Ανακοινωθηκαν οι βασεις των υποψηφιων ΤΕΕ στα ΤΕΙ

Ανακοινώθηκαν χθες οι βάσεις εισαγωγής των υποψηφίων ΤΕΕ στα ΤΕΙ. Εν αναμονή όμως βρίσκεται το ΤΕΕ Κομοτηνής, καθώς και άλλη παράταση δόθηκε στην αγωνία των υποψηφίων για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ – ΤΕΙ.

«Περιμένουμε από μέρα σε μέρα» δήλωσε σήμερα ο Διευθυντής του ΤΕΕ Κομοτηνής, κ. Γιώργος Γιαντζίδης, αναφερόμενος στις βάσεις των εισαγομένων στα τμήματα των ΤΕΙ με τις εισιτήριες εξετάσεις των κατόχων Β΄ Κύκλου Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων, ένα σύστημα που εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος.

Εν αναμονή μαθαίνουμε ότι βρίσκεται και η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ύστερα από σχετική επικοινωνία που είχε ο ΠτΘ με την Διεύθυνση σήμερα το πρωί.

798 κενές θέσεις στα ΤΕΙ

Στις προαναφερόμενες εισιτήριες εξετάσεις πήραν μέρος 14.710 υποψήφιοι από τους 16.336 που είχαν δηλώσει αρχικά συμμετοχή πανελλαδικά, με ένα ποσοστό συμμετοχής να κυμαίνεται στο 90%.

Από τους 14.710 μετείχαν στην διαδικασία επιλογής 4.290 υποψήφιοι, οι οποίοι πέτυχαν την βάση. Το Υπουργείο Παιδείας είχε αρχική εξαγγελία για 3.515 θέσεις, αλλά τελικά καλύφθηκαν μόνον οι 2.721 θέσεις, εκ των οποίων οι 2661 από αποφοίτους των ημερήσιων ΤΕΕ και οι 60 από αποφοίτους των εσπερινών ΤΕΕ. Το αποτέλεσμα ήταν να μην καλυφθούν όλες οι θέσεις και τελικά 798 παρέμειναν κενές.

Αιτία το περιορισμένο φάσμα επιλογών των υποψηφίων των ΤΕΕ, η υπεσυγκέντρωση των προτιμήσεων σε συγκεκριμένα ΤΕΙ που θα οδηγήσει πάλι σε μια εκ νέου συζήτηση για το θέμα της ανωτατοποίησης. Οι 1.629 υποψήφιοι παρά το γεγονός ότι πέτυχαν την βάση από τους συνολικά 4.290, τελικά δεν εισηγήθηκαν σε κάποιο ΤΕΙ από την στιγμή που δεν το είχαν δηλώσει.

Οι κενές θέσεις που δεν καλύφθηκαν αφορούν έξι ΤΕΙ, οι οποίες είχαν διατεθεί σε υποψηφίους των ημερήσιων ΤΕΕ. Είναι τα τμήματα Δασοπονίας Λάρισας, Ζωικής Παραγωγής Φλώρινας, Ανθοκομίας Καλαμάτας, Ιχθυοκαλλιέργειας – Αλιείας Ηγουμενίτσας, Τεχνολογίας Μουσικών Οργάνων Ηπείρου, Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων Καλαμάτας. Επιπλέον δεν καλύφθηκαν οι θέσεις άλλων 123 ΤΕΕ, οι οποίες είχαν δοθεί σε υποψηφίους των εσπερινών λυκείων. Από το Υπουργείο εξετάζεται το ενδεχόμενο οι κενές θέσεις σε ΤΕΙ να καλυφθούν από υποψηφίους του Ενιαίου Λυκείου.

Εντός εβδομάδας αναμένονται οι ονομαστικοί πίνακες επιτυχίας να σταλούν στις διευθύνσεις και τα γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για ενημέρωση. Όσοι υποψήφιοι όμως επιθυμούν, μπορούν να πληροφορηθούν τις βάσεις εισαγωγής για ΤΕΙ από την σελίδα του Υπουργείου Παιδείας στο διαδίκτυο, ενώ από αύριο θα είναι διαθέσιμα και τα ονόματα με τον κωδικό και τα αρχικά των υποψηφίων στην διεύθυνση: www.Ypepth.gr

Παράταση αγωνίας για τους υποψηφίους ΑΕΙ – ΤΕΙ

Παρατείνεται και η αγωνία των συνολικά 83.950 υποψηφίων για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, οι οποίοι πήραν μέρος στις εξετάσεις του νέου συστήματος και είναι τελειόφοιτοι ή απόφοιτοι Ενιαίων Λυκείων. Πρόκειται τουλάχιστον για την τρίτη ακύρωση, καθώς η ανακοίνωση των βάσεων αναμενόταν από τις αρχές του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες δεν έχουν εισρεύσει όλα τα δεδομένα στα ηλεκτρονικά αρχεία του Υπουργείου Παιδείας και θα χρειαστούν άλλες δύο μέρες για την επεξεργασία των στοιχείων. Οπότε η ανακοίνωση των βάσεων μπορεί να παραταθεί πιθανότατα μέχρι και τη Δευτέρα.

Οι συνολικά 83.950 υποψήφιοι διεκδικούν μία από τις 63.155 θέσεις των ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ πληροφορίες επιβεβαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις για μια συγκρατημένη πτώση των βάσεων σε όλες τις σχολές.

Ν.Χ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.