Αναδρομικος φορος στις γονικες παροχες

Αυξημένο φόρο, αναδρομικά, με βάση τους νέους συντελεστές που θα αποφασιστούν στο φορολογικό, θα καταβάλουν όσοι κάνουν από χθες, Παρασκευή, γονικές παροχές και κληρονομιές, όπως προβλέπει τροπολογία στο νομοσχέδιο για την «προστασία των δασών» που κατατέθηκε στη Βουλή. Η κατάθεση της τροπολογίας για το φόρο στις γονικές παροχές προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με το in.gr.

Ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος καταλόγισε στην κυβέρνηση προχειρότητα και αυτοσχεδιασμούς, ενώ για τις ρυθμίσεις είπε ότι έχουν αντιφατικό χαρακτήρα. «Μετά από ένα έντονο παρασκήνιο, που κράτησε όλη τη χθεσινή νύχτα (το βράδυ της Πέμπτης) η περιφερόμενη από γραφείο σε γραφείο, περιβόητη, πλέον, τροπολογία, κατατέθηκε σήμερα το πρωί (την Παρασκευή), με ρυθμίσεις που έχουν αντιφατικό χαρακτήρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ΝΔ, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, τάσσεται κατά της «ανεξέλεγκτης φορο – επιδρομής στην ακίνητη περιουσία», η οποία – όπως εξήγησε – πλήττει κυρίως, τη μεσαία τάξη και την μικρομεσαία ιδιοκτησία. Κάλεσε την κυβέρνηση να αυξήσει κατά πολύ το αφορολόγητο, ώστε να μην γονατίσουν τα μικρομεσαία εισοδήματα.

Αναφορικά με την αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα και τα ποτά, ο κ. Παναγιωτόπουλος τάχθηκε υπέρ, εφόσον το μέτρο είναι έκτακτο σε περίοδο κρίσεως.

Να σημειωθεί ότι ερωτηθείς σχετικά ο κ. Παπακωνσταντίνου στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Μέγκα έδωσε εξηγήσεις ότι για τα ποτά οι επιβαρύνσεις θα είναι πολύ μικρές της τάξης του 1 ευρώ για ένα μπουκάλι κρασί. Επίσης, αναφορικά με αύξηση του φόρου στα καύσιμα, στην ίδια εκπομπή ο υπουργός είπε πως το αποκλείουν προς το παρόν αλλά το μελετούν σʼ ένα βάθος χρόνου μέχρι το 2012.

•Αντιδρούν ΚΚΕ και ΣΥΝ

Έντονη αντίδραση προκλήθηκε και από το ΚΚΕ, το οποίο τόνισε ότι οι κυβερνητικές διακηρύξεις περί δικαιότερης φορολόγησης του συνόλου των εισοδημάτων «είναι το δόλωμα για να ακινητοποιηθεί η λαϊκή αντεπίθεση».

Το Πολιτικό Γραφείο υπογραμμίζει ότι «ο λαός δεν πρέπει να δείξει καμία εμπιστοσύνη στην κυβερνητική προπαγάνδα, περιμένοντας τη νέα φοροεπιδρομή που διαμορφώνει σε βάρος του η κυβέρνηση με τη νέα φορολογική πολιτική της και το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας».

Από πλευράς του ΣΥΝ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε ότι η κυβέρνηση, μέσω της καταδικασμένης πρακτικής των νυχτερινών τροπολογιών και μάλιστα σε άσχετα νομοσχέδια, έρχεται να κλιμακώσει μια πραγματική φοροεπιδρομή σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, την οποία εγκαινίασε με τα παράλογα, υπεραυξημένα τέλη κυκλοφορίας στα παλιά αυτοκίνητα.

• «Δεν υπάρχει κανένας αιφνιδιασμός» δήλωσε

ο Γ. Πεταλωτής

Σε δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής απέρριψε τα περί αιφνιδιασμού, λέγοντας ότι η φορολόγηση των μεταβιβάσεων αποτέλεσε προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ. Υπενθύμισε ότι η τελευταία σχετική αναφορά του πρωθυπουργού ήταν στις 13 Δεκεμβρίου 2009, προκειμένου να επανέλθει αυτή η φορολόγηση με προοδευτική κλίμακα και με υψηλό αφορολόγητο.

«Δεν υπάρχει κανένας αιφνιδιασμός» επεσήμανε ο κ. Πεταλωτής και πρόσθεσε ότι από εκεί και πέρα θα έπρεπε να βρεθεί κάποιος τρόπος να υπάρξει αυτή η ρύθμιση και μάλιστα όταν προβλέπεται και από τον προϋπολογισμό και από το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης.

Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι επειδή το πρώτο νομοσχέδιο σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στο Φεβρουαρίο, έπρεπε να κερδηθεί χρόνος ώστε να υπάρχει αυτή η ρύθμιση.

«Με δεδομένο ότι είχε προαναγγελθεί αυτού του είδους η φορολόγηση, παρατηρήθηκε σωρεία μεταβιβάσεων μεγάλων περιουσιών, γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών έτσι ώστε να μπορέσουν κάποιοι πολίτες, που διαθέτουν μεγάλες περιουσίες, να τις μεταβιβάσουν στα παιδιά τους και να ωφεληθούν σε αυτό το διάστημα.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η ρύθμιση δεν εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης γιατί δεν έπρεπε να επιβαρυνθούν οι πολίτες για το 2009.

Επιμέλεια: Μ.Α.

Πηγή: in.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.