Αναστασια Σαββιδου (Ειδικη Συνεργατιδα ELSA Κομοτηνης): «Η νεα γενια δεν πρεπει να παψει να παλευει για τους στοχους και τα οραματα της»

«Μεγάλη η συνεισφορά της ELSA στην νομική εκπαίδευση, την αμοιβαία κατανόηση και την κοινωνική υπευθυνότητα»

Η ELSA Komotini αποτελεί ένα από τα τρία τοπικά Σωματεία του δικτύου της ELSA και ELSA Greece, η οποία έχει ως σημείο αναφοράς και δράσης την Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, την πόλη της Κομοτηνής και την ευρύτερη περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η πρωτοβουλία για την ίδρυση της ξεκίνησε στις 10 Δεκεμβρίου 2002 με την υπογραφή από 23 φοιτητές του Καταστατικού της, το οποίο και επικυρώθηκε -ολοκληρώνοντας  την απαραίτητη διαδικασία για τη σύσταση της ως Σωματείο- στις 27 Μαΐου του 2003. Η έδρα της βρίσκεται στο 2ο όροφο του κτηρίου της Νομικής Σχολής, όπου και της παραχωρείται ειδικός χώρος προς εξυπηρέτηση των δράσεων της, υποστήριξη των μελών της και φιλοξενία του απαραίτητου υλικού.

Η ELSA Komotini ακολουθώντας το πνεύμα των ELSA Greece & ELSA International εργάζεται προσφέροντας στους νέους νομικούς -αλλά και στην τοπική κοινωνία- ποιοτικές ακαδημαϊκές δραστηριότητες με στόχο την εξοικείωση με σύνθετα και εξειδικευμένα νομικά αντικείμενα και νομικά συστήματα άλλων χωρών, την καλλιέργεια αμοιβαίας κατανόησης και κοινωνικής ευαισθησίας μέσω της συνεργασίας στο πεδίο των νομικών επιστημών.

Το ετήσιο πρόγραμμα της ELSA δίνει τη δυνατότητα σε πλήθος φοιτητών να συμμετάσχουν σε διαδραστικές ακαδημαϊκές δραστηριότητες, να παρακολουθήσουν σεμινάρια & συνέδρια πάνω σε επίκαιρα και εξειδικευμένα θέματα, να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Ασκουμένων Φοιτητών (STEP) και να επισκεφθούν χώρους νομικού ενδιαφέροντος τόσο εντός της χώρας, όσο και στο εξωτερικό (Διεθνείς Οργανισμούς, Εθνική Σχολή Δικαστών, Ινστιτούτα Κατάρτισης, Υπηρεσίες και Δικηγορικά Γραφεία). Επιπλέον, η Νομική Σχολή του ΔΠΘ εκπροσωπείται μέσω της ELSA Komotini στον Εθνικό Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης (Ε.Δ.Ε.Δ.) και σε Διεθνείς Εικονικές Δίκες, όπως το John H. Jackson Μoot Court Competion (WTO) και European Human Rights Moot Court Competition (EHRMCC).

Σημεία αναφοράς για την ELSA Komotini αποτελούν το αμιγώς Φοιτητικό Νομικό Περιοδικό «Υπαγωγή» το οποίο εκδίδεται εξαμηνιαίως από το 2016 και η διοργάνωση του Χειμερινού Νομικού Σχολείου (Winter ELSA Law School – WELS), μία διεθνής ακαδημαϊκή δράση, η οποία προσελκύει φοιτητές, νέους νομικούς και ακαδημαϊκούς από όλο τον κόσμο για μία εβδομάδα στην Κομοτηνή, προκειμένου να εντρυφήσουν σε ένα συγκεκριμένο κλάδο δικαίου μέσω διαλέξεων, workshops και διαδραστικών εκπαιδευτικών μεθόδων υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου.

Για την ELSA Κομοτηνής μίλησε στον «ΠτΘ» η Ειδική Συνεργάτιδα (Director) στον τομέα του Προγράμματος Ανταλλαγής Ασκούμενων Φοιτητών (STEP) κ. Αναστασία Σαββίδου, η οποία ανέλυσε το όραμα του Σωματείου για έναν δίκαιο κόσμο με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την πολιτισμική διαφορετικότητα.

Ο λόγος στην ίδια λοιπόν…

«Στόχος της ELSA η συνεισφορά της νομικής εκπαίδευσης και η προώθηση αλληλεπίδρασης μεταξύ των φοιτητών νομικής»

ΠτΘ: Περιγράψτε μας την φιλοσοφία του Σωματείου.
Α.Σ.:
Η ELSA αποτελεί ένα διεθνή, ανεξάρτητο, μη πολιτικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό, που δραστηριοποιείται στο πεδίο της νομικής επιστήμης και απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε φοιτητές Νομικής, ασκούμενους και νέους δικηγόρους.  Σκοπός της  είναι η προώθηση και καλλιέργεια της αμοιβαίας κατανόησης, επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ φοιτητών νομικής και νέων νομικών από διαφορετικές χώρες μέσω της συνεργασίας στο πεδίο της νομικής εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης. Συνεισφέρει στην νομική εκπαίδευση, ενθαρρύνει την αμοιβαία κατανόηση και προωθεί την κοινωνική υπευθυνότητα.

«Η συμμετοχή σε δράσεις σε ωθεί να ξεφύγεις από τη ζώνη άνεσης και δίνει ευκαιρίες να αλληλεπιδράς με πολλούς ανθρώπους»

ΠτΘ: Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε ενεργά και τι αποσκοπείτε να αποκομίσετε από την συμμετοχή σας;
Α.Σ.:
Θεώρησα ότι η ELSA θα μου προσφέρει  την ευκαιρία να αξιοποιήσω  τις  δυνατότητες  μου, να διευρύνω τα ενδιαφέροντα και τις γνώσεις μου,  να συμμετέχω ενεργά ως μέλος του δικτύου και  να συμβάλλω στην πραγμάτωση των δράσεων του ακαδημαϊκού́  σωματείου. Πιστεύω ακράδαντα ότι η διοργάνωση και συμμετοχή σε τέτοιου είδους δράσεις σε ωθεί να ξεφύγεις από τη ζώνη άνεσής σου και σου δίνει πολλαπλά πλεονεκτήματα. Ως εκ τούτου,  το σωματείο και οι δράσεις του ευελπιστώ ότι είναι το καλύτερο μέρος για να συνεργαστεί  κανείς  με νέους  που έχουν υψηλά κίνητρα, ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να αφιερώσουν  χρόνο για να μάθουν και να δημιουργήσουν κάτι νέο. Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την ευκαιρία να βρίσκεσαι μαζί με ανθρώπους που θέλουν να βελτιωθούν παράλληλα με εσένα κοινωνικά και ακαδημαϊκά.

«Οι νέοι πρέπει να είναι αρωγοί στην ανάδειξη ζητημάτων μέσα από την κοινωνική, οικονομική, οικολογική και την πολιτική τους διάσταση»

ΠτΘ: Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο ρόλος των νέων στο κοινωνικό γίγνεσθαι;
Α.Σ.:
Ο κόσμος έχει ανάγκη σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, την βοήθεια της νεολαίας για να οικοδομήσει µια καλύτερη κοινωνία. Οφείλουν, λοιπόν, οι νέοι να διεκδικούν συνεχώς την ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση καθώς και ίσες ευκαιρίες σε μια εποχή που η γνώση είναι δύναμη. Μόνο μέσω της γνώσης και της εκπαιδευτικής κατάρτισης θα μπορέσουν να αναζητήσουν όλες εκείνες τις διόδους που θα τους καταστήσουν ενεργούς και ευαισθητοποιημένους πολίτες.  Θα τους ωθήσουν να αναζητήσουν την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση σε θέματα καθημερινότητας και ποιότητας ζωής. Θα πρέπει να είναι αρωγοί στην ανάδειξη ζητημάτων μέσα από την κοινωνική, οικονομική, οικολογική και την πολιτική τους διάσταση. Θα πρέπει καθημερινά να λειτουργούν με γνώμονα τον μετασχηματισμό της κοινωνίας μας.

ΠτΘ: Η ELSA σε ποιους τομείς δραστηριοποιείται και πού στοχεύει ως προς το φοιτητικό κοινό;
Α.Σ.:
Για την επίτευξη των στόχων της, η ELSA βασίζεται σε τρεις κυρίως τομείς. Αρχικά οι Ακαδημαϊκές Δραστηριότητες και Διαγωνισμοί Εικονικής Δίκης, με στόχο την εξάσκηση των νομικών γνώσεων. Εν συνεχεία, ο τομέας των Σεμιναρίων και Συνεδρίων, με σκοπό οι συμμετέχοντες να διευρύνουν τις νομικές τους γνώσεις. Τέλος το Πρόγραμμα Ανταλλαγής Ασκούμενων φοιτητών, το οποίο προσφέρει σε προπτυχιακούς φοιτητές νομικής και νέους δικηγόρους νομική εργασιακή εμπειρία με τη μορφή πρακτικής άσκησης. Έχουν δηλαδή την δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν σε διαφορετικά δικαιϊκά συστήματα και νομικούς τομείς.

«Η τοπική κοινωνία ωφελείται σημαντικά από τις δράσεις της νεανικής και φοιτητικής κοινότητας»

ΠτΘ: Μπορεί η ELSA να αφήσει το αποτύπωμα της στην Κομοτηνή και αν ναι ποιο είναι αυτό;
Α.Σ.:
Προσωπικά πιστεύω ακράδαντα ότι η ELSA προσφέρει ποικίλες ευκαιρίες στα μέλη της που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της προσωπικότητας τους, βελτιώνουν τις δεξιότητες τους και διευρύνουν τους πνευματικούς  τους ορίζοντες. Και καθώς κάθε κοινωνία την διαμορφώνουν και την εξελίσσουν τα μέλη της συνάγεται ότι η τοπική κοινωνία της Κομοτηνής ωφελείται σημαντικά από τα νέα αυτά μέλη της. Μέλη ενεργά και ευαισθητοποιημένα που συνεχώς αγωνίζονται για την πρόοδο και την εξέλιξη τους. Εξάλλου καταστατικός σκοπός του σωματείου είναι να ενθαρρύνει την αμοιβαία κατανόηση και να προωθήσει την κοινωνική υπευθυνότητα. Έτσι τα ίδια τα μέλη, οι δράσεις και οι οργανώσεις του σωματείου είναι αυτές που στοχεύουν στη προάσπιση της διεθνικότητάς του και αφήνουν ένα ανεξίτηλο στίγμα στην τοπική κοινωνία.

«Η πανδημία ίσως μας έδωσε την δυνατότητα να κατανοήσουμε πως η “ελεύθερη καθημερινότητα” δεν είναι καθόλου δεδομένη»

ΠτΘ: Ποιος πιστεύεις ότι πρέπει να είναι ο ρόλος των νέων με το πέρας της πανδημίας;
Α.Σ.:
Είναι γεγονός ότι ο κόσμος μας πλέει σε αχαρτογράφητα νερά, καλούμαστε όλοι να αντιμετωπίσουμε μια  πρωτόγνωρη κατάσταση που σχεδόν μας αναγκάζει να αδρανοποιηθούμε. Θεωρώ όμως ότι έχουμε τη δυνατότητα και έχει ήδη έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να παραμείνουμε ενεργοί και να συνεχίζουμε να αποκομίζουμε γνώσεις και να ασχολούμαστε με τομείς του ενδιαφέροντος μας. 

Και αυτό ακριβώς είναι το κλειδί για την ομαλή ένταξη μας στην πραγματικότητα με το πέρας της πανδημίας.

Ο ρόλος και η σημασία της δράσης των νέων δεν πρόκειται να αλλάξει με το πέρας της πανδημίας, αντιθέτως ίσως  συνειδητοποιήσουμε ότι η «ελεύθερη καθημερινότητα» δεν είναι καθόλου δεδομένη και για αυτό δεν θα πρέπει στιγμή να πάψουμε να παλεύουμε και να αγωνιζόμαστε  για τους στόχους και τα οράματά μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.