Ανακοινωση του Π.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ για το Κοσσυφοπεδιο καιτ ην ΠΓΔΜ

Η Ν.Ε. Ροδόπης του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία σε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας σήμερα Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου και ώρα 7 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής, με αφορμή τις διαπιστώσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για την κατάσταση που διαμορφώνεται στα Βαλκάνια μετά την μονομερή ανακήρυξη από το αλβανικό στοιχείο της «ανεξαρτησίας» του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία, καθώς επίσης και μετά τις τελευταίες εξελίξεις για το όνομα της ΠΓΔΜ και την διαμεσολάβηση του Μάθιου Νίμιτς από την πλευρά του ΟΗΕ στις κυβερνήσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

1. Με τη λήξη των εγκληματικών ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας τον Ιούνη του 1999, στο Κοσσυφοπέδιο επιβλήθηκε ένα καθεστώς προτεκτοράτου «υπό διεθνή εποπτεία». Η απόφαση 1244/99 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που καθιέρωνε το αμερικανοΝΑΤΟϊκό προτεκτοράτο, δεν αμφισβητούσε ότι το Κοσσυφοπέδιο αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος της Σερβικής επικράτειας.

Το ΚΚΕ
έχει εξαρχής ταχθεί κατηγορηματικά κατά της δημιουργίας του προτεκτοράτου. Έχει ζητήσει επανειλημμένα την άμεση απόσυρση των ελλήνων στρατιωτών και τη μη συμμετοχή σε κανένα εκστρατευτικό σώμα της ιμπεριαλιστικής ευρωατλαντικής νέας τάξης. Έχει καλέσει τις ελληνικές κυβερνήσεις, τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, να πουν ΟΧΙ, να μην υπογράψουν αποφάσεις για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου.Η κυβέρνηση της ΝΔ μετά τη μονομερή απόφαση για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το δάκτυλο της ούτε και να υποκρίνεται.Η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, αν και διπλωματικά δεν προχωρούν ακόμα στην αναγνώριση, συμφώνησαν επί της ουσίας με την απόφαση της ΕΕ να στείλει την αστυνομική-δικαστική δύναμη EULEX στο Κοσσυφοπέδιο για «σταθερότητα και έννομη τάξη», διαιωνίζοντας ταυτόχρονα τη ΝΑΤΟϊκή παρουσία.Ας σταματήσει η υποκρισία. Οι εκστρατευτικές δυνάμεις με αμερικανική ή με ευρωενωσιακή ταμπέλα είναι δυνάμεις κατοχής, καταστολής και καταπίεσης των λαών της περιοχής.Η μονομερής ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, παρά τους πανηγυρισμούς, δεν ωφελεί ούτε τους αλβανικής καταγωγής κατοίκους του Κοσσυφοπεδίου. Οδηγεί στην ενίσχυση της ιμπεριαλιστικής πολιτικής του «διαίρει και βασίλευε». Θα παρασύρει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις στα Βαλκάνια. Σηματοδοτεί νέα αλλαγή συνόρων και πλήττει την εδαφική ακεραιότητα των κρατών. Οδηγεί σε ένα νέο γύρο αντιπαραθέσεων, πολέμων και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.Το ΚΚΕ, επισημαίνοντας τις επικίνδυνες εξελίξεις, που ιδιαίτερα προκαλούν στα Βαλκάνια οι ένδο-ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και αντιθέσεις ΗΠΑ -ΕΕ- Ρωσίας για το ενεργειακό ζήτημα, ζητά από την Ελληνική κυβέρνηση να μην αναγνωρίσει το προτεκτοράτο. Να μη συμμετέχει με στρατιωτικές δυνάμεις και να αποσύρει αμέσως όλες όσες βρίσκονται στην περιοχή.

2. Στενά δεμένο με το θέμα του Κοσσυφοπεδίου είναι και το ζήτημα των σχέσεων της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, που αφορά το συνταγματικό της όνομα και την αναζήτηση μιας «κοινά αποδεκτής λύσης». Οι προτάσεις που μέχρι τώρα έχουν δει το φως της δημοσιότητας ή ακούγονται ότι κομίζει ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς, περί διπλής ονομασίας, δεν φαίνεται να αποτελούν λύσεις αποδεκτές και από τα δύο μέρη.Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει τη θέση που με σταθερότητα έχει υποστηρίξει από το 1992, ότι: Το κυριότερο δεν είναι το θέμα της ονομασίας, αλλά η διασφάλιση των σχέσεων ειρηνικής συνεργασίας και ανάπτυξης σχέσεων καλής γειτονίας, διασφάλισης του απαραβίαστου των συνόρων των δύο χωρών, αποφυγή κάθε αλυτρωτικής προπαγάνδας, καθώς και ενεργειών που δυσκολεύουν την προσέγγιση και τη συνεργασία των δύο κρατών. Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει για το θέμα του ονόματος, ότι η αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, όπως καθόριζε η ενδιάμεση συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες, αν περιελάμβανε το όνομα Μακεδονία ή και κάποιο από τα παράγωγά του, θα έπρεπε να είχε γεωγραφικό προσδιορισμό και όχι εθνοτικό.

3. Το ΚΚΕ, μπροστά στις πολύ σοβαρές εξελίξεις, θα αναπτύξει πολύπλευρες και πολύμορφες δραστηριότητες στη χώρα μας και διεθνώς το αμέσως επόμενο διάστημα:

• Η ΓΓ της ΚΕ θα συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια την Τετάρτη 27 Φλεβάρη.

• Η ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση με συμμετοχή κοινωνικών και πολιτικών παραγόντων της χώρας μας για τις εξελίξεις, τη Δευτέρα 25 Φλεβάρη.

• Το ΚΚΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την πρωτοβουλία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης και της ΕΔΔΥΕ για την διοργάνωση συνάντησης επιτροπών Ειρήνης των Βαλκανίων το Σάββατο και Κυριακή 1 και 2 Μάρτη στη Θεσσαλονίκη.

• Το ΠΓ χαιρετίζει την Κοινή Ανακοίνωση 16 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από όλες τις ηπείρους, που πήραν την πρωτοβουλία της καταγγελίας της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου, και απευθύνει έκκληση σε όλα τα ΚΚ και Εργατικά Κόμματα του κόσμου να την συνυπογράψουν.

• Στηρίζει κάθε μορφή δράσης και κινητοποίησης που συμβάλει στη σωστή ανάδειξη του προβλήματος και στρέφεται ενάντια σε κάθε μορφή ιμπεριαλιστικής επέμβασης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.