Ανακοινωση του Οργανισμου Βαμβακος

Από τον Οργανισμό Βάμβακος ανακοινώνεται ότι:

Οι βαμβακοπαραγωγοί πρέπει να προγραμματίσουν έγκαιρα την αποφύλλωση των βαμβακιών που θα μαζευτούν με βαμβακοσυλλεκτικές μηχανές.

Η αποφύλλωση είναι απαραίτητη και υποχρεωτική καλλιεργητική φροντίδα διότι:

•Πρωιμίζει τη φυτεία, άρα αυξάνει την παραγωγή •Ελέγχονται οι αναβλαστήσεις •Επιταχύνεται ο χρόνος έναρξης της συγκομιδής •Διευκολύνεται η μηχανοσυλλογή •Συγκομίζεται στεγνό και καθαρό βαμβάκι •Γίνεται χωρίς προβλήματα η αποθήκευση του βαμβακιού •Εξασφαλίζονται υψηλότερες τιμές σύσπορου βαμβακιού

Η αποφύλλωση γίνεται όταν το ποσοστό ανοιγμένων καρυδιών στη φυτεία είναι πάνω από 50% με τα υπόλοιπα καρύδια ώριμα και χρησιμοποιούνται τα κατάλληλα αποφυλλωτικά στις σωστές δοσολογίες (Def 6EC, Harvade 60FL, Dropp 49WP, Μαγκότ 56SL κ.α). Οι μεγαλύτερες δόσεις εφαρμόζονται σε περιπτώσεις έντονης ανάπτυξης της καλλιέργειας, μικρότερου ποσοστού ανοιγμένων καρυδιών και χαμηλότερων θερμοκρασιών κατά την περίοδο εφαρμογής.

Σε όψιμες βαμβακοφυτείες πρέπει να χρησιμοποιείται ο επιταχυντής ωρίμανσης ethephon (Ethephon 48SL, Ethrel 48SL, Arvest 48SL κ.α.) μόνος του ή σε συνδυασμό με αποφυλλωτικά ή ρυθμιστές ανάπτυξης (π.χ.Finish) όταν το ποσοστό ανοίγματος των καρυδιών είναι 25-40% περίπου και τα υπόλοιπα καρύδια είναι ώριμα.

Παρατηρήσεις:

Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο να γίνεται καλή διαβροχή της βαμβακοφυτείας για σωστό αποτέλεσμα. Λόγω της υγρασίας αρχίζουν να σαπίζουν τα κάτω καρύδια σε ορισμένες βαμβακοφυτείες. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι προτιμότερο να γίνει εφαρμογή επιταχυντή ωρίμανσης ή αποφυλλωτικού λίγο νωρίτερα έστω με κίνδυνο να χαθούν κάποια καρύδια κορυφής προκειμένου να μπορέσεις ο παραγωγός να συγκομίσει τα «πρώτα» καρύδια. Όπου το φύλλωμα δεν είναι υγιές είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσει ο παραγωγός ethephon ή finish που επιδρούν και στα καρύδια.

Για περισσότερες πληροφορίες και τεχνικές οδηγίες απευθυνθείτε στους Γεωπόνους του Οργανισμού Βάμβακος (τηλ. 0531-23034).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.