Αναπλαση Δημοτικου Παρκου και Ηρωου στις Σαπες προωθει ο Δημος Μαρωνειας-Σαπων

Θα αποτελέσει πρότυπο για περαιτέρω αναπλάσεις σε άλλους οικισμούς του Δήμου

Να αναπλάσει 2 κοινόχρηστους χώρους, το Δημοτικό Πάρκο Σαπών και τον κοινόχρηστο χώρο του Ηρώου θέλει ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών, μέσω προγράμματος του Πράσινου Ταμείου.
 
Η ανάπλαση των χώρων αυτών έχει σαν στόχο την αξιοποίηση των υποβαθμισμένων χώρων πρασίνου και κοινοχρήστων χώρων, ώστε να αποτελέσουν πόλο έλξης των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών των εκάστοτε οικισμών, ενώ θα αποτελέσουν ουσιαστικά και το πρότυπο για αναπλάσεις σε άλλους οικισμούς του Δήμου.
 
Την υποβολή της πρότασης στο πλαίσιο της δράσης «Δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου» 2019-2020 στο «Μέτρο 2. Παρεμβάσεις στον αστικό χώρο» και συγκεκριμένα στη «Δράση 2.1. Αναδιαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου» ενέκρινε πρόσφατα η οικονομική επιτροπή του Δήμου.
 
Η πραγματοποίηση των αναπλάσεων περιλαμβάνει την υποβολή δυο έργων:
α) πρόταση για την ανάπλαση του Δημοτικού Πάρκου Σαπών, και β) πρόταση για την ανάπλαση του κοινόχρηστου χώρου του Ηρώου.
 
Οι δυο αυτοί χώροι είναι ιδιαίτερης σημασίας για την πόλη των Σαπών, με τον πρώτο να αποτελεί τον μεγαλύτερο κοινόχρηστο χώρο του.
 
Σύμφωνα με την εισήγηση που ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή, η σημερινή κατάσταση του πάρκου παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης, με έλλειψη πρασίνου, βασικών υποδομών και εγκαταλελειμμένου εξοπλισμού.
 
Αξίζει να θυμίσουμε πως τα δέντρα του πάρκου είχαν κριθεί επικίνδυνα το 2016, με το Δήμο να προχωρά στην πλήρη εκρίζωσή τους, και από τότε το πάρκο δεν έχει αξιοποιηθεί ουσιαστικά.
 
Στόχος είναι η εκ νέου αξιοποίηση του πάρκου, ώστε γίνει κέντρο αναψυχής των κατοίκων της περιοχής.
 
Για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητα:
 
1) Η εγκατάσταση των κατάλληλων υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης,
ηλεκτρολογικής & φωτισμού, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει το πάρκο και
 
2) Η πραγματοποίηση κατάλληλης δενδροφύτευσης, χρήση υλικών υψηλής
αισθητικής και εξοπλισμού (παγκάκια, βρύσες κλπ.) ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται από τους κατοίκους.
 
Όσο για το Ηρώο, αυτό παρουσιάζει σημαντικές φθορές, με αποκόλληση πλακιδίων, έλλειψη πρασίνου και φωτισμού. Στόχος είναι η αναδιαμόρφωση του με προσθήκη υδάτινου στοιχείου (σιντριβάνι), παρτεριών πρασίνου και σχεδιασμός του με βάση τις προδιαγραφές για πρόσβαση ΑμεΑ.
 
Ο προϋπολογισμός των δύο έργων είναι 210.000 ευρώ, με την ανάπλαση του δημοτικού πάρκου Σαπών να έχει προϋπολογισμό 160.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), ενώ η ανάπλαση του κοινόχρηστου χώρου στο Ηρώο, προϋπολογισμό 50.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
 
Από τα ανωτέρω ποσά το 20% ήτοι 32.000 ευρώ για την ανάπλαση του δημοτικού
πάρκου και 10.000 ευρώ για την ανάπλαση του Ηρώων θα καλυφθούν από ίδιους
πόρους του Δήμου.
 

Ποιος ο στόχος της ανάπλασης

 
Κύριος στόχος της πρότασης είναι η επαναχρησιμοποίηση των συγκεκριμένων κοινοχρήστων χώρων, καθώς και η επανένταξή τους στην καθημερινότητα των κατοίκων και του λειτουργικού ιστού της πόλης των Σαπών.
 
Η πρόταση δεν στοχεύει σε μία βίαιη χωρική αναδιοργάνωση η οποία θα μετατρέψει το πάρκο και το Ηρώο σε κάτι διαφορετικό ή ξένο προς την πόλη, αλλά προσπαθεί με τα πιο ήπια μέσα και με σύγχρονες τακτικές να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ίδιων των χώρων, αλλά και της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου οι 2 αυτοί κοινόχρηστοι χώροι να επανέλθουν στην αρχική φυσιογνωμία τους. Να αποτελούν δηλαδή χώρους συγκέντρωσης, πολιτισμού, αναψυχής και ανάτασης, όπου θα επικρατούν η ηρεμία και η αναψυχή, η εξάλειψη της διαφορετικότητας, έτσι ώστε να νιώθει ο καθένας πως είναι μέλος μιας κοινότητας, η ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με ειδικές ανάγκες, η δημιουργία χώρων σύμφωνα με τις ανάγκες των χρηστών.
 
Με την υλοποίηση του έργου, ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών αναμένεται να αποκτήσει ένα πρότυπο Δημοτικό Πάρκο και ένα Ηρώο ενταγμένο αρμονικά στον οικισμό των Σαπών, που θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.
 
Επιπλέον, θα συνδράμει στην περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση της περιοχής μέσω της χρήσης νέων υλικών, φιλικών προς το περιβάλλον, ενώ θα αποτελέσει πρότυπο για άλλες, ανάλογες παρεμβάσεις σε οικισμούς του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.