Αναστασιος Δημητριαδης: Ο «γιατρος» του ρολογιου της Κομοτηνης

Λατρεύει να ζωντανεύει παλιά αντικείμενα• αναπαλαιώνει και κατασκευάζει… ό,τι βάζει ο νους

Όπως όλοι θα έχουν δει, και ακούσει μέχρι τώρα, το ρολόι της Κομοτηνής έχει ξεκινήσει να δουλεύει ξανά, κρατώντας σωστά την ώρα και παραμένοντας ζωντανό σύμβολο της πόλης.
 
Στο κέντρο της προσπάθειας να επαναλειτουργήσει ήταν ο κ. Αναστάσιος Δημητριάδης, ο οποίος ανέλαβε να επισκευάσει τον μηχανισμό, πετυχαίνοντας να επαναφέρει το ρολόι σε λειτουργία, κάνοντας παρεμβάσεις και στον οπίσθιο φωτισμό του.
 

Ο κ. Δημητριάδης όμως δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολείται με την επισκευή ενός παλιού ρολογιού, ανεξαρτήτως μεγέθους, μιας και από μικρός είχε «κολλήσει» το μικρόβιο, και ασχολείται με ρολόγια, -τη λειτουργία και την επισκευή τους- για πάρα πολλές δεκαετίες.
 
Από εκεί όμως ξεκίνησε και την ενασχόλησή του με τα «παλιά» αντικείμενα είτε αυτά είναι ρολόγια είτε αντίκες είτε αντικείμενα που πολλοί θα θεωρούσαν παλιοσίδερα, αλλά ο ίδιος ζωντανεύει ξανά.
 
Αυτή την περίοδο δε, συνταξιούχος στρατιωτικός όντας, ασχολείται πάρα πολύ με μηχανές, κυρίως βέσπες, λαμπρέττες και άλλα παλιά μηχανάκια, κυρίως της εποχής του ‘60, τις οποίες παίρνει παλιές και σκουριασμένες, διαλύει, αναπαλαιώνει και φτιάχνει πάλι από την αρχή σαν καινούριες.
 

«Ασχολούμαι με αυτά που έχουν πεθάνει. Έχω πάρει μια βέσπα του ’56 στα χέρια μου, και έχω και μια βέσπα του ’72, τις οποίες θα κάνω αναπαλαίωση, για να μένουν ζωντανές, γιατί αποτελούν και κομμάτι της ιστορίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
Το εύρος των ασχολιών του όμως δεν σταματάει εδώ, αλλά εκτείνεται σε μια μεγάλη γκάμα πραγμάτων, έχοντας πρόσφατα ολοκληρώσει την κατασκευή μιας αναπαλαίωσης-απομίμησης, όπως το χαρακτηρίζει, ενός ποδηλάτου- παγωτατζίδικου του 1930, το οποίο επιμελήθηκε προσωπικά.
 
«Αυτό που κάνω πάντα το αγαπάω. Αν δεν το αγαπάς κάτι, καλύτερα μην αποφασίσεις να το κάνεις. Να το αγαπήσεις πρώτα και μετά» ανέφερε, τονίζοντας πως είναι γενικώς άνθρωπος που ψάχνεται και θέλει να ασχολείται με αντικείμενα σαν και αυτά, που τον ενδιαφέρουν.
 

Πάντως μην νομίζετε πως μένει μόνο στα παλιά, ή αναπαλαιώσιμα αντικείμενα μιας και μεταξύ των άλλων, κάνει μετατροπές σε υπάρχοντα τζάκια, μαντεμένια και χτιστά, έχοντας ολοκληρώσει ήδη 10 στην Κομοτηνή και σχεδόν 300 σε όλη την Ελλάδα. Σε αυτά τοποθετεί ένα μηχανισμό, δική του «πατέντα», ώστε να διαχέεται καλύτερα η ζέστη στο σπίτι, και να έχει μεγαλύτερη απόδοση και οικονομία ξύλου. Και μαζί με όλα αυτά, συνεχίζει να ασχολείται με τα ρολόγια, έχοντας και άλλα σχέδια για αυτά στο μέλλον, κρατώντας όμως κλειστά τα χαρτιά του, προς το παρόν.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.