Αναγκη δημιουργιας ενος κεντρου φιλοξενιας

Το Σύλλογο Μέριμνας Ειδικού Παιδιού Ν. Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι» επισκέφθηκαν το πρωί της Τρίτης ο γ.γ. της Περιφέρειας, κ. Άρης Παπαδόπουλος και ο νομάρχης Ροδόπης κ. Στέργιος Σταυρόπουλος, συζήτησαν με τα παιδιά και τους πρόσφεραν δώρα. Ο Σύλλογος φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Ειδικού Σχολείου, το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας και επιχορηγείται από το Δήμο Κομοτηνής.

Τη λειτουργία του Ειδικού Σχολείου και τα όποια προβλήματα τα γνώρισαν από κοντά. Ο κ. Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας ότι «υπάρχει μεγάλη στοργή και φροντίδα από το προσωπικό, όσον αφορά τα παιδιά του Δημοτικού, αλλά και τα μεγαλύτερα» αναγνώρισε ότι χρειάζεται στήριξη, από την πλευρά τους για τις υποδομές και για προγράμματα, «που έχουν σαν στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση αυτών των ατόμων, εντός οι εκτός του Ειδικού Σχολείου».

Το ουσιαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γονείς των ατόμων στο Ειδικό Σχολείο και στο Σύλλογο Μέριμνας εντοπίζεται στην αδυναμία προσωρινής ή μόνιμης φιλοξενίας τους. Ο κ. Παπαδόπουλος, γνωρίζοντας το θέμα, μετέφερε: «Έγινε μια κατ’ αρχήν προσέγγιση του θέματος. Δίπλα στο Μουσικό Σχολείο υπάρχει ένα εξαίρετο κτίριο, του οποίου η λειτουργία δεν ξεκίνησε ακόμη. Θα εξετάσουμε τη λειτουργία του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, σε συνεργασία με το Ειδικό Σχολείο και με τους εμπλεκόμενους φορείς. Όσον αφορά στο θέμα της φιλοξενίας εντός αυτών των κέντρων και της νυχτερινής παρουσίας των παιδιών, δεν είναι εύκολο. Υπάρχουν τα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων, η νέα φιλοσοφία όμως είναι διαφορετική. Μιλάμε πλέον για ανοιχτή φροντίδα που εξυπηρετεί την εκπαίδευση, τη μάθηση, τη βελτίωση των κινητικών προβλημάτων. Στο εξωτερικό υπάρχει και η φιλοσοφία της ανάδοχης οικογένειας. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποια παιδιά, που θ’ αντιμετωπίσουν προβλήματα στο μέλλον, γιατί δεν θα έχουν γονείς. Ελπίζουμε να βρούμε λύσεις, στις οποίες η κοινωνία θα είναι συμμέτοχη».

Με τη σειρά του ο κ. Σταυρόπουλος είπε «όχι στον κοινωνικό αποκλεισμό», εκτιμώντας «το μεράκι των εργαζομένων και τον εθελοντισμό τους». Αναγνώρισε ότι «υπάρχουν κοινωνικές ανάγκες που πρέπει ν’ αντιμετωπιστούν» και αναφορικά με το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ σχολίασε: «Δεν είναι ειδικό σχολείο, έχει διαρκή επιμόρφωση και κατάρτιση επαγγελματική. Πρέπει να το δούμε σε συνδυασμό με το Ειδικό Σχολείο».

Η διευθύντρια του Ειδικού Σχολείου, κ. Γεωργία Συμεωνίδου εκτίμησε την παρουσία των δύο πολιτικών αντρών και αναφέρθηκε στις ανάγκες που έχουν: «Κατανοήθηκαν οι ανάγκες και εκκρεμούν συναντήσεις με το γ.γ. της Περιφέρειας και με το νομάρχη για να δρομολογηθούν κάποια πράγματα. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος. Σταδιακά, πιστεύουμε ότι θα μπορούμε να παράσχουμε σωστές υπηρεσίες στα άτομα που τις χρειάζονται. Επιθυμούμε τη βελτίωση των χώρων, χρειάζονται έργα υποδομής κι επιπλέον μηχανολογικός εξοπλισμός».

Στο θέμα της διαμονής με τη δημιουργία ενός κέντρου φιλοξενίας επικεντρώνει το ενδιαφέρον της η κ. Συμεωνίδου, αναφερόμενη σε παιδιά ορφανά, ή σε κάποια άλλα που διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές. «Το προσωπικό σε παρόμοιες περιπτώσεις δεν είναι ποτέ επαρκές» σχολίασε η κ. Συμεωνίδου. Στο Σύλλογο ανήκουν 20 άτομα και στο Ειδικό Σχολείο 9. Ανάμεσα στο προσωπικό είναι μία κοινωνική λειτουργός και μία ψυχολόγος που αποσπάται κάθε χρόνο στις Σέρρες. Χρειάζονται βέβαια λογοθεραπευτές και άλλες συγκεκριμένες ειδικότητες.

Το ευχαριστώ των παιδιών

Η Αθηνά είναι ευχαριστημένη απ’ τις κυρίες της: «Μας αγαπάνε, είμαστε χαρούμενοι που ερχόμαστε στο σχολείο. Συνήθως γράφουμε, μετά κάνουμε γυμναστική με την κ. Κορνηλία. Εύχομαι οι κυρίες να είναι πάντα χαρούμενες κι ευτυχισμένες κοντά μας. Ευχαριστούμε την κ. Γεωργία που είναι πολύ καλή, μας βοηθάει».

Η Χρύσα μιλάει για τη δική της ιστορία: «Δεν έχω γονείς, πέθαναν. Τώρα έχω καινούριους, στην Πάτρα, το Φώτη. Είμαι χαρούμενη. Κάνουμε τέχνη, πήλο, κέντημα, γυμναστική. Η κ. Ξανθούλα είναι πάρα πολύ καλή, αχτύπητη».

Η Αθηνά θέλει να στείλει ένα μήνυμα στο Δημήτρη που κάνει γυμναστική και τον ευχαριστεί.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.