάσαμε ένα νέο σύστημα δεματοποίησης, προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων, στην ουσία στήσαμε ένα νέο μηχάνημα στο ΧΥΤΑ της Αλεξανδρούπολης. Διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για μια πρωτοπόρο διαδικασία που θα μας βοηθήσει να μειώσουμε περαιτέρω τον αριθμό των 28 ΧΑΔΑ και να διευθετήσουμε τους υφιστάμενους ΧΥΤΑ, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να δεχτούν όλα τα σκουπίδια.

Όπως ανακοίνωσε ο γ.γ. της περιφέρειας ΑΜ-Θ, κ. Σταμάτης, πρόθεση της περιφέρειας είναι να ζητηθεί η χρηματοδότηση για δυο τέτοιες μονάδες, τις οποίες θα προμηθευτεί μετά από ανοιχτή διαδικασία δημόσιου διαγωνισμού, να στηθούν ανατολικά και δυτικά στην περιφέρεια και να γυρίσουν στους υπόλοιπους 28 ΧΑΔΑ για να μειώσουμε τον αριθμό».

Το καλό νέο για τους κατοίκους και τη διοίκηση έχει να κάνει με την έγκριση της παράτασης από την Ε.Ε. «Ο γ.γ. της περιφέρειας είχε πρόσφατα συνάντηση με τον αρμόδιο επίτροπο και πείστηκε μέσα από την παράθεση στοιχείων ότι η περιφέρεια ΑΜ-Θ έχει κερδίσει τον χαμένο χρόνο. Πήραμε την παράταση για την επόμενη διετία κι αυτό μας δίνει μια διαφορετική δύναμη για να επιταχύνουμε όλοι μαζί και να αξιοποιήσουμε το ποσό των 25 εκατ. ευρώ επ’ ωφελεία της τοπικής κοινωνίας. Βέβαια, το ποσό που απαιτείται είναι μεγαλύτερο αλλά θα συνδράμει στην κατεύθυνση της χρηματοδότησης το επιχειρησιακό σχέδιο της περιφέρειας και οι εθνικοί πόροι». Ο κ. Παράσχου κατέληξε λέγοντας ότι είναι απόφασή τους να λυθεί οριστικά με ορθολογικό τρόπο το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.