Αναφορα Ελενης Τσαουση στον Υπουργο Προστασιας του Πολιτη

Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ελένη Τσιαούση υπέβαλε στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη αναφορά με τα αιτήματα και τις ανάγκες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Νομό Έβρου.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις και τις προτάσεις της αναφοράς στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αλεξανδρούπολης το κυριότερο πρόβλημα είναι η κατασκευή των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων της εκτός πόλης, η οποία θα είναι μέσω Σ.Δ.Ι.Τ. Η σχετική συμφωνία έχει ήδη υπογραφεί τον Απρίλιο του 2009, με τη συμμετοχή της Υπηρεσίας Αλεξανδρούπολης, μαζί με άλλες έξι πόλεις στην «Κοινοπραξία Πυροσβεστικών Σταθμών Α.Ε.», χωρίς όμως από τότε να υπάρχει κάποια άλλη εξέλιξη. Έτσι η Υπηρεσία είναι αναγκασμένη να συνεχίζει να λειτουργεί σε ένα μικρό κτήριο εντός πόλης, δημιουργώντας πολλά προβλήματα τόσο στους πολίτες της περιοχής, όσο και στην άσκηση των καθηκόντων της, καθώς δεν υπάρχουν τα απαραίτητα στέγαστρα αλλά και ο χώρος για τα οχήματα της. Για το λόγο αυτό σταθμεύονται οχήματα απαραίτητα για την λειτουργία της Υπηρεσίας ακόμα και στο αεροδρόμιο, διασκορπίζοντας περαιτέρω τις ελλιπείς της δυνάμεις. Επιπλέον υπάρχει ανάγκη για την απόκτηση ενός πυροσβεστικού οχήματος πόλης 2½ τόνων για κάλυψη εξόδου και ένα 5τονο πυροσβεστικό όχημα για το νησί της Σαμοθράκης.

Επίσης σημαντικά προβλήματα υπάρχουν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Διδυμοτείχου και του κλιμακίου της στο Σουφλί. Οι εν λόγω υπηρεσίες βρίσκονται στο κέντρο του νομού και είναι επιφορτισμένες με την κάλυψη μιας μεγάλης έκτασης με ορεινούς όγκους, συχνές πλημμύρες και χιόνια, αλλά και με την προστασία του περίφημου δάσους της Δαδιάς. Στην υπηρεσία του Διδυμοτείχου υπάρχει έλλειψη κυρίως Αξιωματικών, καθώς υπάρχουν μόνο δύο, ενώ στο Σουφλί λείπει τουλάχιστον ένας οδηγός. Πάγιο αίτημα όμως όλων των υπηρεσιών, όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, είναι η καλύτερη διαχείριση του και να σταματήσει η συνεχείς και άνευ λόγου διαρροή του σε αποσπάσεις. Από μηχανολογικό εξοπλισμό κρίνεται απαραίτητη η απόκτηση ενός ακόμη πυροσβεστικού οχήματος κατάλληλου για αγροτοδασικές πυρκαγιές στο Διδυμότειχο, ένα τζίπ 4χ4 για το κλιμάκιο Σουφλίου, ένα μηχάνημα πλήρωσης φιαλών αναπνευστικών συσκευών, αλλά και η κατασκευή δεξαμενών καυσίμων. Ακόμη στην Υπηρεσία της Ορεστιάδας είναι απαραίτητη η ενίσχυση με ένα όχημα διάσωσης, ένα ειδικό όχημα (ερπυστριοφόρο) για πλημμύρες και χιόνια, όπως και ένα φουσκωτό (βάρκα) για παροχή βοήθειας κατά τις συχνές πλημμύρες. Ενώ και από το κλιμάκιο Δικαίων λείπει ένα 5τονο πυροσβεστικό όχημα για δασικές και αστικές πυρκαγιές.

Η κ. Ελένη Τσιαούση επίσης τονίζει ότι δεδομένων των ελλείψεων του Πυροσβεστικού Σώματος σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και της πεποίθησης ότι η πρόληψη είναι η σημαντικότερη και αποτελεσματικότερη παράμετρος στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, πρέπει το Σώμα να είναι πλήρες σε έμψυχο δυναμικό όλο το χρόνο. Οι κατασκευή έργων υποδομής (δασικοί δρόμοι, αντιπυρικές ζώνες, υδατοδεξαμενές κ.τ.λ.), η κατάλληλη διαχείριση των δασών (αραιώσεις, αποψιλώσεις, καθαρισμοί απορριμμάτων) και η συνεχής επιτήρηση των δασικών περιοχών με περιπολίες, πρέπει να γίνονται όλο το χρόνο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η περίοδος των πυρκαγιών. Στον τομέα αυτόν είναι απαραίτητη η μακροχρόνια εμπειρία και τη γνώση των περιοχών ευθύνης που διαθέτουν οι συμβασιούχοι πυροσβέστες. Μπορούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα στον τομέα της πρόληψης δασικών πυρκαγιών, η οποία στη χώρα μας βρίσκεται σε νηπιακό επίπεδο και το διαπιστώσαμε αυτό με τον χειρότερο τρόπο πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Τα οφέλη της συστηματικής πρόληψης είναι σίγουρα πολλαπλάσια του κόστους της. Για τους λόγους αυτούς πιστεύουμε ότι είναι τα αιτήματα των συμβασιούχων για μονιμοποίηση (ή με 12μηνες συμβάσεις αορίστου χρόνου), προκειμένου να έχουμε ένα αξιόμαχο Πυροσβεστικό Σώμα όλο το χρόνο και να είμαστε πάντα μπροστά από τα γεγονότα.

Τέλος θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως έχουμε λάβει πολλές καταγγελίες για παράνομες και τελείως αναξιοκρατικές μεταθέσεις μονίμων πυροσβεστών στην περιοχή μας, που έλαβαν χώρα τον τελευταίο καιρό και κυρίως κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου (ακόμα και τις τελευταίες μέρες πριν τις εκλογές!). Οι συνδικαλιστές του σώματος, θέλοντας να μην δημιουργήσουν προβλήματα στους συναδέλφους τους, που ωφελήθηκαν από αυτές, ζητούν τουλάχιστον από εδώ και πέρα να εφαρμοστεί κατά γράμμα και για όλους, ο κανονισμός μεταθέσεων του Πυροσβεστικού Σώματος όπως αυτός έχει οριστεί με το ΠΔ 170/1996 και τις τροποποιήσεις του (ΠΔ 86/2005, 17/2006, 132/2007), ούτως ώστε να αποφευχθούν οι μικροκομματικές σκοπιμότητες, οι διαφανείς και αναξιοκρατικές διαδικασίες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.