«Αναπτυξη της Γυναικειας Απασχολησης και Επιχειρηματικοτητας»

«Ανάπτυξη της Γυναικείας Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας» ήταν το θέμα της ημερίδας που διοργάνωσε το Κέντρο Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης το βράδυ της Δευτέρας στο Επιμελητήριο, με ομιλητή τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΜΜΕΧ Γιώργο Σουφλιά. Το ύψος της χρηματοδότησης μέσα από το πρόγραμμα που εντάσσεται στα ΠΕΠ και αφορά 10 περιφέρειες της χώρας μπορεί να φτάσει τα 40.000 ευρώ εάν πρόκειται για γυναικείο συνεταιρισμό. Έχει δοθεί μια παράταση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου λόγω των εθνικών εκλογών που μεσολάβησαν. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται κατά 100% και στοχεύει στην παροχή υποστήριξης για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων των γυναικών επιχειρηματιών, καθώς επίσης τη διατήρηση κι ενίσχυση του ποσοστού απασχόλησης στις γυναικείες επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου και οικοδεσπότης Κώστας Λιούρτας καλωσόρισε τον κ. Σουφλιά, σχολιάζοντας ότι ο πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ επιδεικνύει μια ευαισθησία για τη Ροδόπη και ανταποκρίνεται στο κάλεσμα των μικρομεσαίων για ενημέρωση. Αποτιμώντας τη συμμετοχή των γυναικών στα προγράμματα απασχόλησης κι επιχειρηματικότητας, ειδικά τα τελευταία χρόνια, ο κ. Λιούρτας παρατήρησε ότι σταδιακά οι γυναίκες άρχισαν να βγαίνουν από το σπίτι και να δραστηριοποιούνται. «Αυτό που έχει σημασία είναι ότι στο νομό μας, με την πληθυσμιακή διαμόρφωση που παρουσιάζει, η μουσουλμάνα γυναίκα δεν έχει βγει στην εργασία. Πιστεύουμε ότι με το που θα βγει θα έχουμε έναν υγιή ανταγωνισμό και οι γυναίκες θα προχωρήσουν εξίσου δυνατά με τους άντρες.

Χρειάζεται κι άλλη προσπάθεια, για να βγουν έξω από το σπίτι και να εργαστούν και το Επιμελητήριο προτίθεται να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση. Το έχουμε αποδείξει, εξάλλου, μέσα από τη διοργάνωση ειδικών σεμιναρίων και ημερίδων, με τη διαφορά ότι θα πρέπει και οι ίδιες ν’ αποφασίσουν ότι θα πρέπει να τα παρακολουθήσουν».
Ανάμεσα στα 5.917 μέλη του Επιμελητηρίου υπάρχουν πολλές γυναίκες, οι οποίες πάντα ενημερώνονται με γραπτή πρόσκληση και μήνυμα στο κινητό τους, εξήγησε ο κ. Λιούρτας.

Ο κ. Σουφλιάς εξήγησε ότι η παρουσία του στην Κομοτηνή συνδέεται με την παρουσίαση ενός προγράμματος για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, το οποίο πραγματοποιείται στο πλαίσιο των ΠΕΠ. «Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από 10 περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα, ενώ το διαχειρίζεται ο ΕΟΜΜΕΧ. Απευθύνεται στις γυναίκες επιχειρηματίες και τους γυναικείους συνεταιρισμούς και αφορά στην προβολή τους. Να προμηθευτούν software για να μπορούν να μπορούν να επικοινωνούν καλύτερα με τους πελάτες τους» είπε.

Ο κ. Σουφλιάς τόνισε ότι το πρόγραμμα είναι 100% χρηματοδοτούμενο από το ελληνικό κράτος και είναι από τα τελευταία του Γ΄ ΚΠΣ, ενώ σημείωσε ότι στην Τέταρτη Προγραμματική Περίοδο θα υπάρξουν αντίστοιχα προγράμματα για τους νέους, για τις γυναίκες και για όλους τους επαγγελματίες. «Μετά την επιτυχή πορεία που είχαμε ως ΕΟΜΜΕΧ, λειτουργώντας κάτω από την ομπρέλα του υπουργείου Ανάπτυξης με υπουργό τον κ. Σιούφα, θα συνεχίσουμε να προχωράμε καλά και με το νέο υπουργό Ανάπτυξης, τον κ. Φώλια ο οποίος είναι ένας άνθρωπος της αγοράς και γνωρίζει τα προβλήματα».

Το ύψος της χρηματοδότησης μπορεί να φτάσει τα 40.000 ευρώ και έχει δοθεί μια παράταση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου για τις ενδιαφερόμενες λόγω των εθνικών εκλογών που μεσολάβησαν.

Ο κ. Σουφλιάς, αποτιμώντας τη συμμετοχή των γυναικών στο πρόγραμμα είπε ότι η ανταπόκριση είναι πολύ μεγάλη, ειδικά σε κάποιες περιοχές. «Όπου υπάρχει ισχυρό γυναικείο συνεταιριστικό κίνημα, όπως είναι η Λέσβος που έχει πάρα πολλούς αγροτικούς συνεταιρισμούς και η Κέρκυρα που έχει πολλές επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό, εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον. Εξασφαλίσαμε από τα αδιάθετα των περιφερειών, έτσι ώστε όσες αιτήσεις υποβληθούν να ικανοποιηθούν με πρόσθετα κονδύλια».

Συμμετοχή – προϋποθέσεις

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν γυναίκες που δραστηριοποιούνται στις περιφέρειες Αν. Μακεδονίας – Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας, Αττικής, Νοτίου Αιγαίου και Βορείου Αιγαίου ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή στο πλαίσιο υφιστάμενων ΠΜΕ και ΜΜΕ επιχειρήσεων που αφορούν στους τομείς μεταποίησης, εμπορίου, υπηρεσιών, τουρισμού και μεταφορών κι επιδιώκουν έναν καλύτερο τρόπο οργάνωσης της επιχείρησης τους.

Επιλέξιμη θεωρείται μια επιχείρηση όταν τηρούνται οι ακόλουθοι όροι:

•Να έχει αρχίσει τη δραστηριότητα της τουλάχιστον μέχρι το προηγούμενο έτος από την ημερομηνία προκήρυξης.

•Να μη βρίσκεται υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση.

•Να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερη.

•Να τηρεί βιβλία Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας του ΚΒΣ.

•Να είναι εγγεγραμμένη στο αρμόδιο επιμελητήριο.


Σε περίπτωση εταιρίας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η γυναίκα – γυναίκες να κατέχει – κατέχουν τουλάχιστον το 50% του εταιρικού κεφαλαίου για να ασκεί – ασκούν τη διοίκηση – διαχείριση αποδεδειγμένα ή / και σύμφωνα με το καταστατικό.

Να πληροί όλες τις προϋποθέσεις που θέτει ο Κανονισμός 1998/2006, όπως εκάστοτε ισχύει.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.