Ανακοινωθηκαν δυο σημαντικες επιτυχιες απο την Αστυνομικη Διευθυνση Ροδοπης

Με αφορμή δυο σημαντικές επιτυχίες του Τμήματος της Τροχαίας και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, που έγιναν την Πέμπτη 25 Νοεμβρίού, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ροδόπης, κ. Κοκμοτός, παρέθεσε εχτές συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, προκειμένου να ενημερώσει στα θέματα αυτά, αλλά και για να επισημάνει την ανάγκη συνεργασίας των πολιτών με τις αστυνομικές αρχές, για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων και για την πρόληψη εγκληματικών πράξεων. Οι συλλήψεις που ανακοινώθηκαν αφορούσαν από τη μια μεριά τον εμπλεκόμενο στο τροχαίο ατύχημα, που συνέβη το προηγούμενο Σάββατο στο 10χμ της παλαιάς εθνικής οδού Κομοτηνής-Σαπών, ο οποίος παρέσυρε και εγκατέλειψε ένα νεαρό άτομο 22 ετών, που εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης σε κρίσιμη κατάσταση, και από την άλλη μεριά τη σύλληψη δυο ανδρών για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. Στη συνέντευξη τύπου παρέστησαν επίσης ο διοικητής της Τροχαίας κ. Κωνσταντίνος Σουλιώτης και ο διοικητής της Ασφάλειας, κ. Λάμπρος Τσιάρας.

Δήμος Κοκμοτός, «Είναι νομική και ηθική υποχρέωση όλων μας να ελαχιστοποιούμε, όσο γίνεται, τις συνέπειες της πράξης»

Όσον αφορά το τροχαίο ατύχημα της προηγούμενης εβδομάδας, ο κ. Κοκμοτός ενημέρωσε για τη σύλληψη του δράστη, που παρέσυρε και εγκατέλειψε τον 22χρονο νεαρό. Πρόκειται για έναν 39χρονο άνδρα, ημεδαπό, που ο κ. Κοκμοτός δε θέλησε να κοινοποιήσει λοιπά προσωπικά του στοιχεία. Τόνισε, ωστόσο, ότι «από τις πρώτες ώρες μετά το ατύχημα και μέχρι εχθές, με έρευνες που έγιναν σε 24ωρη βάση, οι αστυνομικοί του Τμήματος Τροχαίας κατά κύριο λόγο, αλλά και σε συνεργασία και με τις άλλες υπηρεσίες, είχαν θέσει σε βασική προτεραιότητα τον εντοπισμό, τόσο του οχήματος, όσο και του υπαίτιου οδηγού. Και πράγματι έγινε δυνατός ο εντοπισμός τους. Λόγω της παρέλευσης του αυτόφωρου, δε συνελήφθη ο οδηγός, αλλά σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του». Ο κ. Κοκμοτός συνεχάρη το διοικητή και το προσωπικό του Τμήματος Τροχαίας, αλλά και του Αστυνομικού Τμήματος Σαπών, που συνέδραμε στις έρευνες, τονίζοντας ότι η δουλειά δε «σταματάει ούτε στο επόμενο 24ωρο, ούτε στην επόμενη εβδομάδα». «Είναι ένα μήνυμα», προσέθεσε, «που αποστέλλεται προς όλους τους συμπολίτες μας, ότι σε ανάλογες περιπτώσεις, που απευχόμαστε να συμβαίνουν, θα πρέπει να παραμένουμε στον τόπο του ατυχήματος. Πρόκειται και για νομική και για ηθική υποχρέωση όλων μας να προσφέρουμε τις όποιες βοήθειες μπορούμε, ώστε τουλάχιστον να ελαχιστοποιούμε, όσο γίνεται, τις συνέπειες της πράξης».

«Το ζητούμενο είναι να ελαχιστοποιηθούν, ει δυνατόν, ακόμη περισσότερο το τροχαία ατυχήματα»

Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό, ο κ. Κοκμοτός έσπευσε να επισημάνει την ανάγκη της προσεκτικής οδήγησης. Εκτίμησε δε ότι τα στοιχεία, που αφορούν το πρώτο δεκάμηνο του 2010 κρίνονται θετικά. Όπως δήλωσε, «ξέχωρα από αυτό το συμβάν, για το πρώτο δεκάμηνο η όλη προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών έχει καρποφορήσει και η ανταπόκριση των οδηγών και πεζών έχει οδηγήσει σε μείωση των ατυχημάτων». Προχωρώντας σε έναν απολογισμό αυτού του διαστήματος, έκανε λόγο για μια μείωση της τάξεως του 38% στα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, της τάξεως του 44% περίπου στα σοβαρά τροχαία ατυχήματα και γύρω στο 9,5% στα ελαφρά τροχαία ατυχήματα. «Ο θετικός αυτός απολογισμός», έκρινε, «είναι αποτέλεσμα μιας αμφίδρομης προσπάθειας και συνεργασίας μεταξύ των πεζών και των οδηγών και των αστυνομικών, που καταγίνονται λόγω αρμοδιότητας με την προσπάθεια αυτή». «Το ζητούμενο, βεβαίως», προσέθεσε, «είναι να ελαχιστοποιηθούν, ει δυνατόν, ακόμη περισσότερο το τροχαία ατυχήματα και οι προσπάθειές μας κατατείνουν διαρκώς προς το στόχο αυτό. Η πεμπτουσία, ωστόσο, της όλης προσπάθειας είναι η ανταπόκριση των οδηγών και το ζητούμενο είναι η διαμόρφωση μιας σωστής οδηγικής συμπεριφοράς και μιας ευρύτερα καλής κυκλοφοριακής συνείδησης. Προς αυτόν το σκοπό θα προσπαθήσουμε και οι προσπάθειές μας γίνονται σε 24ωρη βάση». Αναφερόμενος τέλος, στο ερχόμενο διάστημα, που λόγω των εορτών θα υπάρξει πολυκοσμία στο κέντρο της πόλης, επέστησε την προσοχή των οδηγών, ώστε «να διευκολύνουν όσο μπορούν την κυκλοφορία και να αποφεύγουν τις παράνομες σταθμεύσεις». «Πέρα από τα όποια πρόστιμα», συνέχισε, «που εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να επιβάλλουμε σε αυτήν την περίπτωση, εξαντλώντας τις προληπτικές προσπάθειες, θα πρέπει να βοηθήσουν την όλη προσπάθεια, τόσο την προσπάθεια των συμπολιτών μας, όσο και την δική μας».

«Το θέμα των ναρκωτικών συνιστά και θα συνιστά πάντα θέμα πρώτης προτεραιότητας»

Σειρά είχε η ενημέρωση για ένα άλλο σημαντικό ζήτημα, αυτό της διακίνησης ναρκωτικών. Ο κ. Κοκμοτός δήλωσε αρχικά την ικανοποίησή του καθώς «το τελευταίο δίμηνο έχουν δοθεί καίρια χτυπήματα από την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής». Κατόπιν ενημέρωσε για τη σύλληψη δυο ατόμων την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου. Πρόκειται για έναν 26χρονο και έναν 33χρονο, που είχαν στην κατοχή τους αρκετές συσκευασίες με συνολική ποσότητα κάνναβης περίπου 196 γραμμαρίων, ενώ βρέθηκαν και σπόροι κάνναβης. Βρέθηκαν επίσης στην κατοχή τους 17 μεικτά τσιγάρα, που περιείχαν ποσότητα κάνναβης, 3 μαχαίρια, εκ των οποίων το ένα ήταν πτυσσόμενο στιλέτο και το άλλο σουγιάς, ένα πιστόλι κρότου-αερίου με τρία φυσίγγια, 6 γλάστρες, που περιείχαν μικρό αριθμό φυτών, που ήταν αποξηραμένα και δεν είχαν προλάβει να αποδώσουν, και διάφορα άλλα σύνεργα, που έχουν να κάνουν με την κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών. «Οι προσπάθειές μας», δήλωσε ο κ. Κοκμοτός, «και στον τομέα αυτό συνεχίζονται, διότι το θέμα των ναρκωτικών συνιστά και θα συνιστά πάντα θέμα πρώτης προτεραιότητας».

Ενημέρωση των πολιτών για κλοπές, διαρρήξεις και αναλήψεις κατά τη διάρκεια των γιορτών

Τέλος, προανήγγειλε την επανάληψη της έκδοσης από πλευράς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης ενημερωτικών φυλλαδίων, με αφορμή το διάστημα των εορτών, που θα αναφέρονται σε γενικότερα μέτρα ή χρήσιμες συμβουλές αυτοπροστασίας στον τομέα των κλοπών και διαρρήξεων, αλλά και στον τομέα των αναλήψεων χρηματικών ποσών από τα ΑΤΜ. Όπως υπογράμμισε, «τα όποια ερεθίσματα μπορούμε να μεταφέρουμε στους συμπολίτες μας, συμβάλλουν θετικά στην κοινή μας προσπάθεια». «Είναι γεγονός», εκτίμησε, «ότι το τελευταίο δίμηνο έχουμε μια μικρή αύξηση στα κρούσματα των μικροκλοπών. Σε αυτόν τομέα θα ζητήσουμε για άλλη μια φορά τη συμπαράσταση των συμπολιτών μας. Για οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση επιβάλλεται η άμεση ενημέρωση στο τηλέφωνο του 100. Θα πρέπει να είμαστε καχύποπτοι ως ένα βαθμό σε περίεργες κινήσεις ή συμπεριφορές, για να μπορούμε να έχουμε άμεση μετάβαση, να μπορέσουμε να προλάβουμε ή να καταστείλουμε τον τομέα αυτό της εγκληματικότητας, που μας απασχολεί ιδιαίτερα εμάς, αλλά και τους συμπολίτες μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.