Αναπτυξιακο στοιχημα τα 9,48 εκατομμυρια του Leader για Ξανθη και Ροδοπη

Περισσότεροι από 500 οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές - Μέχρι τις 30 Ιούνιου ολοκληρώνεται η απορρόφηση 2,67 εκατομμύριων ευρώ του παλαιού Leader και του ΟΠΑΑΧ

Ξάνθη και Ροδόπη ξεκινούν για πρώτη φορά από κοινή αφετηρία για την απορρόφηση των 9,48 εκατομμυρίων ευρώ της κοινοτικής πρωτοβουλίας CLLD Leader για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην ύπαιθρο, με ενδιάμεσο φορέα και οδηγό σε αυτήν την προσπάθεια την Αναπτυξιακή Εταιρία Ροδόπης.   
 
Η πρόταση για το νέο CLLD LEADER περιλαμβάνει τους στόχους και την στρατηγική προσέγγισής τους και  θα είναι συνυφασμένη  με τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της Ξάνθης και της Ροδόπης.  
 
Το νέο πρόγραμμα βρίσκεται σε διαδικασία αναμόρφωσης και αναπροσαρμογής στο εγκεκριμένο ποσό των 9,48 εκατομμύριων ευρώ από τα 16 εκατομμύρια της αρχικής μελέτης, σύμφωνα με τους κύκλους των δράσεων του προγράμματος όπως έχουν εγκριθεί από το ΥΠΑΑΤ, έτσι ώστε να είναι σε θέση να ξεκινήσουν οι προκηρύξεις των έργων αφού πρώτα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με το υπουργείο.
   
Η πρόταση, που κατατέθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου, λαμβάνει υπόψη της τις προτεραιότητες του  Περιφερειακού Προγράμματος της νέας περιόδου 2014-2020, την σχέση της με την «Έξυπνη Εξειδίκευση» που προωθείται ως  κορυφαία επιλογή από  την πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, στην προοπτική να λειτουργεί συμπληρωματικά με το εθνικό πρόγραμμα και τους στόχους του υπουργείου Ανάπτυξης.
 
Ακρογωνιαίος λίθος του νέου CLLD Leader είναι η έκφραση γνώμης του τοπικού πληθυσμού και η διάθεση συμμετοχής του σε αυτή την διαδικασία με κατάθεση επιχειρηματικών ιδεών που θα συνδέονται με την ταυτότητα της περιοχής.
 
Χαρακτηριστικό της μορφής του νέου Leader, εξάλλου, είναι η  ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε όλο το γεωγραφικό εύρος της περιοχής παρέμβασης, δηλαδή της Ξάνθης και της Ροδόπης. Είναι δύο περιοχές με παραλιακές ζώνες που έχουν τουρισμό αλλά και μεγάλες ορεινές και ημιορεινές εκτάσεις με διαφορετικές ανάγκες και αναπτυξιακές προτεραιότητες.
 
Το ποσοστό επιχορήγησης των επιχειρηματικών σχεδίων για την περιοχή ανέρχεται από 55% έως και 70% του συνολικού προϋπολογισμού  αλλά σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να φθάσει και στο 100% για τις δημόσιες επενδύσεις. 
Οι επενδυτικές προτάσεις ξεπερνούν τις 500 και κάθε μέρα συρρέουν στην ΑΝΡΟ ενδιαφερόμενοι είτε για να συμπληρώσουν τις ήδη κατατεθείσες προτάσεις τους είτε για να συζητήσουν νέες επενδύσεις.
 
Το CLLD Leader θέλει να εγγυηθεί ότι θα εντοπίσει τους μικρούς πρωταθλητές που θα γίνουν «Ολυμπιονίκες» της επιχειρηματικότητας, γι’ αυτό και ενισχύει και “startup” επιχειρήσεις και είναι ανοιχτό στην τοπική κοινωνία. Εγγυάται ότι θα υπάρχει ένας μηχανισμός που θα είναι δίπλα στους νέους επιχειρηματίες και θα δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον ώστε να μην τους απασχολούν ούτε και να τους δεσμεύουν η γραφειοκρατία και η παραδοσιακή δυσκαμψία της ελληνικής διοίκησης.
 
Εντωμεταξύ με γοργούς ρυθμούς προχωρά από το προσωπικό της ΑΝΡΟ η πιστοποίηση των επενδυτών του άξονα 3 και 4 από το Leader της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου 2007-2013,που αφορά συνολικά σε 23 επενδυτές του άξονα 4 και σε 8 επενδυτές του παλαιού προγράμματος ΟΠΑΑΧ, τα οποία έχουν καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης τις 30 Ιουνίου 2017. Συνολικά πρόκειται να απορροφηθούν 1,9 εκατομμύρια για τον άξονα 4 και 770 χιλιάδες ευρώ για τον άξονα 3. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.