Αναρπαστες οι χριστουγεννιατικες δημιουργιες των παιδιων του Θεραπευτηριου Χρονιων Παθησεων

Πολύτιμη στήριξη της κοινωνικής δομής, αλλά και δείγμα αναγνώρισης της δουλειάς των παιδιών

Ανάρπαστες έγιναν οι χριστουγεννιάτικες δημιουργίες των παιδιών του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων Κομοτηνής, οι οποίες εκτέθηκαν το περασμένο Σάββατο στην κεντρική πλατεία της πόλης. Το καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο bazaar αποτελεί και μια εκδήλωση εξωστρέφειας για το Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών, όπως είναι η νέα επίσημη ονομασία της δομής. Υπό αυτήν την έννοια, η ανταπόκριση του κόσμου αποκτά μεγαλύτερη αξία, αφού συνιστά και δείγμα αναγνώρισης και επιβράβευσης μιας πολύμηνης και επίπονης δουλειάς που έκαναν τα ίδια τα παιδιά, μαζί με τους εργαζόμενους και του εθελοντές της δομής.
 
Την ικανοποίησή του για την ένθερμη υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, όχι μόνο αυτήν την περίοδο, αλλά σε σταθερή βάση, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, εξέφρασε με αφορμή το προχθεσινό bazaar ο πρόεδρος Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜ-Θ, κ. Σωτήρης Σωτηριάδης. Θυμίζουμε ότι υπό τη σκέπη του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας βρίσκονται έξι δομές κοινωνικού χαρακτήρα σε όλη την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, ανάμεσα στις οποίες και το Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών Κομοτηνής, που βρίσκεται στην Αίγειρο. 

Σωτήρης Σωτηριάδης «Όταν σε ένα παιδί δίνεις μια δραστηριότητα, το βοηθάς να καταλάβει ότι έχει έναν ενεργό ρόλο στην κοινωνία»


Ο κ. Σωτηριάδης εξήγησε ότι έχει αναπτυχθεί ένα μεγάλο δίκτυο εθελοντών, φυσικών προσώπων, φορέων και σωματείων, οι οποίοι βρίσκονται δίπλα στα παραρτήματα και προσφέρουν πολύτιμη συνδρομή στη λειτουργία τους. Ανάμεσα στους εθελοντές υπάρχουν ειδικευμένοι επιστήμονες, πτυχιούχοι κοινωνικοί λειτουργοί κλπ, οι οποίοι προσφέρουν στοχευμένες υπηρεσίες υπέρ των τροφίμων των παραρτημάτων. Εξίσου όμως σημαντική είναι η συνδρομή των συμπολιτών μας, που επισκέπτονται τα παιδιά, παίζουν μαζί τους και συμμετέχουν σε δράσεις δημιουργικής απασχόλησης, όπως η κεραμική, η χειροτεχνία, η μουσική και η ζωγραφική. «Όταν σε ένα παιδί δίνεις μια δραστηριότητα, το βοηθάς να καταλάβει ότι έχει έναν ενεργό ρόλο στην κοινωνία», παρατήρησε ο κ. Σωτηριάδης, τονίζοντας τη σημασία τέτοιων δράσεων. «Όπως επίσης οι δράσεις, με τις οποίες τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την τοπική κοινωνία», συμπλήρωσε, «βοηθούν στην κοινωνική τους ένταξη και άρουν προκαταλήψεις και διακρίσεις, που δυστυχώς ακόμα και σήμερα υπάρχουν σε ένα μεγάλο θα πω κομμάτι της κοινωνίας». 

«Είμαστε ανοιχτοί σε εθελοντές, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ο εθελοντής θα έρθει να υποκαταστήσει το κράτος»

Κλείνοντας αυτήν την αναφορά του, ο κ. Σωτηριάδης υπογράμμισε ότι τα παραρτήματα είναι ανοιχτά στις τοπικές κοινωνίες και σε οποιονδήποτε έχει τη διάθεση να προσφέρει κάποια βοήθεια στα παιδιά. Η βοήθεια αυτή δε χρειάζεται να είναι κατ’ ανάγκη υλική, καθότι ακόμα και η διάθεση λίγου προσωπικού χρόνου, για παρέα και συζήτηση με τα παιδία, είναι εξόχως σημαντική.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έσπευσε να διακρίνει ο πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας, «αυτό δε σημαίνει ότι ο εθελοντής θα έρθει να υποκαταστήσει το κράτος». «Η πολιτεία έχει την κύρια και την απόλυτη υποχρέωση να καλύψει όλες αυτές τις ανάγκες», ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας ότι «ο εθελοντής έρχεται και προσφέρει επικουρικά».

Κυρίαρχο πρόβλημα η υποστελέχωση- ανάγκη ενίσχυσης από τουλάχιστον 20-30 άτομα

Με αφορμή την τελευταία αναφορά του, ο κ. Σωτηριάδης εστίασε στο μεγάλο πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν τα παραρτήματα του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜ-Θ, που δεν είναι άλλο από την έλλειψη προσωπικού. Καταρχήν έσπευσε να αναγνωρίσει ότι το υπάρχον προσωπικό καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες, επισημαίνοντας ότι είναι επιτακτική η ανάγκη κάλυψης των κενών, ειδικά σε ειδικότητες, όπως λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ειδικοί παιδαγωγοί κ.α. Για να λειτουργήσουν αξιοπρεπώς οι δομές και να προσφέρουν όσο το δυνατό πιο αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους τροφίμους, απαιτείται κατά τον κ. Σωτηριάδη η ενίσχυσή τους με τουλάχιστον 20-30 άτομα συνολικά. 

Δέσμευση της Θ.Φωτίου για 450 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις κοινωνικές δομές

«Έχουμε τώρα την προκήρυξη του επικουρικού προσωπικού, που θα έρθει το 2016», σχολίασε, «παρόλα αυτά το μόνιμο προσωπικό είναι απαραίτητο κυρίως για τα παιδιά, γιατί οφείλουμε να έχουμε πρόσωπα, τα οποία να είναι σταθερά και να μην αλλάζουν κάθε χρόνο». Οι ελπίδες λοιπόν στρέφονται στην υλοποίηση της δέσμευσης, που παρείχε πρόσφατα η Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Θεανώ Φωτίου, ότι θα γίνουν άμεσα 450 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για όλες τις κοινωνικές δομές της χώρας. Το σημαντικότερο, όπως παρατήρησε ο κ. Σωτηριάδης, είναι ότι η Υπουργός δεσμεύτηκε πως οι συγκεκριμένες προσλήψεις θα γίνουν με βάση τις προτάσεις, που κατέθεσαν οι διοικήσεις των δομών, για να καλύψουν τις πραγματικές και επιτακτικές ανάγκες αυτών. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.