Ανακηρυχθηκε ο γνωστος Θρακιωτης καλλιτεχνης Χρονης Αηδονιδης

Ως πρώτο επίτιμο μέλος της νεοσυσταθείσας Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Χορού για την συνεισφορά του στον ελληνικό πολιτισμό ανακηρύχθηκε χθες στη διάρκεια της ειδικής εκδήλωσης ο γνωστός Θρακιώτης καλλιτέχνης Χρόνης Αηδονίδης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης παρουσία των τοπικών φορέων καθώς και των φίλων του παραδοσιακού τραγουδιού.

«Βελούδινη φωνή – θείο χάρισμα- που έχει, η σπουδαία και η μοναδική ερμηνεία του τραγουδιού, αφενός, και το χάδι, με το οποίο θα πρέπει ο τραγουδιστής να περιβάλλει τους ακροατές του», μ’ αυτά τα καλύτερα λόγια χαρακτήρισε τον μεγάλο Θρακιώτη καλλιτέχνη Χρόνη Αηδονίδη ο πρόεδρος της νεοσυσταθείσας Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Χορού Βασίλης Σερμπέζης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οποίου ο μαιτρ του δημοτικού τραγουδιού κ. Αηδονίδης «έχει μια πολύ υψηλή αισθητική στα τραγούδια του που μας παραπέμπει σε περασμένες εποχές, όπως το Βυζάντιο».

Η ανακήρυξη του Θρακιώτη Χρόνη Αηδονίδη σε επίτιμο μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Χορού πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της λογικής της Εταιρείας να ανακηρύσσει ως επίτιμα μέλη της τις προσωπικότητες κύρους που έχουν προσφέρει στη μελέτη του χορού και όχι μόνο. «Περίπου 30 επιστήμονες διδακτορικού επιπέδου είναι τα τακτικά μέλη της Εταιρείας μας, ενώ τα δόκιμα μέλη αποτελούνται από πτυχιούχους ΑΕΙ με αντικείμενο που αφορά την επιστήμη του χορού. Η σημερινή εκδήλωση εντάσσεται στη λογική της ανακήρυξης ως επίτιμων μελών της Εταιρείας των προσωπικοτήτων κύρους, που έχουν προσφέρει στη μελέτη του χορού και όχι μόνο. Έτσι, σήμερα βραβεύουμε τον Θρακιώτη Χρόνη Αηδονίδη για την προσφορά του στην έρευνα, τη διάσωση και τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού. Το έργο του είναι πασίγνωστο, ξεπερνάει κατά πολύ τα περιθώρια μιας λαογραφικής συνεισφοράς», είπε ο κ. Σερμπέζης.

Η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία ιδρύθηκε στα πλαίσια του διεθνούς συνεδρίου Φυσικής Αγωγής-Αθλητισμού του ΤΕΦΑΑ της Κομοτηνής με σκοπό να καλύψει ένα κενό χώρο, ο οποίος δημιουργήθηκε ως προς τη μελέτη, την έρευνα και την προβολή των επιστημονικών πορισμάτων που αφορούν τον παραδοσιακό χορό και όχι μόνο. Έχει δημιουργήσει παραρτήματα σε πέντε πόλεις της Ελλάδας, όπως οι Σέρρες, η Θεσσαλονίκη, τα Τρίκαλα, η Πάτρα και το Ναύπλιο. Να σημειωθεί ότι ένας από τους στόχους της Εταιρείας είναι μια ουσιαστική παρέμβαση πάνω σε ζητήματα που αφορούν γενικότερα την εκπαιδευτική διαδικασία στην Ελλάδα. «Γι’ αυτό τον σκοπό οργανώσαμε επιστημονική ημερίδα, την οποία θα παρουσιάσουμε σε πέντε πόλεις της Ελλάδας, στις έδρες των ΤΕΦΑΑ, καθώς επίσης στις έδρες των παραρτημάτων και στις έδρες των διοικητικών περιφερειών».

Ο Θρακιώτης καλλιτέχνης Χρόνης Αηδονίδης, γνωστός όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, είναι υπερήφανος για το θρακιώτικο τραγούδι που βγήκε έξω από τα σύνορα της Θράκης και κατέχει σήμερα μια από τις πρώτες θέσεις. Από μικρός άκουγε βυζαντινούς ύμνους αλλά και παραδοσιακά τραγούδια και πιστεύει ότι «αν δεν έχεις παραδοσιακές καταβολές, αν δεν έχεις βιώματα, αν δεν είσαι γεννημένος με μεράκι και με ταλέντο, δεν γίνεται τίποτα. Έτυχε να γεννηθώ σε μια οικογένεια που από τη μια μεριά άκουγα βυζαντινούς ύμνους, από την άλλη άκουγα παραδοσιακά τραγούδια και φαίνεται κάτι πήρα από τα γονίδια. Αλλά έτυχαν και κάποιες συγκυρίες που βοήθησαν για να βγει στον αέρα και έξω από τα σύνορα της Θράκης και το θρακικό τραγούδι, για το οποίο είμαστε υπερήφανοι όλοι διότι παρόλο που ότι βγήκε τελευταίο στον αέρα για όλη την Ελλάδα αλλά και για όλο το εξωτερικό, σήμερα θέλω να πιστεύω ότι κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις».

Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή υπήρξε για τον Χρόνη Αηδονίδη η συμμετοχή του στον εορτασμό των Ολυμπιακών Αγώνων 2004, καθώς και στον επίσημο εορτασμό αλλαγής της χιλιετίας, το 2000.

«Το πρώτο βάπτισμα το δέχτηκα το 2000 όταν με το θρακιώτικο τραγούδι υποδεχτήκαμε την καινούρια χιλιετία. Φυσικά, είναι μια στιγμή συγκινητική, ιδιαίτερη. Πιο πολύ ευχαριστήθηκα διότι για άλλη μια φορά προβάλλαμε τη Θράκη στην υποδοχή της νέας χιλιετίας, στους Ολυμπιακούς Αγώνες όπου η Θράκη ήταν με θρακιώτικο τραγούδι, με θρακιώτικους χορούς. Νομίζω ότι ήταν μια τιμή για τη Θράκη».

Μια ιδιαιτερότητα για τη Θράκη αποτελεί το γεγονός ότι η περιοχή αυτή έχει τραγούδια για όλες τις περιπτώσεις, όπως γάμος, γλέντι, ξενιτιά, ιστορία. «Στη Θράκη έχουμε τραγούδια για όλες τις περιπτώσεις. Όλα τα τραγούδια έχουν τη χάρη τους, την ιστορία τους και κάθε ένα τραγούδι λέγεται σε κάθε ειδική περίπτωση, όπως είναι γάμος, γλέντι, ξενιτιά, ιστορία», σύμφωνα με τον κ. Αηδονίδη, ο οποίος δεν ξεχωρίζει κανένα από τα τραγούδια, «όλα τα τραγούδια μου είναι αγαπημένα, δεν ξεχωρίζω κανένα». Επίσης, η περιοχή μας έχει τραγούδια σε όλους τους βυζαντινούς ήχους, λόγω της ιδιαιτερότητας που έχει να κάνει με την υποδιαίρεση που έγινε στη Θράκη (Βόρεια, Ανατολική, Δυτική). «Είναι σαν να έχουμε τρεις μουσικές διαφορετικές».

Ικανοποιημένος δήλωσε ο κ. Αηδονίδης σχετικά με την αποδοχή από τους νέους του δημοτικού τραγουδιού. «Ευτυχώς σήμερα είναι πολύ καλύτερα από παλιότερα διότι τα τελευταία δέκα χρόνια και η πολιτεία έχει δημιουργήσει τα μουσικά σχολεία, έχει καθιερώσει μουσικούς μαθητικούς αγώνες και δίνεται ευκαιρία στους νέους μαθητές να έρθουν και να δείξουν το ταλέντο τους», είπε ενώ παράλληλα ανέφερε συγκριτικά ότι την πρώτη χρονιά «είχαμε συμμετοχή απ’ όλη την Ελλάδα γύρω στα 1.700 παιδιά, ενώ πέρσι είχαμε 32.000. Το 70% των παιδιών αυτών έρχονται για παραδοσιακό τραγούδι και χορό».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.