Αναγεννηθηκε το Infopoint Κομοτηνης

Το Infopoint και το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων Κομοτηνής συμμετέχουν σε δύο ευρωπαϊκά προγράμματα που σχετίζονται με τα παιδιά και το μέλλον της Ευρώπης. Στο πρώτο, όπως μεταφέρει στον ΠτΘ, η υπεύθυνη του Infopoint, κ. Λουίζα Σαλτσίδου συμμετέχουν τα Ludoteca της Ισπανίας, της Γαλλίας, το Infopoint Κομοτηνής και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτισμού και Πληροφοριών της Νάπολης. «Το πρώτο πρόγραμμα αφορά την ενημέρωση των παιδιών ηλικίας 6-12 ετών, μέσα από το παιχνίδι, για θέματα που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το δεύτερο πρόγραμμα απευθύνεται στους νέους της Ευρώπης και συμμετέχουν 10 χώρες, μέλη της Ε.Ε. αλλά και χώρες υπό ένταξη. Από την Ελλάδα συμμετέχει το γραφείο μας, από την Αυστρία το αντίστοιχο Infopoint Βιέννης και από τις υπόλοιπες χώρες, μεταξύ των οποίων η Τσεχία, η Σλοβακία, οι αντίστοιχοι φορείς. Στα πλαίσια του προγράμματος θα αναπτυχθούν διάφορες δράσεις».

Η πρώτη δράση ξεκίνησε με την προκήρυξη ενός διαγωνισμού με θέμα «Οι νέοι της Ευρώπης, η γνώμη μας μετράει» και στο οποίο έχουν δικαίωμα συμμετοχής νέοι από 15-35 ετών.

«Όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος μπορούν να εκφραστούν μέσα από τη ζωγραφική, το σκίτσο και όχι μόνο. Ο νικητής κερδίζει ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες. Ανάμεσα σε όλους θα είναι και κάποιος από την Κομοτηνή, ο οποίος θα συμμετάσχει στο πανευρωπαϊκό συνέδριο στη Βιέννη μαζί με 15μελείς επιτροπές». Η προθεσμία λήγει στις 23 Δεκεμβρίου, αλλά μέχρι τώρα η ανταπόκριση ήταν χλιαρή, παρά το ότι υπήρξε πολύπλευρη ενημέρωση από την πλευρά του Infopoint. Το συνέδριο θα διεξαχθεί τέλη Μαρτίου με αντικείμενο το μέλλον της Ευρώπης, όπου θα συγκροτηθούν και ομάδες εργασίας.

Η κ. Μαριάννα Κουτάντου είναι δευτεροετής της Νομικής και μαζί με την Ευγενία Μουκάνου, τεταρτοετή φοιτήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης ταξίδεψαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Νάπολη, συμμετέχοντας σε δράση του προγράμματος που αφορά τα παιδιά.

Η κ. Κουτάντου ασχολείται εδώ κι ένα χρόνο με τις πρωτοβουλίες του Infopoint μέσα από τις εθελοντικές ομάδες και παρακολουθεί πλέον συνέδρια ενημερωτικά, με στόχο να συγκεντρώσει την πληροφορία. «Ασχολούμαι με την ενημέρωση μέσα και από ραδιοφωνική εκπομπή. Συμμετέχω στην ομάδα που οργανώνει εκδηλώσεις και ενημερώνουμε για συνέδρια και διαγωνισμούς. Πηγαίνουμε σε τμήματα πανεπιστημιακά κι επιχειρούμε να γνωστοποιήσουμε τις δράσεις του Infopoint».

Για τους στόχους του ταξιδιού στη Νάπολη, η κ. Κουτάντου επισημαίνει: «Επιδιώκουμε τα παιδιά από 6-12 ετών ν’ αρχίσουν να γνωρίζουν την Ευρώπη και να ευαισθητοποιούνται. Το πρόγραμμα είναι πολύ θετικό γιατί τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι εξοικειώνονται με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Στη Νάπολη, οι τέσσερις φορείς του προγράμματος, αποτέλεσαν μία οκταμελή ομάδα με δύο αντιπροσώπους από κάθε γραφείο. Σκοπός των επαφών ήταν να οργανωθούμε προκειμένου για την υλοποίηση του προγράμματος. Έγινε μία αξιολόγηση της δουλειάς που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα, σύμφωνα με το υλικό που έστειλε ο κάθε φορέας».

Επιστρέφοντας στην Κομοτηνή, οι δύο εθελόντριες του Infopoint προχωρούν σε βήματα που ξεκίνησαν πριν από καιρό: «Χρειάστηκε να επιλέξουμε πέντε παιδιά από τα σχολεία, μέσα στο διαγωνισμό. Τα παιδιά θα εκπροσωπήσουν το φορέα μας. Στο υλικό που έχουμε στείλει είναι δύο παραμύθια που αναφέρονται στην Ευρώπη και την Ελλάδα: το ένα είναι «Ο Καραγκιόζης Ευρωπαίος» και το δεύτερο είναι μία αλληγορική ιστορία με θέμα «Η γλώσσα της Ευρώπης είναι η αγάπη». Στείλαμε επίσης κάποιες μικρές ταυτότητες, όπου τα παιδιά περιγράφουν τον εαυτό τους και τι τους αρέσει. Είναι μία κίνηση με σκοπό τη γνωριμία τους με συνομήλικους τους άλλων χωρών. Μένει να στείλουμε κάποια παιδικά ελληνικά τραγούδια. Συλλέξαμε επίσης και παιδικά παιχνίδια. Μέχρι τον Ιούνιο που θα γίνει η συνάντηση επιδιώκουμε την ανταλλαγή αυτού του υλικού, ώστε να υπάρχει μία επικοινωνία μέχρι το τελικό γεγονός».

Στην Ιταλία τον Ιούνιο, θα γίνει η μεγάλη συνάντηση 20 παιδιών, τα οποία θα συνοδεύονται από εκπαιδευτές: «Θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με ειδικούς πάνω στους νέους, την Ευρώπη και τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Ανάμεσα στα συμβάντα θα είναι κι ένα θεατρικό παιχνίδι, το οποίο θα παρουσιάσει ο φορέας της Γαλλίας, ενώ θα υπάρξουν κι άλλα παιχνίδια που πηγάζουν από το υλικό που συγκεντρώθηκε».

Στην Ιταλία θα διαμορφωθούν τέσσερις γωνίες, μία από κάθε χώρα, με στόχο την ανάδειξη της συγκέντρωσης πληροφοριών.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.