Αναγκη δημιουργιας μεικτης τριμερους επιτροπης μεταξυ Ελλαδας, Βουλγαριας και Τουρκιας

Διεθνές συνέδριο με θέμα «Ολοκληρωμένη Διαχείριση των υδρολογικών λεκανών διακρατικών ποταμών με έμφαση στην αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων» πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη από τις 17 έως και τις 19 Μαΐου. Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την «Ευρωπεριοχή Έβρος Μαρίτσα-Μέριτς», η οποία συστάθηκε πριν από τέσσερα χρόνια από τον Πρόεδρο της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου, Χρίστο Χατζόπουλο, και υλοποιεί μια σειρά δράσεων. Μια από αυτές τις δράσεις είναι η συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία INTERREG IIIC-RFO με τίτλο «Ανταλλαγή Τεχνογνωσίας και εμπειριών μεταξύ των Συνοριακών Περιοχών της Ευρώπης: ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ». Υλοποιείται από ένα πολύ μεγάλο πανευρωπαϊκό δίκτυο με συντονιστή εταίρο το Υπουργείο Οικονομικών και Εργασίας της Περιφέρειας Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Η δράση ολοκληρώνεται το 2007.

«Η «Ευρωπεριοχή Έβρος Μαρίτσα-Μέριτς» συμμετέχει στο θεματικό έργο «Ποτάμια Σύνδεσης» (RiverCross) και συντονιστής-εταίρος στο συγκεκριμένο θεματικό έργο είναι το Radboud University Nijmegen από την Ολλανδία. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Πολωνία και η Σουηδία.

Μεταξύ των ομιλητών του συνεδρίου ήταν ο καθηγητής του Πολυτεχνείου της Σόφιας, Στέφαν Μόντεβ, ως εκπρόσωπος της Βουλγαρίας, ο Σεβγκέτ Τσοκγκιούρ, επίκουρος καθηγητής του Πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης, ως εκπρόσωπος της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Διευρυμένης Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου και πρόεδρος της ευρωπεριοχής «Evros Maritsa-Merits», Χρίστος Χατζόπουλος, ο Νομάρχης Ξάνθης Γεώργιος Παυλίδης, ως εκπρόσωπος του δικτύου Διασυνοριακής Συνεργασίας Νομαρχιών Ελλάδος – Τουρκίας – Βουλγαρίας, ο Σπύρος Αρσενίου ως υπεύθυνος προγράμματος RiverCross στην Ελλάδα, καθώς επίσης ο επίκουρος καθηγητής του Πολυτεχνείου Ξάνθης Στέλιος Σκιάς, ως εμπειρογνώμονας πάνω στα θέματα διαχείρισης πλημμυροπάθειας του ποταμού Έβρου

Την ελληνική πολιτεία εκπροσώπησε ο Γ.Γ. Περιφέρειας, κ. Αγγελόπουλος και φυσικά υπήρξαν εκπρόσωποι όλων των υπηρεσιών που εμπλέκονται με τους υδάτινους χώρους.

Συμπεράσματα του συνεδρίου

«Θεωρώ ότι από το συγκεκριμένο συνέδριο» σημειώνει αναφερόμενος στο συνέδριο ο κ. Αρσενίου, «βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα. Εμάς μας τιμά το γεγονός ότι υπήρξαν αξιόλογες συμμετοχές από πλευράς εισηγητών. Υπήρξε εκπρόσωπος από την πλευρά της Τουρκίας, ο καθηγητής πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης Σεβγκέτ Τσοκγκιούρ, ο οποίος είναι αυτός που εκλήθη να διαχειριστεί το πρόβλημα από πλευράς τεχνοκρατών στην Τουρκία και να αξιολογήσει το πρόβλημα του Έβρου, ο κ. Μόντεφ από το πολυτεχνείο Σόφιας, Πρόεδρος της Επιτροπής υδάτινων πόρων Βουλγαρίας, σύμβουλος της Βουλγαρικής Βουλής σε θέματα διαχείρισης υδάτινων πόρων. Τονίζω αυτές τις δύο συμμετοχές γιατί θέλαμε να έχουμε ολοκληρωμένη άποψη από τις υπόλοιπες πλευρές στο μείζον πρόβλημα της διαχείρισης του ποταμού Έβρου. Οι δύο αυτοί επιστήμονες ασχολήθηκαν με το πρόβλημα του Έβρου από τα άλλα δύο κράτη. Θεωρώ ότι δεν θα μπορούσε να υπάρχει αξιολογότερη εκπροσώπηση. Για αυτό και αισιοδοξώ ότι θα υπάρξει λύση στο πρόβλημα».

Όπως ενημερώνει ο κ. Αρσενίου η κάθε πλευρά έθεσε θέματα προτεραιότητας. «Από την βουλγαρική πλευρά ο καθηγητής πολυτεχνείου της Σόφιας ο κ. Μόντεφ τόνισε ότι είναι ανάγκη πλέον θεσμοθέτησης ενιαίου οργάνου για την αντιμετώπιση των πλημμυρών. Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στο γεγονός της μη ύπαρξης αξιόπιστης βάσης δεδομένων. Το χρονολογικό όριο των 100 ετών κατά την άποψή του είναι πολύ περιορισμένο, ώστε να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για την συμπεριφορά του ποταμού και των παραμέτρων στο τελευταίο χρονικό διάστημα».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης αναφέρθηκε, στο κόστος τόσο το οικονομικό όσο και το χρονικό του προβλήματος, δίνοντας ως παράδειγμα την παράλυση πολλών υπηρεσιών κατά τη διάρκεια των πλημμυρών του Έβρου και αναφέροντας τις προτεραιότητες που μπήκαν το χρονικό αυτό διάστημα στο περιθώριο. «Ο κ. Αγγελόπουλος τόνισε την ανάγκη εκ μέρους της πολιτείας σφαιρικής αντιμετώπισης του προβλήματος και μία από κοινού εξέταση των παραμέτρων όλων των πλευρών. Ο καθηγητής κ. Σκιάς επίσης έκανε αναφορά στην ανάγκη δημιουργίας ενός σύγχρονου και αξιόπιστου συστήματος παρακολούθησης των υδρολογικών και κλιματολογικών παραμέτρων, σε συνδυασμό πάντα με τις καλλιέργειες στα πλημμυρικά πεδία.

Ο κ. Σκιάς έκανε λόγο για ολοκληρωμένη βάση δεδομένων, για χρήση GIS, και δορυφορική παρακολούθηση. Η Βουλγαρία σε πρώτη φάση δημιουργεί ένα σύστημα παρακολούθησης για τη στάθμη του ποταμού, δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε αξιόπιστη μετεωρολογική πρόβλεψη, αλλά νομίζω ότι στο μέλλον θα γίνει κι αυτό.

Για την Τουρκία ο καθηγητής Σεβγκέτ Τσοκγκιούρ, παρουσίασε και μετέφερε και τη δική τους οπτική γωνία, αλλά εκεί υπάρχει το πρόβλημα της προσωρινής παύσης του INTERREG, που δημιουργεί πρόβλημα στην εξέλιξη των δράσεων για αυτό και τόνισε την ανάγκη συνέχισης του προγράμματος»


Ιδιαίτερα σημαντική κατά τον κ. Αρσενίου ήταν η παρουσία του διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Έβρου, Δημήτρη Μανανά, ο οποίος μετέφερε χρήσιμες παρεμβάσεις τονίζοντας ότι «η δέσμευση της Βουλγαρίας για 1000 κυβικά το δευτερόλεπτο σε κατάσταση πλημμύρας, δεν είναι δυνατόν να τηρηθεί. Όλοι συμφώνησαν μαζί του, γιατί με την υπάρχουσα υποδομή φραγμάτων δεν είναι δυνατόν σε περίπτωση μιας μη προβλέψιμης εγκαίρως πλημμύρας να φροντίσει η Βουλγαρία να στέλνει μόνο 1000 κυβικά το δευτερόλεπτο. Είναι και η υποδομή των φραγμάτων τέτοια αυτή τη στιγμή στη συγκεκριμένη χώρα που το καθιστά αδύνατο. Όσο για την ανάγκη δημιουργίας λεκανών εκτόνωσης στη Βουλγαρία υπάρχει καλή διάθεση ειδικά και μετά την τελευταία συμφωνία τους σε επίπεδο πρωθυπουργών. Εφόσον όμως η Βουλγαρία δεν έχει άμεσα το πρόβλημα, όπως η Ελλάδα και η Τουρκία δεν νομίζω ότι θεωρείται πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή η δημιουργία λεκανών εκτόνωσης. Τελικό συμπέρασμα και προσωπική μου άποψη, αλλά και άποψη όλων των παρευρισκομένων για να υπάρξει μια ολοκληρωμένη διαχείριση πλημμυρών είναι ανάγκη να δημιουργηθεί μια μεικτή τριμερής επιτροπή, η οποία θα λειτουργεί σε κεντρικό επίπεδο, αλλά σίγουρα σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει μια υποεπιτροπή σε κάθε κράτος στην Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία».

Κατά τον κ. Αρσενίου έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να δημιουργηθεί η επιτροπή και είναι καθαρά πολιτικό το ζήτημα. «Θεωρώ ότι με την εγκατάσταση σε πρώτο στάδιο κάποιων φάσεων του σύγχρονου και αξιόπιστου συστήματος παρακολούθησης παρακάμπτουμε κάποια προβλήματα που υπήρχαν στο παρελθόν. Για μένα είναι άμεσης προτεραιότητας η συμμετοχή και η επανέναρξη του INTERREG για την Τουρκία, γιατί η μη ενεργοποίησή του συνιστά εμπόδιο στις δράσεις που θέλει να υλοποιήσει η Τουρκία σχετικά με τη διαχείριση του ποταμού.

Επίσης το σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι τεχνοκράτες ή πολιτικοί από τις τρεις πλευρές. Νομίζω ότι όλοι βλέπουν την ανάγκη σφαιρικής αντιμετώπισης του προβλήματος και επί πλέον σε ενιαία βάση συγκεκριμένες λύσεις. Το πρώτο βήμα είναι η εγκατάσταση ενός σύγχρονου και αξιόπιστου συστήματος παρακολούθησης. Αν γίνει, θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα στην ολοκληρωμένη διαχείριση του ποταμού Έβρου. Και γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση σύσταση μεικτής επιτροπής αίτημα που τέθηκε από όλους»

Πληροφορίες για το θέμα αλλά και για τα συμπεράσματα του συνεδρίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα www. www.rivercross.nl όπου επίσης υπάρχουν συμπεράσματα και από τα προβλήματα διαχείρισης διακρατικών ποταμών ανάμεσα σε Ολλανδία και Γερμανία, Σουηδία και Νορβηγία και σε Πολωνία, Ουκρανία και Λευκορωσία και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν. «Νομίζω ότι είναι χρήσιμα πάντα να βλέπουμε τον τρόπο επίλυσης αντίστοιχων προβλημάτων στην Ευρώπη πριν από κάποιες δεκαετίες»,
κατέληξε ο κ. Αρσενίου.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.