Αναγκη εργων υποδομης υδρευσης – αρδευσης

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Οργάνης Μεχμέτ Εμίνογλου μίλησε στον ΠτΘ για τα προβλήματα άρδευσης και ύδρευσης που αντιμετωπίζουν οι οικισμοί της Κοινότητας Οργάνης τους θερινούς μήνες, λόγω έλλειψης κάποιων βασικών έργων υποδομής. Ξεκινούν από τα μικρά φράγματα και τους ταμιευτήρες που είναι πιο εύκολο να κατασκευαστούν και φτάνουν μέχρι τα μεγαλύτερα φράγματα που απαιτούν έως και δέκα χρόνια για την κατασκευή τους. Σε επαφή του με τον γενικό γραμματέα της περιφέρειας, Δημήτρη Σταμάτη ο κ. Εμίνογλου εισέπραξε το ενδιαφέρον του γενικού για την υλοποίηση έργων υποδομής για τους υδάτινους πόρους, ειδικά όταν πρότεινε να γίνουν σύντομα μελέτες για μικρά φράγματα για να έχουν άμεσα αποτελέσματα.

Ο κ. Εμίνογλου εξήγησε ότι τα προβλήματα υδροδότησης είναι πολύ παλιά στην κοινότητά τους, πλην όμως οι λύσεις στο πέρασμα του χρόνου λιγοστεύουν. «Είναι δύσκολο να γίνουν γεωτρήσεις στην ορεινή Ροδόπη, είναι δύσκολο να βρούμε νερό, γι’ αυτό και μας μένει να κάνουμε μικροφράγματα για τη συγκράτηση των υδάτων που κατεβαίνουν κάτω, πρώτον γιατί μ’ αυτόν τον τρόπο θα έχουμε νερό για άρδευση και ύδρευση το καλοκαίρι και δεύτερον, γιατί θα προστατευτούν από τις πλημμύρες τα χωριά που είναι στον κάμπο». Στις γεωτρήσεις έφτασαν μέχρι τα 200 μέτρα, αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν αίσια. «Βρήκαμε στα 40 μέτρα νερό και στη συνέχεια κατεβήκαμε στα 200, αλλά δεν βρήκαμε.

Για την ύδρευση έχουμε πηγές ελευθέρας ροής. Αν και το πρόβλημα είναι οξύ, το αντιμετωπίζουμε, με την έννοια ότι έχουμε κατασκευάσει καινούρια δίκτυα ύδρευσης, δεξαμενές. Μέσα από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» έγιναν αρκετά έργα για την εξοικονόμηση του πόσιμου νερού. Ο κόσμος όμως ενίοτε ποτίζει κι ένα μικρό μπαχτσέ που έχει στο σπίτι του».

Ο κ. Εμίνογλου
αναγνωρίζει ότι είναι λανθασμένη κίνηση για μια περιοχή που έχει έλλειψη νερού, αλλά δεν θα δεχόταν να υιοθετήσει μέτρα αστυνόμευσης των κατοίκων. «Αρκεί βέβαια το μπαχτσεδάκι να είναι μικρό και να μην είναι καλαμπόκι που χρειάζεται νερό. Συνιστούμε στους πολίτες να μην κάνουν σπατάλη νερού τους θερινούς μήνες, γιατί όταν κάποιος κάνει σπατάλη νερού κάποιος γείτονάς του το στερείται κι αυτό πρέπει να το έχουν στο μυαλό τους.

Το νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό που υπάρχει και θα πρέπει όλοι να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ένα μπάνιο στο σπίτι μας».

Χωρίς υδρόμετρα

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Οργάνης μετέφερε ότι στην κοινότητα δεν υπάρχουν υδρόμετρα για να μην επιβαρύνονται πολύ οι δημότες. «Πληρώνουν 50 ευρώ το χρόνο πάγιο για το νερό. Δεν θέλουμε να βάλουμε υδρόμετρα σε μια ορεινή περιοχή με φτωχό κόσμο και δεν υπάρχει λόγος να τους επιβαρύνουμε με τέλη.

Αρκεί ο κόσμος να συμμορφώνεται, να μην σπαταλά άφθονο νερό και να ποτίζει μόνο με σταγόνα».

Ο κ. Εμίνογλου
ανέφερε ότι συζητούν την κατασκευή φραγμάτων στην περιοχή, μόνο που τα εμπόδια είναι πολλά, κύρια ο χρόνος και το χρήμα. «Τα μεγάλα χρηματοδοτικά προγράμματα είναι ευρωπαϊκά. Ένα μεγάλο φράγμα κοστίζει γύρω στα 2,5 εκατ. ευρώ. Το ζήτημα είναι ότι, για να γίνει, χρειάζεται μελέτη και οι μελέτες παρουσιάζουν δυσκολίες λόγω του χρόνου που απαιτούν για να υλοποιηθούν, αλλά και εξαιτίας του κοστολογίου.

Κάλεσα τον Καθηγητή του Πολυτεχνείου Ξάνθης, τον κ. Κουτσοβίνο, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία στις μελέτες φραγμάτων. Είδε την περιοχή και βρήκε πολλά κατάλληλα μέρη, ανάμεσά τους δύο συγκεκριμένα. Το ένα είναι μεταξύ Άνω Βυρσίνης και Μυρτίσκης και το άλλο στην Οργάνη. Η μελέτη του κάθε φράγματος στοιχίζει 270.000 ευρώ».


Στο μεταξύ, στην Κοινότητα Οργάνης τα έργα συνεχίζονται, έργα που αφορούν τσιμεντοστρώσεις οικισμών, αλλά και δεξαμενές ύδρευσης μια και οι ανάγκες σε υποδομές είναι πολλές.

Κοντά στο υψηλό κόστος της μελέτης ο κ. Εμίνολγου θέτει και το χρόνο που απαιτείται για την υλοποίησή της όπως και για την κατασκευή του φράγματος. «Ο καθηγητής μού είπε ότι θα χρειαστούν περίπου 10 χρόνια, εκ των οποίων τα 2- 3 χρόνια θα είναι για τις μελέτες. Γι’ αυτό το λόγο έγινε μια σύσκεψη με τον γενικό γραμματέα της περιφέρειας, τον κ. Σταμάτη, ο οποίος πρότεινε να γίνουν σύντομα μελέτες για μικρά φράγματα και κάλεσε τους δασολόγους που έχουν εκπονήσει παρόμοιες μελέτες. Προχωράμε στη σύνταξη μελετών για μικρά φράγματα, ώστε να μπορούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, με λιγότερα έξοδα, να υλοποιήσουμε τα έργα που έχει ανάγκη η περιοχή μας. Παράλληλα, μπορούμε να προχωρούμε στις μελέτες για τα φράγματα που θα γίνουν σε βάθος χρόνου».

Το νερό είναι απαραίτητο για την άρδευση της όποιας καλλιέργειας, άρα και για τον καπνό που είναι η βασική καλλιέργεια της περιοχής. «Ο κ. γενικός ζήτησε να γίνουν οι μελέτες για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια της γραφειοκρατίας και να συντομεύσουμε το χρόνο και το κόστος κατασκευής. Προχωράμε πλέον σ’ αυτές τις μελέτες, έτσι ώστε σε κάθε οικισμό να κάνουμε 2- 3 μικρά φράγματα και μελλοντικά να προχωρήσουμε στα μεγαλύτερα».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.