Ανανεωση στα προσωπα των Δημαρχων στην Περιφερεια ΑΜΘ

16 από τους 22 Δήμους της περιφέρειας επέλεξαν νέο δήμαρχο

Την ευκαιρία σε νέα πρόσωπα, τα οποία ως επί το πλείστον αναλαμβάνουν για πρώτη φορά τη διοίκηση ενός Δήμου, αποφάσισαν να δώσουν οι ψηφοφόροι των Δήμων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
 
Μετά λοιπόν και την ολοκλήρωση του β΄ γύρου των εκλογών, 16 από τους συνολικά 22 Δήμους της Περιφέρειας ΑΜΘ έχουν νέο πρόσωπο στη διοίκηση  του Δήμου.  Εκτός από τον Δήμο Ορεστιάδας, Αρριανών, Άβδηρων, Τοπείρου,  Παγγαίου και Δράμας, όπου παρέμειναν οι Δήμαρχοι της προηγούμενης πενταετίας, οι υπόλοιποι Δήμοι άλλαξαν χέρια. Μόνο ο Δήμος Κομοτηνής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία ιδιόμορφη κατάσταση, καθώς μπορεί να άλλαξε Δήμαρχο αλλά αυτός προέρχεται από την ίδια παράταξη, καθώς ο κ. Γιάννης Γκαράνης διαδέχεται τον Γιώργο Πετρίδη. 

Έβρος: Ο δεύτερος γύρος των ανατροπών – Αλλαγή δεδομένων σημειώθηκαν σε σχέση με τον πρώτο γύρο 

Εκπλήξεις και μεγάλες ανατροπές επιφύλαξε ο δεύτερος γύρος της εκλογικής μονομαχίας καθώς όσοι είχαν το προβάδισμα στον πρώτο γύρο δεν κατάφεραν να το «εξαργυρώσουν» στον δεύτερο γύρο. Συγκεκριμένα, στο Διδυμότειχο ο κ. Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου  διαδέχεται μετά από 9 χρόνια τον κ. Παρασκευά Πατσουρίδη στη δημαρχεία, καθώς αναδείχθηκε νέος Δήμαρχος Διδυμοτείχου παίρνοντας το 52,05% απέναντι στον κ. Χρήστο Τοκαμάνη, που για τρίτη συνεχόμενη εκλογική διαδικασία γνώρισε την ήττα παρότι στον πρώτο γύρο είχε αναδειχθεί νικητής. «Τέλος εποχής» για τον κ. Βαγγέλη Πουλιλιό, ο οποίος μετά από 29 χρόνια στο τιμόνι του δήμου αρχικά των Λαβάρων και με τη μετάβαση στον Καλλικράτη στον δήμο Σουφλίου, παραδίδει τη σκυτάλη της διοίκησης της «πόλης του μεταξιού» στον κ. Παναγιώτη Καλακίκο, ο οποίος αναδείχθηκε ο νικητής της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης. Μεγάλη ανατροπή και στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, καθώς ο κ. Ευάγγελος Λαμπάκης μετά από 9 χρόνια στα ηνία του Δήμου Αλεξανδρούπολης δίνει τη θέση του στον κ. Γιάννη Ζαμπούκη, ο οποίος παίρνοντας το 52,42% των ψηφοφόρων θα αναλάβει την διοίκηση του Δήμου την 1η Σεπτεμβρίου. Τέλος ανατροπή σημειώθηκε και στη Σαμοθράκη, καθώς  ο κ. Νίκος Γαλατούμος παίρνοντας το 52,74 των ψηφοφόρων  διαδέχεται τον κ. Αθανάσιο Βίτσα. Ο κ. Βασίλης Μαυρίδης παρέμεινε Δήμαρχος Ορεστιάδας καθώς επικράτησε από τον πρώτο γύρο έστω και στο νήμα με ποσοστό 50,02% συνεχίζοντας το έργο που έχει ξεκινήσει από το 2014. 

Ξάνθη: Θρίαμβος για Τσέπελη στο Δήμο Ξάνθης, επικράτησαν τα φαβορί στους υπόλοιπους Δήμους 

Ο κ. Μανώλης Τσέπελης είναι ο νέος δήμαρχος Ξάνθης, καθώς κατάφερε να αναδειχθεί νικητής στον δεύτερο γύρο των εκλογών απέναντι στον μέχρι πρότινος Δήμαρχο Ξάνθης κ. Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο παίρνοντας το ποσοστό του 51,65%.  Στον πρώτο γύρο ο κ. Δημαρχόπουλος είχε επικρατήσει του κ. Μανώλη Τσέπελη με 37 ψήφους αφήνοντας πίσω τον κ. Μελισσόπουλο. Στον Δήμο Αβδήρων, οι κάτοικοι της περιοχής ανανέωσαν την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του  κ. Γιώργου Τσιτιρίδη, ο οποίος κατάφερε να διατηρήσει τη διαφορά του πρώτου γύρου έναντι του Αθανασίου Κριτσίνη και να παραμείνει στη θέση του δημάρχου.  Στο Δήμο Μύκης ο κ. Ντελή Χουσεΐν Ριτβάν επικράτησε του μέχρι πρότινος Δημάρχου Μύκης κ. Τζεμήλ Καπζά στον δεύτερο γύρο των εκλογών, παίρνοντας το ποσοστό του 53,60% ενώ τα σκήπτρα διατήρησε στο Δήμο Τοπείρου ο κ. Θωμάς Μίχογλου, ο οποίος διατήρησε το προβάδισμα ασφαλείας που είχε στον πρώτο γύρο φτάνοντας τελικώς στο 57,71% του δεύτερου γύρου. 

Καβάλα: Θρίαμβος για τον Θεόδωρο Μουριάδη, ευρείες διαφορές για τους νικητές στους υπόλοιπους Δήμους 

Αλλαγή σκυτάλης σημειώθηκε στο Δήμο Καβάλας με την κ. Δήμητρα Τσανάκα να γνωρίζει καθαρή ήττα από τον κ. Θεόδωρο Μουριάδη, ο οποίος μπήκε στο όριο στον δεύτερο γύρο, καθώς έδινε μεγάλη μάχη με τον κ. Μάκη Παπαδόπουλο. Στον β΄ γύρο ο κ. Μουριάδης είδε τις ψήφους στο πρόσωπο του να πληθαίνουν κατά 9.000 σε σχέση με αυτές στον πρώτο γύρο, σημειώνοντας έναν τεράστιο εκλογικό θρίαμβο.  Δήμος Νέστου και Δήμος Παγγαίου είχαν ξεκαθαρίσει από τον πρώτο  γύρο με τον κ. Σάββα Μιχαηλίδη να διαδέχεται τον κ. Ευάγγελο Τσομπανόπουλο στο Δήμο Νέστου και τον κ. Φίλιππο Αναστασιάδη να παραμένει Δήμαρχος Παγγαίου για μία ακόμα τετραετία. Τέλος στη Θάσο, ο κ. Ελευθέριος Κυριακίδης παίρνοντας το 60,82% των ψηφοφόρων αναδείχθηκε νέος Δήμαρχος επικρατώντας του μέχρι πρότινος δημάρχου Θάσου κ. Κωνσταντίνου Χατζηεμμανουήλ. 

Δράμα: Εκ νέου Δήμαρχος ο Χριστόδουλος Μαμσάκος – Αλλαγή σκυτάλης στους υπόλοιπους 3 Δήμους 

Την επανεκλογή του στη δημαρχία της Δράμας πέτυχε ο Χριστόδουλος Μαμσάκος, επικεφαλής του συνδυασμού «Ενώνουμε τη Δράμα», καθώς επικράτησε με 53,79% του αντιπάλου του κ. Κυριάκου Χαρακίδη, που συγκέντρωσε το 46,21%. Αλλαγή σκυτάλης σημειώθηκε στο Δήμο Δοξάτου με τον κ. Θεμιστοκλή Ζεκερίδη να επικρατεί στον δεύτερο γύρο του μέχρι πρότινος Δημάρχου Δοξάτου κ. Δημήτρη Δαλακάκη ενώ στο Δήμο Κάτω Νευροκοπίου νικητής αναδείχθηκε ο κ. Γιάννης Κυριακίδης. Αλλαγή δημάρχου καταγράφεται και στο Δήμο Παρανεστίου, καθώς ο κ. Αναστάσιος Καγιάογλου διαδέχθηκε την κ. Αλεξάνδρα-Μαρίνα  Σωτηριάδου.  Τέλος στην Προσοτσάνη, η κατάσταση ξεκαθάρισε στον πρώτο γύρο, όπου ο κ. Θεόδωρος Αθανασιάδης παίρνοντας το 50,42% των ψήφων επικράτησε του κ. Άγγελου Λύσσελη, που ήταν ο Δήμαρχος την προηγούμενη τετραετία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.