Ανακληση των βρεφικων γαλατων Babynat

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων με επιστολή του προέδρου του Βασίλη Κοντοζαμάνη προς την Green Bay και μια σειρά από αποδέκτες που σχετίζονται με τον τομέα της υγείας και των καταναλωτών ζητά την ανάκληση των βρεφικών γαλάτων με την εμπορική ονομασία Babynat, «γιατί δεν έχει γνωστοποιηθεί η κυκλοφορία τους στον ΕΟΦ» όπως αναφέρεται αρχικά. Στο βρεφικό γάλα Babynat εντοπίστηκε ένας παθογόνος μικροοργανισμός, το εντεροβακτηρίδιο sakazakii που ενδέχεται να προκαλέσει μηνιγγίτιδα και εντερίτιδα. Το θετικό είναι ότι σε επίπεδο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεν έχει κυκλοφορήσει κανένα.

Η επιστολή συνεχίζει με το επιπλέον στοιχείο ότι «η παρτίδα 17381 του Babynat 1 της εταιρίας Vitagermine βρέθηκε να περιέχει τον δυνητικά παθογόνο μικροοργανισμό εντεροβακτηρίδιο sakazakii». Το μέτρο θεωρείται απαραίτητο ως προληπτικό για την προάσπιση της δημόσιας υγείας. «Η εταιρία οφείλει να αποσύρει άμεσα το προϊόν από την ελληνική αγορά. Στη συνέχεια οφείλει να ενημερώσει τον ΕΟΦ για την ολοκλήρωση της απόσυρσης τηρώντας τα σχετικά παραστατικά για διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών» καταλήγει η επιστολή.

Σύμφωνα με επιστημονικά πορίσματα ο συγκεκριμένος μικροοργανισμός μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα και εντερίτιδα.

Η ενημέρωση έγινε στις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής, τις Διευθύνσεις Υγείας, τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους, τις Καταναλωτικές Ενώσεις. Σε επικοινωνία μας με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Ξάνθης μεταφέρθηκε ότι έχουν κάνει όλους τους απαραίτητους ελέγχους στα φαρμακεία όπως και στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων του νομού όπου επεκτάθηκαν οι έλεγχοι, αλλά δεν εντοπίστηκε τίποτα γι’ αυτό και συμβουλεύουν τους καταναλωτές να μην ανησυχούν.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Ροδόπης έλαβε γνώση αλλά δεν έχει την ευθύνη των συγκεκριμένων ελέγχων (αντιμετωπίζει και προβλήματα προσωπικού), τους οποίους ελέγχους ανέλαβε η Διεύθυνση Υγείας. Όπως μετέφερε ο διευθυντής Θόδωρος Σερετίδης έχουν αναλάβει εκείνοι τους ελέγχους οι οποίοι ξεκινούν σήμερα, λόγω του ότι είναι εντολή του ΕΟΦ. «Οι έλεγχοι θα γίνουν σε συνεργασία με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ροδόπης» είπε.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης Αλέκος Τσαπέκος από την πλευρά του είπε ότι μετά από επικοινωνία που είχε «δεν κυκλοφορεί από Έβρο μέχρι την Καβάλα ούτε ένα Babynat, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από τις φαρμακαποθήκες». Μετέφερε συμπληρωματικά ότι δεν γνωρίζουν εάν υπάρχουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα συγκεκριμένα βρεφικά γάλατα.

Ανεξάρτητα από τις διαβεβαιώσεις των φαρμακαποθηκών, ο κ. Τσαπέκος
σήμερα θα αποστείλει σε όλα τα φαρμακεία το σχετικό δελτίο του ΕΟΦ για την ενημέρωση των φαρμακοποιών. Στη Ροδόπη, δραστηριοποιούνται δυο φαρμακαποθήκες, μια ιδιωτική και μια συνεταιριστική.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.