Αναπτυξιακο εργαλειο για νεες και υφισταμενες επιχειρησεις της Ροδοπης τα προγραμματα της ΔΕΣΜ-ΟΣ ΑΜΘ

Επιδότηση έως και 70% μπορούν να αντλήσουν μέσα από τις προτάσεις τους οι επιχειρήσεις της περιοχής

Τις δυνατότητες που δίνουν στις επιχειρήσεις της περιοχής τρείς δράσεις που εφαρμόζει η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Διαχειριστική Έργων Στήριξης ΜΜΕ – Οικονομική Συμβουλευτική ΑΜΘ (ΔΕΣΜ-ΟΣ Α.Μ.Θ), εταίρος του ΕΦΕΠΑΕ, γνώρισαν όσοι βρέθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 6 Μαρτίου στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για αυτό το σκοπό.

Η ενημέρωση αυτή, ανάλογες της οποίας έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε Δράμα και Καβάλα, είχε σαν στόχο να ενημερωθούν τόσο οι επιχειρηματίες, όσο και οι σύμβουλοι επιχειρήσεων, για τις δράσεις «Ενίσχυση για την Ίδρυση Επιχειρήσεων, Κατά Προτεραιότητα σε τομείς της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης», «Ενίσχυση για τον Εκσυγχρονισμό- Αναβάθμιση Υφιστάμενων Επιχειρήσεων, κατά Προτεραιότητα σε τομείς της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης» και «Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας, Έρευνας και Ανάπτυξης Επιχειρήσεων στους κλάδους της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3)».

Σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο

Οι δράσεις απευθύνονται σε υφιστάμενες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις που θέλουν να ιδρυθούν, με το ύψος της επιδότησης να αγγίζει τα 15 εκ. ευρώ, σημείωσε η πρόεδρος της ΔΕΣΜ-ΟΣ ΑΜΘ κ. Κατερίνα Ιωαννίδου.

Το μέγιστο ποσό για το οποίο μπορεί να υποβάλλει πρόταση ανέρχεται στις 800.000 ευρώ για τις υφιστάμενες, και στις υπό ίδρυση στις 285.000 ευρώ.

Η επιδότηση ανέρχεται στο 50% για τις υφιστάμενες, και στο 70% για τις υπό ίδρυση επιχειρήσεις, ένα ποσοστό αρκετά σημαντικό σύμφωνα με την ίδια.

«Πρόκειται για χρηματοδοτικά εργαλεία που θα πρέπει όλοι να εκμεταλλευτούν για να έχουν ένα αναπτυξιακό εργαλείο στη φαρέτρα της επιχείρησής τους» ανέφερε.

Σημαντικό το ενδιαφέρον

Τα προγράμματα έχουν ξεκινήσει από τις 22 Ιανουαρίου, όταν και δημοσιεύτηκε η αρχική προκήρυξη, ενώ στις 18 Φεβρουαρίου άνοιξε το σύστημα για τις ηλεκτρονικές υποβολές, σημείωσε ο κ. Παναγιώτης Αρχοντίκης, Γενικός Διευθυντής της ΔΕΣΜ-ΟΣ ΑΜΘ, που τόνισε πως όλα πλέον (υποβολή, αξιολόγηση και διαχείριση) γίνονται ηλεκτρονικά.

Μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο, με τη δημιουργία μιας σειράς σχεδίων στο σύστημα, για προτάσεις που θα υποβληθούν, σε ικανοποιητικό επίπεδο, αλλά «ως γνωστόν, ζούμε στην Ελλάδα, όπου συνήθως όλα γίνονται τελευταία στιγμή».

Στη μετά κρίση εποχή, οι ενισχύσεις αυτού του τύπου είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να βρεθεί, σημείωσε, με προγράμματα που έχουν επιχορήγηση 70% για τις νέες επιχειρήσεις να είναι δύσκολο να βρεθούν όχι μόνο στη χώρα, αλλά και σε όλη την ΕΕ.

Όσο για τα προγράμματα, ο κ. Αρχοντίκης διευκρίνισε πως δεν εξετάζεται η οικονομική κατάσταση του κάθε προσώπου, αλλά η ιδέα και η δυνατότητα να καταβληθεί η ιδία συμμετοχή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.