Αναμονη 4-5 μηνων για θεωρητικες εξετασεις οδηγησης στη Ροδοπη

Οι περιορισμοί στις αίθουσες λόγω κορωνοϊού έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλη αναμονή για τους εξεταζόμενους

Ο μικρός αριθμός εξεταζόμενων, που έχει δημιουργήσει αναμονή 4 με 5 μηνών για τις θεωρητικές εξετάσεις οδήγησης, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι σχολές οδήγησης στην περιοχή μας, σύμφωνα με τον κ. Αλέξανδρο Σκιαδόπουλο, δάσκαλο οδήγησης και συντονιστή στη Σχολή Οδηγών «Auto-Κίνησις».

Αυτό το πρόβλημα προέκυψε λόγω των περιορισμών στις αίθουσες εξέτασης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, για αυτό και βρίσκονται σε επαφές με την Περιφέρεια για να βρεθεί κάποια λύση που θα ανακουφίσει κάπως την κατάσταση. 

Την ίδια ώρα, παρά την πανδημία, οι υποψήφιοι οδηγοί συνεχίζουν να προσέρχονται στις σχολές, όμως υπάρχει μια μείωση του αριθμού των μαθητών, κυρίως γιατί λείπουν οι φοιτητές, που άλλες χρονιές αποτελούσαν σημαντικό κομμάτι των μαθητών.

Πάντως οι σχολές οδήγησης συνεχίζουν κανονικά τα μαθήματα, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, χωρίς μέχρι τώρα να έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα σε αυτό τον τομέα.

Όσο αφορά τους νέους μαθητευόμενους οδηγούς ο κορωνοϊός έχει «ανακατέψει» τον προγραμματισμό τους, λόγω της μη έλευσης φοιτητών στην πόλη μας.

Όπως σημείωσε ο κ. Σκιαδόπουλος, συνήθως έχουν τρεις βασικές περιόδους όλη τη χρονιά, όπου το πελατολόγιό τους ήταν κατά 60-70% φοιτητές: από τις 10-15 Σεπτεμβρίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, μετά τη χειμερινή εξεταστική, από Φεβρουάριο μέχρι Πάσχα, και τέλος μετά το Πάσχα μέχρι το καλοκαίρι.

Όλο αυτό όμως ανατράπηκε, και αυτή τη στιγμή περιμένουν να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Την ίδια ώρα όμως, έχουν πολλούς υποψηφίους που είναι γραμμένοι στις σχολές, έχουν δώσει σήματα, έχουν ξεκινήσει μαθήματα και έφυγαν λόγω κορωνοϊού. Όμως πολλοί δεν επέστρεψαν, ενώ άλλοι έχουν ζητήσει τις κάρτες τους, και έχουν πάει στις περιοχές τους για να δώσουν εκεί εξετάσεις. «Γιατί όταν ο άλλος ξέρει ότι δεν θα έρθει μέχρι τον Ιανουάριο, σκέφτεται να ολοκληρώσει τις εξετάσεις εκεί που θα μείνει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προσπάθειες για δεύτερη ημέρα εξετάσεων

Το σημαντικότερο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν όμως, είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουν μια μεγάλη καθυστέρηση για τις θεωρητικές εξετάσεις.

Και αυτό γιατί μετά τις 11 Μαΐου, που ξεκίνησαν ξανά τη λειτουργία τους, η πληρότητα της αίθουσας εξέτασης είναι περιορισμένη, με αποτέλεσμα η καθυστέρηση να φτάνει τους 4 με 5 μήνες.

Και παρόλο που αυξήθηκαν κάπως τα άτομα ανά αίθουσα, αυτό δεν έχει βοηθήσει, γιατί πέρα από τη συσσώρευση εξεταζόμενων από την προηγούμενη  περίοδο, ο αριθμός τους αυξάνεται γιατί έχουν και νέες εγγραφές.

Ουσιαστικά για τους 19 δάσκαλους που δραστηριοποιούνται στην Κομοτηνή, αυτό αναλογεί σε 2 άτομα κάθε Πέμπτη, που δίνονται εξετάσεις, ενώ αν κοπούν μαθητές, αυτός ο αριθμός ξαναπροστίθεται στο σύνολο.

Έτσι την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου, μαθητής που κόπηκε στα σήματα, θα πάρει επόμενη ημερομηνία στις 21 Ιανουαρίου.

Για να μπορέσει να λυθεί αυτή η καθυστέρηση, οι δάσκαλοι οδήγησης βρίσκονται σε συζητήσεις και με τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ, αλλά και με το τμήμα Μεταφορών της Ροδόπης, ώστε να προστεθεί ακόμα μια μέρα εξετάσεων που θα μπορέσει να ανακουφίσει το πρόβλημα.

Ο κ. Σκιαδόπουλος σημείωσε πάντως πως υπάρχει αγαστή συνεργασία και κατανόηση με το Τμήμα Μεταφορών, που και αυτό δυσκολεύεται να τους βοηθήσει λόγω της υποστελέχωσης, που περιορίζει τις δυνατότητες προσαρμογής αυτή την περίοδο.

Γενικότερα το ενδιαφέρον για κάθε τύπο διπλώματος έχει συμπιεστεί, κυρίως λόγω των απότοκων του κορωνοϊού, δηλαδή τους περιορισμούς και τις καθυστερήσεις για τις εξετάσεις, που σημαίνει πως δύσκολα θα εξυπηρετήσουν τους ενδιαφερόμενους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.