Αναθεωρειται το ΕΣΠΑ

Χθες το πρωί στην περιφέρεια ΑΜ-Θ η υφυπουργός Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη προήδρευσε σε κλειστή σύσκεψη με θέμα την πορεία των αναπτυξιακών προγραμμάτων της περιφέρειας. Μαζί της και ο γενικός γραμματέας Μακεδονίας – Θράκης Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου ενώ η σύσκεψη έγινε παρουσία της γενικής γραμματέως της περιφέρειας Δώρας Κόκλα όπως και υπηρεσιακών παραγόντων. Η κ. Κόκλα τόνισε σε σχέση με την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ ότι προέχει να γίνουν έργα που έχουν συνέργια τα οποία θα μεγιστοποιούν το παραγόμενο αποτέλεσμα και αφορούν στην πράσινη ανάπτυξη, τα οικοσυστήματα και το περιβάλλον. Η κ. Τζάκρη δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα γίνει μια δεύτερη διαβούλευση με τη συμμετοχή και κοινωνικών φορέων, ενώ τόνισε ότι η αναθεώρηση πρέπει να λάβει υπόψη της την επικείμενη διοικητική μεταρρύθμιση.

Θ. Τζάκρη

«Το ΕΣΠΑ θα αναθεωρηθεί στην

κατεύθυνση δράσεων για το

περιβάλλον και την πράσινη ανάπτυξη»

Με το πέρας της σύσκεψης η κ. Τζάκρη προχώρησε σε δηλώσεις. «Ήταν μια πρώτη συνάντηση αλληλοενημέρωσης. Ενημερώθηκα από την γενική γραμματέα της περιφέρειας ΑΜ-Θ Δώρα Κόκλα για την υφιστάμενη κατάσταση όσον αφορά στην αποτύπωση των ήδη δρομολογημένων έργων που εντάσσονται σε διάφορα προγράμματα είτε στο ΕΣΠΑ είτε στα τομεακά των υπουργείων, ώστε να δούμε πως θα τα δρομολογήσουμε.

Είχαμε μια ενημέρωση από τους διευθυντές για τις φάσεις υλοποίησης στην οποία βρίσκεται το κάθε έργο, όπως και για το σχεδιασμό των δράσεων καθώς έχουν προκύψει νέα δεδομένα.

Είναι γνωστό πως το ΕΣΠΑ θα αναθεωρηθεί προς την κατεύθυνση του προσανατολισμού που δίνει η νέα κυβέρνηση όσον αφορά στις δράσεις του περιβάλλοντος και της πράσινης ανάπτυξης. Η αναθεώρηση αυτή πρέπει να λάβει υπόψη της και την επικείμενη διοικητική μεταρρύθμιση που είναι μια σημαντική παράμετρος καθώς καθορίζει την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής.

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η νέα δημοσιονομική κατάσταση της χώρας προς την κατεύθυνση αξιοποίησης πόρων και χρηματοδοτικών εργαλείων για τα οποία δεν υπήρχε ετοιμότητα νʼ αξιοποιηθούν μέχρι σήμερα.

Θʼ ακολουθήσει δεύτερη συνάντηση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κι εκεί θα συμμετάσχουν και φορείς για να δούμε το σχεδιασμό των έργων καθώς εξηγήσαμε ότι πρέπει να πάμε σε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και όχι σε μισά έργα τα οποία ενδεχομένως δεν έχουν τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα που απαιτούν και οι τοπικές κοινωνίες και η εδώ περιφέρεια».

• Νέο νομοσχέδιο

για το ΕΣΠΑ και νέος

αναπτυξιακός νόμος

Η κ. Τζάκρη εξήγησε πως οι αλλαγές σε σχέση με το ΕΣΠΑ θα γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα. «Θα προχωρήσουμε σε νέο νομοσχέδιο για το ΕΣΠΑ μέχρι τον Μάρτιο του 2010 το οποίο απλοποιεί τις διαδικασίες και τις φάσεις υλοποίησης και βέβαια θα έχουμε και νέο αναπτυξιακό νόμο. Ελπίζω αυτή τη φορά να έχουμε ένα νόμο με ουσιαστικότερα κίνητρα όσον αφορά στις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν για να μην ξαναζήσουμε το φαινόμενο που ζήσαμε με τους προηγούμενους αναπτυξιακούς να έχουμε μια βιομηχανική περιοχή με κουφάρια».

Για το αν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για το ΕΣΠΑ η κ. Τζάκρη ή αν οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες, είπε. «Θα επιταχύνουμε για να μη χαθούν πόροι, διότι χάθηκαν περίπου 3 χρόνια. Υπάρχει μια τεράστια διαδικασία πιστοποίησης της διαχειριστικής επάρκειας των φορέων η οποία δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί. Προς την κατεύθυνση αυτή έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Έχουν εκταμιευτεί πολύ λίγα χρήματα γιʼ αυτό και υπάρχει αναγκαιότητα αναθεώρησης των διαδικασιών υλοποίησής τους αλλά και απλούστευσης των διαδικασιών».

• Αργοπορεί

η μετεγκατάσταση

Για την μετεγκατάσταση του οικισμού του Αλάν Κογιού της Κομοτηνής η κ. Τζάκρη είπε ότι ενημερώθηκε και σημείωσε πως συναντήθηκε πριν λίγες μέρες με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ρωμ στη Θεσσαλονίκη. «Οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας με ενημέρωσαν ότι η μελέτη έχει ολοκληρωθεί, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί. Είναι ένα έργο που υλοποιείται από το δήμο Κομοτηνής. Βρισκόμαστε σε φάση υλοποίησης της πολεοδομικής μελέτης.

Βρισκόμαστε σε πολύ πρώιμο στάδιο. Είναι μια διαδικασία που πρέπει να πετύχει, δηλαδή να περάσουμε στη μελέτη για την μετεγκατάσταση του οικισμού αλλά εκτιμώ ότι είναι πολύ νωρίς».

Σε ερώτηση σχετική με την αναδιάρθρωση του ΕΣΠΑ και αν αυτή σημαίνει ότι κάποια έργα που διεκδικεί η περιοχή θα κοπούν ενώ αντίθετα θα δοθεί έμφαση σε έργα υπέρ του περιβάλλοντος η κ. Τζάκρη απάντησε. «Δεν θα δοθεί έμφαση μόνο σε έργα για το περιβάλλον αλλά και για τις υποδομές οι οποίες είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη. Οι προτεραιότητες θα διαμορφωθούν μετά από διαβούλευση που θα γίνει εδώ στην περιφέρεια με τη συμμετοχή κοινωνικών φορέων.

Δεν μπορεί να κοπεί κάποιο έργο που είναι δρομολογημένο, δημοπρατημένο, δηλαδή ένα έργο στο οποίο έχει ανακηρυχθεί οριστικός ανάδοχος. Όλα τα άλλα έργα μπορούμε να τα δούμε σʼ αυτήν την κατεύθυνση.

Το σημαντικότερο είναι η διοικητική μεταρρύθμιση, δηλαδή έργα που είχαν έναν χαρακτήρα αυστηρά τοπικό θα πρέπει να τα δούμε σε μια συνολική διάσταση».

Δ. Κόκλα

«Βασική προτεραιότητα τα έργα

να μεγιστοποιούν το

παραγόμενο αποτέλεσμα»

Μιλώντας για την επίσκεψη της υφυπουργού η γενική γραμματέας της περιφέρειας Δώρα Κόκλα επεσήμανε πως η ίδια και οι συνεργάτες της, δώσανε μια εικόνα στην υφυπουργό της κατάστασης στην οποία βρίσκεται αυτή την στιγμή το ΕΣΠΑ και των αξόνων πάνω στους οποίους θα κινηθεί η αναθεώρηση με βάση τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. «Ήταν μια ουσιαστική συνάντηση και η απαρχή μια διαβούλευσης για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ. Στο επόμενο βήμα στο οποίο θα συμμετάσχουν οι φορείς, θα έχουμε μια εικόνα των επί μέρους δράσεων και των απόψεων των φορέων, τις οποίες θʼ αξιοποιήσουμε στην κατεύθυνση των αξόνων της αναθεώρησης που έχουνε μπει και είναι στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, μʼ ένα σύνολο δράσεων που έχουν να κάνουν από την γεωθερμία μέχρι τις επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, ο τομέας του περιβάλλοντος με την προώθηση του ολοκληρωμένου περιφερειακού συστήματος διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων και η αξιοποίηση των οικοσυστημάτων της περιοχής.

Δώσαμε στην υφυπουργό μια εικόνα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το ΕΣΠΑ και έχουμε μια εικόνα των αξόνων πάνω στους οποίους θα κινηθεί η αναθεώρηση με βάση τις προτεραιότητες της κυβέρνησης».

Σε ερώτηση προς την κ. Κόκλα για το έργο, σε σχέση με το ΕΣΠΑ, το οποίο θεωρεί ως σημαντικότερο, απάντησε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς. «Θα πρέπει να δούμε από αυτά που έχουμε ποια είναι κυρίαρχα για να μείνουν και παράλληλα να δούμε ποια άλλα θα μπουν για να μπορέσουμε να μεγιστοποιήσουμε το αποτέλεσμα.

Βασικός άξονας είναι τα έργα να έχουν συνέργια, τα οποία θα μεγιστοποιούν το παραγόμενο αποτέλεσμα όσον αφορά στην ανάπτυξη της περιοχής, κάτι που διαπιστώσαμε ότι έλλειπε από το ΕΣΠΑ και τα έργα που μέχρι σήμερα είχαν κατατεθεί» ανέφερε η κ. Κόκλα.

Για την όποια αναθεώρηση του ΕΣΠΑ και το αν έχει κάνει επαφές με νομάρχες και δημάρχους σε σχέση μʼ αυτήν, η γενική γραμματέας της περιφέρειας εξήγησε. «Δεν έχουν γίνει οργανωμένα επαφές. Έγιναν οι πρώτες, όμως, στο πλαίσιο της ενημέρωσης. Τις επόμενες μέρες θα έχουμε συνεργασία με τους φορείς για να δούμε τις δικές τους προτάσεις και με βάση αυτές να προχωρήσουμε, προετοιμάζοντας τη μεγάλη συνάντηση που θα γίνει παρουσία και της υφυπουργού κ. Τζάκρη».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.