Αναγνωριστηκε η προυπηρεσια σε σχολεια κρατων -μελων της Ε.Ε.

Αναγνωρίστηκε από το υπουργείο Παιδείας η προϋπηρεσία σε σχολικές μονάδες των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από εισήγηση του «Συνηγόρου του Πολίτη» που ακολούθησε αναφορές πολιτών. Αυτό ξεκίνησε όταν οι ενδιαφερόμενοι πληροφορήθηκαν ότι δεν αναγνωρίστηκε η προϋπηρεσία τους, διότι με βάση τα υποβληθέντα δικαιολογητικά δεν προέκυπτε σαφώς εάν οι σχολικές μονάδες στις οποίες εργάστηκαν είναι δημόσιες. Οι ίδιοι ζήτησαν να συμπεριληφθούν στον πίνακα εκπαιδευτικών, οι οποίοι στις 30 Ιουνίου του 2004 συμπλήρωσαν πραγματική προϋπηρεσία αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού τουλάχιστον 30 μηνών.

Μιλώντας στον ΠτΘ η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης Μαίρη Κοσμίδου μετέφερε ότι στη Ροδόπη υπάρχει η περίπτωση μιας καθηγήτριας που ήρθε από το Λονδίνο. «Η κυρία διορίστηκε στο ελληνικό σχολείο, είχε αναγνωρίσει τα χρόνια εργασίας της ως συντάξιμα αλλά όχι ως χρόνια προϋπηρεσίας για να της δίνουν το μισθολογικό κλιμάκιο και τις υποχρεωτικές ώρες ανά χρόνια υπηρεσίας». Εξήγησε ότι δεν της αναγνωρίζονταν αυτά τα χρόνια ως εκπαιδευτική προϋπηρεσία, ενώ είχαν αναγνωριστεί ως συντάξιμα. «Είχαμε θέσει το θέμα στον κ. Καλομοίρη σε μια επίσκεψη που πραγματοποίησε πέρυσι κι επιχειρήσαμε να δούμε πώς θα το πετύχουμε. Ο «Συνήγορος του Πολίτη» έρχεται να δώσει θεραπεία σ’ αυτό το ζήτημα» σχολίασε η κ. Κοσμίδου.

Καθυστερήσεις στις πληρωμές των ωρομισθίων

Είναι χρόνιο το πρόβλημα αυτό των ωρομισθίων εκπαιδευτικών που αγωνίζονται να συμπληρώσουν ένα ικανοποιητικό ωράριο, περιφερόμενοι ενίοτε από χωρίον εις χωρίον. Ακόμη κι όταν τα καταφέρνουν θα πρέπει να δείξουν μια τεράστια υπομονή μέχρι να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους μια και οι καθυστερήσεις είναι ένα πάγιο πρόβλημα της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Στην περίπτωση των δασκάλων η ΔΟΕ κάνει λόγο για καθυστερήσεις έως κι ενός έτους για να πάρουν οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί τα χρήματά τους, ενώ στην περίπτωση των καθηγητών, η κ. Κοσμίδου εξηγεί ότι οι καθυστερήσεις στην πληρωμή τους κυμαίνονται περίπου στο τετράμηνο. «Η πληρωμή είναι θέμα εντελλομένων της νομαρχίας, τα οποία πληρώνουν όποτε έρχονται χρήματα» εξήγησε η κ. Κοσμίδου.

Σχετικά με την κάλυψη όλο και περισσότερων κενών στα σχολεία με ωρομισθίους καθηγητές αυτή έχει σαν συνέπεια τη μείωση των διορισμών μονίμων εκπαιδευτικών και σχετικά με το θέμα έχει καταθέσει ερώτηση η βουλευτής του ΣΥΝ Άννα Φιλίνη, η οποία ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας αυξήσεις στις αποζημιώσεις των εκπαιδευτικών και μεγαλύτερες πιστώσεις, με στόχο οι κενές θέσεις να καλύπτονται από μόνιμο προσωπικό.

Πηγή: in.gr

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.