Αναπτυξη και στον παραγωγικο τομεα μετα την ασφαλιστικη μεταρρυθμιση βλεπει ο Τ. Πετροπουλος

Συνάντηση με φορείς της Ροδόπης πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Εργασίας με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Θράκη

Τη βεβαιότητα ότι όλα θα πάνε καλά, με εμπιστοσύνη και αισιοδοξία στο μέλλον, εξέφρασε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Τάσος Πετρόπουλος, από την Κομοτηνή την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου.
 
Ο κ. Πετρόπουλος συμμετείχε στην ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Ανάλυση Βασικών Διατάξεων Ασφαλιστικής Νομοθεσίας» την οποία συνδιοργάνωσε το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Θράκης, το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης και το Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Αλληλεγγύης, και η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του  Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.
 
Εισηγήτρια  της ημερίδας ήταν η κ. Στέλλα Βρακά, Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που αναφέρθηκε σε θέματα που έχουν προκύψει από τις αλλαγές που έχουν γίνει στην ασφαλιστική νομοθεσία.
 
Ο κ. Πετρόπουλος πριν την ημερίδα είχε συνάντηση με φορείς της Ροδόπης, μεταξύ των οποίων ήταν ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Αντώνης Γραβάνης, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θράκης κ. Μενέλαος Μαλτέζος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Δημήτρης Λουρίκας, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Ιωάννα Χατζηαντωνίου, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ. Ανέστης Βαφειάδης, το μέλος της ΕΓ ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ-Θ Τ. Χαρίτου, ο αν. γραμματέας ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Οζγκιούρ Φερχάτ, η επικεφαλής της παράταξης «Πολη-τική ανατροπή» Δήμου Κομοτηνής κ. Ελένη Λαφτσή, αλλά και άλλα μέλη φορέων και επιμελητηρίων. 

Στήριξη μέσω της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στις επιχειρήσεις 

Μετά την συνάντηση ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε πως αυτή, σε αντίθεση με παρόμοια που είχε γίνει το 2016 σε ένα έντονο κλίμα αμφιβολίας, έγινε σε ηρεμία, μετά τη λειτουργία του ΕΦΚΑ.
 
Άλλωστε θεωρεί πως τα μέτρα που έχουν λάβει για την μείωση των οφειλών, και την κατάργηση πολλών κατηγοριών τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα εισαχθούν σήμερα Παρασκευή στη Γραμματεία της Κυβέρνησης για τη ρύθμιση και διαγραφή οφειλών, που έχουν ήδη νομοθετήσει, για μια σειρά εργασιακών ομάδων, έχουν βοηθήσει σε αυτό.
 
Οι τρεις πρώτες υπουργικές αποφάσεις αναμένεται να εκδοθούν τον επόμενο μήνα, ταυτόχρονα με την έναρξη εφαρμογής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, όπου όποιος εμπίπτει σε αυτές, να κάνει αίτηση και η περίπτωσή του να μεταβιβάζεται στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), ώστε να παύσουν τα διωκτικά μέτρα.
 
Ο ίδιος θεωρεί πως έχουν πάρει πολλά μέτρα για να διευκολύνουν τη λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε και να συνεχίσουν οι υφιστάμενες, αλλά και να προστεθούν πέρυσι 23.500 νέοι επαγγελματίες, μια τάση που φαίνεται να συνεχίζεται και φέτος.
 
Όμως θα πρέπει να προσεχθεί, σημείωσε, πέρα από τον τομέα των υπηρεσιών, και ο παραγωγικός τομέας της οικονομίας, και σε αυτή την περίοδο θεωρεί πως θα αρχίσει να φαίνεται και σε αυτό τον τομέα η ανάπτυξη, με επιχειρήσεις στον αγροτικό τομέα, στην κτηνοτροφία και μια σειρά από μεταποιητικές δραστηριότητες. 

Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο παρελθόν για το ασφαλιστικό σύστημα 

Ερωτηθείς για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, ο κ. Πετρόπουλος αναφέρθηκε σε δύο αναλογιστικές μελέτες που έχουν γίνει, η πρώτη παράλληλα με την συγγραφή των διατάξεων της Κοινωνικής Ασφάλισης για τον ΕΦΚΑ, και η δεύτερη κατόπιν, η οποία ήρθε να επιβεβαιώσει την πρώτη.
 
Αυτές δείχνουν μια διαρκή υποχώρηση του ποσοστού δαπάνης σε σχέση με το ΑΕΠ, η οποία το 2070, καταλήγει να είναι  το 10,54% του ΑΕΠ, με μια τάση διαρκώς καθοδική.
 
Όσο για το παρόν, με τα αιτήματα της επιστροφής των αναδρομικών, υπενθύμισε πως η Ελλάδα, με το πρώτο μνημόνιο το οποίο κρίθηκε συνταγματικό από το ΣτΕ, δεσμεύτηκε ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη δεν μπορεί να υπερβαίνει το 16,2% του ΑΕΠ.
 
Σύμφωνα με το νόμο για την πιλοτική δίκη, θα έπρεπε τα πρωτοδικεία να περιοριστούν στην κρίση μόνο των προσφυγών που είχαν γίνει μέχρι την απόφαση του ΣτΕ, και να απορρίπτουν τις υπόλοιπες.
 
Τα πρωτοδικεία έθεσαν ότι θα πρέπει να δοθούν τα αναδρομικά σε όλους, κάτι, που αν γίνει, θα ξεπεράσει τη δέσμευση του 16,2%, και θα υπάρχει σύγκρουση του ΣτΕ με τον εαυτό του.  «Δεν χωράει. Θα πρέπει να ξέρουν οι ασφαλισμένοι ότι η κυβέρνηση θα περιμένει την δικαστική κρίση του ΣτΕ» τόνισε, εκτιμώντας  πως στην συγκεκριμένη περίπτωση προέχει το δημόσιο συμφέρον, το οποίο ορίζει πως πρέπει να εξασφαλίζει το δικαίωμα για όλους.
 
Αν το σύστημα δεν μπορεί να ικανοποιήσει ούτε αυτούς που θα κερδίσουν τότε ζητείται ως αδύνατος εκτίμησε ο κ. Πετρόπουλος, ενώ μας επιστρέφει στο παρελθόν, με την αμεριμνησία, που μας έφερε στα μνημόνια και τις περικοπές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.