«Αναστατωση» απο την επεκταση της περιφραξης του Γηροκομειου

Παράπονα από περίοικους και ανατροπή στα σχέδια του δήμου Κομοτηνής

Στο πλαίσιο της ανακαίνισης, που γίνεται στο παλιό κτίριο του Γηροκομείου, αλλά και στον γειτνιάζοντα ιερό ναό του Αγίου Μηνά, ξεκίνησαν από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας εργασίες επέκτασης της περίφραξης του ναού, με κατάληψη του μεγαλύτερου τμήματος του πεζοδρομίου επί της οδού Θάσου. Τα συνεργεία, που έχουν αναλάβει το συγκεκριμένο έργο, άρχισαν να «ξηλώνουν» την παλιά περίφραξη και να κατασκευάζουν καινούργια σε απόσταση λίγων εκατοστών από το οδόστρωμα. Για την ακρίβεια, το άλλοτε φαρδύ πεζοδρόμιο που υπήρχε στην πρόσοψη του ναού, παραπλεύρως του Γηροκομείου, συρρικνώθηκε σε μερικές δεκάδες εκατοστά, σε πλάτος μικρότερο από ένα μέτρο.  Η διέλευση των πεζών καθίσταται πλέον εμφανώς δυσχερέστερη στο επίμαχο τμήμα του πεζοδρομίου, ιδίως σε ένα σημείο όπου το πλάτος του περιορίζεται ακόμα περισσότερο, εξαιτίας της παρουσίας κολώνων της ΔΕΗ.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση από τη μια προκάλεσε αντιδράσεις στις τάξεις των περιοίκων,  από την άλλη ανέτρεψε, όπως μαθαίνουμε, τα σχέδια που είχε ο δήμος Κομοτηνής για μια ευρύτερη ανάπλαση επί της οδού Θάσου.
 
Στην πρώτη περίπτωση, κάτοικοι της γειτονιάς, που απευθύνθηκαν και στον «ΠτΘ», διερωτούνταν για το κατά πόσον ήταν νόμιμη η επέκταση της περίφραξης με κατάληψη του πεζοδρομίου, ενώ επιπρόσθετα έθεταν το ερώτημα ποιοι λόγοι επιβάλλουν μία τέτοια παρέμβαση, που θα λειτουργήσει εις βάρος των πεζών, που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο πεζοδρόμιο, υπενθυμίζοντας ότι από  εκεί διέρχονται καθημερινά δεκάδες παιδιά που φοιτούν στις κοντινές σχολικές μονάδες.
 

Όπως ενημερωθήκαμε, δεν τίθεται ζήτημα παραβίασης οποιασδήποτε πολεοδομικής διάταξης, καθώς οι εργασίες που εκτελούνται στο σημείο προβλέπονται ρητά από τη νόμιμη σχετική άδεια. Αντίθετα, την εποχή που είχε κατασκευαστεί το φαρδύ πεζοδρόμιο  φαίνεται πως δεν είχαν ληφθεί υπόψιν τα της κυριότητας του επίμαχου ακινήτου.
 
Σε κάθε περίπτωση, η εύλογη απορία περί των λόγων, που επέβαλαν την επέκταση της περίφραξης, εξακολουθεί να υφίσταται. Άραγε δε θα μπορούσε να περιοριστεί η περίφραξη στα προηγούμενα όριά της, προκειμένου να επιτρέπει την καλύτερη δυνατή διέλευση των πεζών, των αναπήρων και των καροτσιών με μωρά από το συγκεκριμένο πεζοδρόμιο;
 
Κατά σύμπτωση, τέλος, το επίμαχο τμήμα περιλαμβανόταν σε επικείμενη εργολαβία, που έχει ετοιμάσει αντιδημαρχία τεχνικών έργων του δήμου Κομοτηνής για τη βελτίωση των πεζοδρομίων, την αλλαγή της ασφάλτου και την τοποθέτηση νέου οδοφωτισμού κατά μήκος της οδού Θάσου, από το ύψος του Γηροκομείου περίπου μέχρι τη διασταύρωση με την οδό Κουρτίδου. Η ανωτέρω παρέμβαση στην περίφραξη του Γηροκομείου προκάλεσε την  έκπληξη, αλλά και την κινητοποίηση των υπηρεσιών του δήμου, όμως δεδομένου ότι διαπιστώθηκε η νομιμότητά της, αποφασίστηκε το επίμαχο τμήμα να εξαιρεθεί από την εργολαβία και οι σχετικές εργασίες να εκτελεστούν προσεχώς στο υπόλοιπο της οδού Θάσου. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.