Ανακοινωθηκε η προγραμματικη διακηρυξη του Δ. Κοτσακη

Την ιδρυτική – προγραμματική διακήρυξη της παράταξης «Κομοτηνή, Σύγχρονη Πόλη» παρουσίασε το βράδυ της Τετάρτης, στο ξενοδοχείο Ξενία, ο υποψήφιος δήμαρχος Κομοτηνής Δημήτρης Κοτσάκης, παρουσία στελεχών της Ν.Δ. και πολλών μελών και φίλων του κόμματος. Διοργανώθηκε μια εντυπωσιακή παρουσίαση από πλευράς μουσικής υπόκρουσης, διευθέτησης του χώρου, σκηνοθεσίας της εμφάνισης του κ. Κοτσάκη, συνοδευτικού φιλμ με μια εικόνα της Κομοτηνής.

Ε. Στυλιανίδης: «Πρέπει ν’ αναζητήσουμε τη νέα ποιότητα»

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης άνοιξε τη βραδιά, έχοντας πίσω του την πανσέληνο και απέναντί του πολλούς οπαδούς της Ν.Δ. Ζήτησε οι φανατισμοί, οι λαϊκισμοί, οι διχόνοιες, η εσωστρέφεια να περάσουν στο παρελθόν και να κυριαρχήσει μια σύγχρονη αντίληψη που δεν είναι παρά η αγάπη για την Κομοτηνή.

Έθεσε 3 ερωτήματα στον κάθε Κομοτηναίο: «Όταν βγαίνουμε από το σπίτι μας, ο κόσμος που μας περιβάλλει είναι η Κομοτηνή που ονειρευτήκαμε και πιστέψαμε, που αγαπήσαμε και που θέλουμε να είναι όμορφη, για να την προβάλλουμε περήφανοι στην υπόλοιπη Ελλάδα; καλύπτει τις ανάγκες μας ως δημοτών;

Έχει την ομορφιά που θέλουμε η πόλη; υπάρχει οργάνωση και καθαριότητα στη γειτονιά σας; το κέντρο της πόλης είναι αυτό που θα θέλαμε; η δημοτική αρχή στέκεται ανοιχτά και αλληλέγγυα δίπλα στον κάθε Κομοτηναίο και την κάθε Κομοτηναία στο καθημερινό του πρόβλημα; λειτουργεί με την αλληλεγγύη του συμπολίτη ή με ξεπερασμένη μικροκομματική και πολλές φορές ιδιοτελή νοοτροπία; η αγορά μας είναι η αγορά που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως στολίδι της Θράκης; έχει αναδειχθεί επαρκώς η πρωτεύουσα της Θράκης, με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργεί την κατάλληλη οικονομική κίνηση που θα δημιουργεί έσοδα για όλους; η συμπεριφορά των δημοτικών αρχών δικαιώνει τις προσδοκίες με τις οποίες τις αγκάλιασε ο κόσμος όταν ξεκινούσαν πριν πολλά χρόνια; η συμπεριφορά της δημοτικής αρχής απέναντι στη μειονότητα διέπεται από συνέπεια και σεβασμό των δικαιωμάτων της ή συνήθως είναι πολιτική προσέγγισης και υπερβολικών λόγων πριν τις εκλογές και αλαζονείας και περιφρόνησης μετά τις εκλογές; το αγκάλιασμα των παλιννοστούντων αδελφών έγινε με έργα ή με λόγια;

Κάποιοι είχαν την τόλμη ν’ αναγνωρίσουν ότι εμείς αναμορφώσαμε τη δημοτική εστία, δημιουργώντας 75 διαμερίσματα, εμείς χρηματοδοτήσαμε τις βασικές υποδομές ως πολιτεία, ως κυβέρνηση στην ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ κι εμείς διασφαλίσαμε τα 12 από τα 20 εκατομμύρια για τη στήριξη της πολιτικής αποκατάστασης.

Ποιος ενδιαφέρθηκε για τη νεολαία; ποιος φρόντισε τα άτομα με ειδικές ανάγκες να έχουν πρόσβαση σε όλους τους κοινωνικούς και μαζικούς χώρους; η δημοτική αρχή έδειξε ότι μπορεί να συνεργάζεται με την πολιτεία για ν’ αξιοποιεί σωστά τις ευκαιρίες που διασφαλίστηκαν τα τελευταία 2,5 χρόνια για τον τόπο μας ή κλείστηκε στον εαυτό της, λειτούργησε αλαζονικά, περιφρόνησε τους πολίτες, δεν αξιοποίησε τις ευκαιρίες, δεν κεφαλαιοποίησε τις δυνατότητες που με μεγάλη προσπάθεια καταβάλλουμε στην Αθήνα;».


Τα παραπάνω διλήμματα αφορούν στο πρώτο ερώτημα που έθεσε ο κ. Στυλιανίδης, για να περάσει στο επόμενο που ήταν «ποια είναι η πολιτική σημασία αυτών των εκλογών». Σχολίασε ότι οι εκλογές πρέπει να «είναι μια νίκη της τοπικής κοινωνίας».

Παρέπεμψε στις πολιτικές παρουσίες κυβερνητικών στελεχών στην Κομοτηνή (Γ. Γιακουμάτος, Δ. Αβραμόπουλος) και στις δεσμεύσεις τους, θέτοντας το ερώτημα αν ήταν επαρκής η ανταπόκριση της τοπικής αυτοδιοίκησης ή χάθηκαν προγράμματα και ευκαιρίες, που προκύπτουν από τη δική του συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα.

Απηύθυνε ερώτημα στη μειονότητα, μέσα από τους παρόντες στην εκδήλωση μουσουλμάνους: «Εγκρίνετε μια πολιτική συμπεριφορά που δεν διέπεται από μέτρο και μετριοπάθεια και μετασχηματίζεται με βάση την πολιτική συγκυρία και κάθε φορά στην προεκλογική περίοδο προσεγγίζει και υπόσχεται και όταν απομακρυνόμαστε διέπεται από αλαζονεία, αδιαφορία, εμπαιγμό;»

Το τρίτο ερώτημα που έθεσε ήταν: «Γιατί η ΝΔ επέλεξε να προωθήσει τις σωστές απαντήσεις στα δυο πρώτα ερωτήματα επιλέγοντας ως υποψήφιο το Δημήτρη Κοτσάκη;

Απέναντι στην αλαζονεία, τη μεγαλοστομία, την έπαρση, η Ν.Δ. αντιπαραθέτει ένα νέο ήθος, το οποίο δεν διέπεται από κομματικό νεποτισμό, αλλά έρχεται να εκδηλωθεί πηγαία, ν’ αγκαλιάσει το σύνολο των κατοίκων και να εκφραστεί με πράξεις και πολιτικές». Ο κ. Στυλιανίδης εκθείασε την προσωπικότητα του Δημήτρη Κοτσάκη και τόνισε ότι ενώνει όχι μόνο τις δυνάμεις της Ν.Δ. αλλά «και όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου».

Η απάντηση στο 1ο ερώτημα που έδωσε ο κ. Στυλιανίδης είναι «θέλουμε την Κομοτηνή μια σύγχρονη πόλη», στο 2ο ότι «ο δήμος για μας είναι εργαλείο για την ανάπτυξη και αξιοποίηση των νέων ευκαιριών» και στο τρίτο ερώτημα απάντησε ότι «ο δήμαρχος θα πρέπει με τη συμπεριφορά και τη δράση του να εμπνέει και να εκφράζει το νέο ήθος, τη νέα νοοτροπία, τη νέα αντίληψη και τη νέα αποτελεσματικότητα, η οποία θα τούς αφορά όλους».

Για τον κ. Στυλιανίδη «πρέπει να γυρίσουμε σελίδα, να αναζητήσουμε τη νέα ποιότητα, να επιδιώξουμε τη νέα προοπτική, να χαρούμε και να πανηγυρίσουμε τη νέα νίκη που θα έρθει και στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Ι. Αχμέτ: «Τώρα είναι η ώρα ν’ αλλάξουμε την Κομοτηνή»

Ο βουλευτής της ΝΔ Ιλχάν Αχμέτ σχολίασε αρχικά ότι το 1996 από τη μειονότητα πολύ λίγα άτομα ανήκαν στη Ν.Δ. και ζήτησε από το κοινό να χειροκροτήσει τους υποψηφίους της ΝΔ των προηγουμένων ετών στην αυτοδιοίκηση, το Σάββα Παπαλεξίου, το Θόδωρο Τσάκωνα, τον Κίμωνα Καλδιριμτζή. «Τώρα είναι η ώρα ν’ αλλάξουμε την Κομοτηνή. Είναι η ώρα να ολοκληρώσουμε το παζλ και να διεκδικήσουμε δυναμικά και το δήμο Κομοτηνής και τη νομαρχία Ροδόπης, για να μπορέσουμε όλοι μαζί, με τα ικανά στελέχη που έχουμε, ν’ αλλάξουμε το νομό Ροδόπης».

Ο κ. Αχμέτ, με τη σειρά του, απηύθυνε ερωτήσεις που αφορούσαν, όμως, τη μειονότητα: «Αυτός που ζει στον Κάλχα, το Τυχηρό, την Ιάμπολη, τα Σύμβολα ντρέπεται ή όχι; Το 2002 υπήρχαν 450.000 ευρώ για το ποτάμι του Κάλχα και δεν αξιοποιήθηκαν και μετά ήρθαν οι πλημμύρες».

Αναρωτήθηκε γιατί δεν έγιναν ένα μικρό φράγμα στο Τυχηρό και μεγάλες δημοτικές καπναποθήκες. «Πιστεύω ότι μ’ ένα προϋπολογισμό των 22 εκατ. ευρώ μπορούν να γίνουν πάρα πολλά στο δήμο Κομοτηνής» είπε.

Ο κ. Αχμέτ σχολίασε ότι ο υποψήφιος δήμαρχος της ΝΔ είναι γνώστης των τεχνικών ζητημάτων και έχει ήθος και γνώση των πραγμάτων.

Δ. Κοτσάκης: «Δεσμευόμαστε για ένα δήμο πρότυπο δημοκρατικής λειτουργίας»

Ο κ. Κοτσάκης, συνοδευόμενος από δυο παιδιά, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, ανέβηκε στο βήμα για να παρουσιάσει τις αρχές της παράταξής του, που τις αποκάλεσε «συμβόλαιο τιμής».

Κατηγόρησε τη σημερινή δημοτική αρχή για αγκυλώσεις που δεν τής επιτρέπουν ν’ ανταποκριθεί στα απλά καθημερινά προβλήματα. Αναγνώρισε ότι έγιναν κάποια βήματα, αλλά δε θέλησε να σταθεί στα πεπραγμένα. «Προχωρούμε μπροστά, γυρίζουμε σελίδα, παρουσιάζουμε το δικό μας όραμα για έναν δήμο που θα σέβεται, θα βοηθά και θα συμπαραστέκεται στους δημότες του ξαναζωντανεύοντας το ενδιαφέρον τους να συμμετέχουν στα κοινά» είπε ο κ. Κοτσάκης.

Έκανε λόγο για γόνιμη και εποικοδομητική σχέση συνεργασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των δημοτών και της δημοτικής αρχής, απορρίπτοντας τις πελατειακές σχέσεις πολίτη – διοίκησης. Μίλησε για μια Κομοτηνή πρωτοπόρα λέγοντας χαρακτηριστικά «η Κομοτηνή χρειάζεται μια νέα πορεία όχι στα λόγια αλλά ουσιαστική».

Εξήγησε, ο υποψήφιος δήμαρχος, ότι θέτουν μπροστά την υπευθυνότητα και το δημόσιο συμφέρον, την ειλικρίνεια και την εντιμότητα, την ευγένεια και την ευπρέπεια, τη συλλογικότητα και τη δημιουργικότητα, τη μεθοδικότητα και την αξιοπιστία και κύρια το σεβασμό προς όλους τους πολίτες.

Ο κ. Κοτσάκης δεσμεύτηκε για «ένα δήμο συμμετοχής, πρότυπο δημοκρατικής λειτουργίας, με ενσωματωμένες τις αρχές της ανοιχτής τοπικής αυτοδιοίκησης και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές επιταγές». Ανέφερε μάλιστα ότι σύμφωνα και με το νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, για μεγάλα ζητήματα, προβλέπεται η διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα το πράξουν.

Στη συνέχεια, έδωσε έμφαση στο «νέο ήθος και ύφος σε επίπεδο επικοινωνίας με τους πολίτες, ενώ υποσχέθηκε μια ξεκάθαρη εικόνα της διαχείρισης των οικονομικών του Δήμου και των Δημοτικών Επιχειρήσεων.

6 πυλώνες αλλαγών

Εξήγησε ότι στηρίζουν το όραμά τους για το δήμο Κομοτηνής σε πέντε βασικούς πυλώνες, τους οποίους παρουσίασε αναλυτικά: • Υποδομές καθημερινότητας. • Καθαριότητα – Περιβάλλον. • Κοινωνική Πρόνοια. • Ανάπτυξη – Οικονομία. • Πολιτισμός – Αθλητισμός – Τουρισμός.

Στον πρώτο πυλώνα ανέφερε μεταξύ άλλων: οδικό δίκτυο, διανοίξεις οδών, δίκτυα υδροδότησης και αποχέτευσης, αντιπλημμυρικά έργα, κτιριακές ανάγκες.

«Δέσμευσή μας, είναι, να καταστεί πολύ σύντομα ο Δήμος Κομοτηναίων, υπόδειγμα καθαρής πόλης. Παράλληλα με την υλοποίηση συγκεκριμένου σχεδιασμού για κήπους και δενδροστοιχίες, μεταμορφώνουμε την Κομοτηνή μας σε «πράσινο μπαλκόνι» της Θράκης» είπε για το δεύτερο πυλώνα.

Στον τομέα- πυλώνα της κοινωνικής μέριμνας, ο κ. Κοτσάκης σχολίασε ότι «η κοινωνική πολιτική του Δήμου έχει εναποτεθεί στον…«αυτόματο πιλότο», ενώ ανέφερε ότι η πόλη δεν είναι βατή για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Στον πυλώνα της ανάπτυξης και της οικονομίας σημείωσε ότι η ανάπτυξη είναι το απτό αποτέλεσμα διορατικής και εφαρμόσιμης στρατηγικής, την οποία έχουν χαράξει.

Στο τρίπτυχο πολιτισμός, αθλητισμός, τουρισμός μίλησε για ενεργοποίηση και στήριξη κάθε δημιουργικής δυναμικής στην κατεύθυνση της παραγωγής πολιτισμού.

«Στηρίζουμε τα αθλητικά Σωματεία, ενθαρρύνουμε τους αθλητές, προωθούμε συστηματικά κάθε δυνατότητα και προοπτική μικρής ή μεγάλης διάκρισης και ξεκινούμε μεθοδική και διαρκή εκστρατεία προσέλκυσης των νέων στα στάδια.

Παράλληλα, διαμορφώνουμε τις συνθήκες, τις προϋποθέσεις και τις υποδομές, για την προσέλκυση τουριστικού ρεύματος, προάγοντας την Κομοτηνή σε τουριστικό προορισμό πολλών διανυκτερεύσεων και όχι μιας στάσης» είπε ο κ. Κοτσάκης.

Ο έκτος πυλώνας
είναι οι γυναίκες για τις οποίες ανέφερε ότι τις φέρνουν «από τα «πίσω καθίσματα» στη θέση του οδηγού. Όχι συμβολικά, όχι σημειολογικά, όχι συνθηματικά, όχι συγκυριακά. Συνειδητά και ουσιαστικά, θέλουμε τη γυναίκα επικεφαλής. Στηρίζουμε δίχως πολιτικά ανταλλάγματα, χωρίς κομματικά αντίδωρα, όλους τους Συλλόγους Γυναικών. Και βεβαίως, αγκαλιάζουμε και συμπαραστεκόμαστε: Την εργαζόμενη μητέρα, την ανύπαντρη μάνα, την πολύτεκνη, τη γυναίκα και τη μητέρα που αντιμετωπίζει προβλήματα και δυσκολίες».

Ο κ. Κοτσάκης
έδωσε έμφαση επίσης στον εθελοντισμό, παραπέμποντας ότι τα εθελοντικά κινήματα στην Ευρώπη διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στο ευρύ πολιτικό-κοινωνικό γίγνεσθαι. Κάλεσε επίσης τους ετεροδημότες και τους ομογενείς «σε μια πρωτόγνωρη αμφίδρομη επικοινωνία, σε μια καινοφανή συνεργασία, με πρόγραμμα και ουσία, με στόχο την αποδοτικότερη δυνατή, για όλες και όλους μας, εξωστρεφή κινητοποίηση του τόπου μας».

Στη μειονότητα και τους παλιννοστούντες αφιέρωσε το τελευταίο μέρος της προγραμματικής διακήρυξης ο Δημήτρης Κοτσάκης, λέγοντας για τη μειονότητα: «Τους συμπολίτες μας αυτούς δεν τούς προσεγγίζουμε ψηφοθηρικά, ευκαιριακά και με ιδιοτέλεια. Εργαζόμαστε μαζί με την ελληνική πολιτεία για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα, λάθη και παραλήψεις του χθες. Του χθες που κυρίως βαρύνει τους αντιπάλους μας. Εμείς πιστεύουμε ότι η Κομοτηνή πρέπει να είναι μια κοινωνία ανοιχτή, συνάντησης και συνεργασίας πολιτισμών. Μια κοινωνία ανοχής, ανθρωπιάς και αλληλοκατανόησης. Εμείς αρνούμαστε τη διγλωσσία και την υποκρισία που προσδιορίζει τους άλλους, γι’ αυτό και η συμπεριφορά μας απέναντι στους συμπολίτες μας της μειονότητας θα διαπιστώσετε ότι δεν θα είναι υβριστική στην αρχή της τετραετίας και «γλυφτική» ψηφοθηρική προεκλογικά».

Για τους παλιννοστούντες, ο κ. Κοτσάκης μετέφερε ότι σχεδιάζουν με ευαισθησία παρεμβάσεις για την πλήρη αποκατάστασή τους. «Ευαισθητοποιήσαμε την κυβέρνηση η οποία προχωρά στην ολοκλήρωση της στεγαστικής πολιτικής αλλά και της πολιτικής αποκατάστασης. Χρηματοδοτήθηκε και με δική μου παρέμβαση ο Δήμος Κομοτηνής για να ολοκληρώσει επί τέλους μετά από χρόνια τις υποδομές της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ» ανέφερε.

Ο κ. Κοτσάκης αποκάλεσε κινητήριο δύναμη τη νέα γενιά της πόλης «που αναζητά επίμονα μια νέα νοοτροπία, που επιλέγει έναν τεκμηριωμένο, ανιδιοτελή, σύγχρονο αυτοδιοικητικό λόγο. Αυτή η γενιά που αναζητά το διαφορετικό, το υπεύθυνο και το μετριοπαθές, προσδιορίζει τα βήματα μας και μας οδηγεί σε νέους δρόμους απομακρύνοντάς μας από το κουρασμένο και το ξεπερασμένο χθες».

Με σύνθημα «Η Κομοτηνή αλλάζει» έκλεισε την τοποθέτησή του.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.