Ανασα για επιχειρησεις

Ανάσα στην αγορά δίνουν οι αναχρηµατοδοτήσεις των δανείων, στις οποίες προχωρούν τους τελευταίους µήνες, η µία µετά την άλλη, χιλιάδες επιχειρήσεις λόγω της κρίσης.

Στοιχεία του επιχειρηµατικού κόσµου αλλά και των τραπεζών από την αρχή του έτους δείχνουν ότι έχει ήδη προχωρήσει σε διακανονισµό µια στις τέσσερις επιχειρήσεις, ενώ το ύψος των επιχειρηµατικών δανείων, για τα οποία έγινε επαναδιαπραγµάτευση, φτάνει τα 34 δισ. ευρώ, από το σύνολο των 129 δισ. ευρώ που είναι η συνολική χρηµατοδότηση προς τις επιχειρήσεις. Μάλιστα, από την αρχή του χρόνου υπολογίζεται ότι από τις 100.000 αιτήσεις διακανονισµού παλαιών επιχειρηµατικών δανείων έχουν ήδη εγκριθεί περίπου 80.000. Στελέχη από την τραπεζική αγορά δηλώνουν ότι, µε δεδοµένη την κατάσταση στην αγορά, δεν υπάρχει άλλη λύση από την αναχρηµατοδότητη των δανείων. Σύµφωνα µε τους ίδιους, προϋπόθεση για να εγκριθεί η αναχρηµατοδότηση από την τράπεζα είναι και οι ίδιοι οι επιχειρηµατίες να δείξουν «καλά δείγµατα» για το µέλλον της επιχείρησής τους. Ετσι, πολύ συχνά ζητούν να δουν σχέδια αναδιάρθρωσης της επιχείρησης.

Όµως και οι τράπεζες ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο να ρυθµίσουν τα επιχειρηµατικά τους δάνεια. Και αυτό, λόγω του ύψους των οφειλών των επιχειρήσεων. Ενα επιχειρηµατικό δάνειο ενός εκατ. ευρώ ισοδυναµεί µε 100 καταναλωτικά ή περισσότερες από 300 πιστωτικές κάρτες.

Ζητούν παράταση οι µικροµεσαίοι

Και ενώ τράπεζες και επιχειρήσεις αναζητούν λύσεις σωτήριας για την αγορά, οι µικροµεσαίοι επιχειρηµατίες ζητούν περαιτέρω διευκολύνσεις και σε ό,τι αφορά την αποπληρωµή των υποχρεώσεών τους και από τα δάνεια των προγραµµάτων του Ταµείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, καθώς, σύµφωνα µε εκτιµήσεις, το 20% των µικροµεσαίων αδυνατεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του. Οι εµποροβιοτέχνες ζητούν επαναδιαπραγµάτευση µε τις τράπεζες και τριετή παράταση.

Ηδη οι εκπρόσωποι των τραπεζών και των µικροµεσαίων έχουν ξεκινήσει επαφές και έχουν πραγµατοποιήσει συναντήσεις, ενώ το θέµα εξετάζει και η ηγεσία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, καθώς στην αγορά από την αρχή του έτους έχει εκδηλωθεί επιδηµία λουκέτων, µε τον τελευταίο µήνα να έχουν κατεβάσει ρολά περίπου 4.000 µικροµεσαίες επιχειρήσεις και από την αρχή του χρόνου να έχουν κλείσει σε όλους τους κλάδους περισσότερες από 27.500 επιχειρήσεις.

Πηγή: «Τα Νέα», 25 Νοεμβρίου 2010

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.