Αναδοχη-Υιοθεσια: Ξεκινησαν οι διαδικασιες συνδεσης υποψηφιων γονεων και παιδιων

Σε λειτουργία το Πληροφοριακό Σύστημα

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με δημόσιους φορείς παιδικής προστασίας καθόρισε τη διαδικασία της σύνδεσης αλλά και των σταδίων μέχρι την τελική τοποθέτηση του παιδιού σε οικογένεια. Ήδη από χθες, Δευτέρα 6 Ιουλίου, ξεκίνησε η διαδικασία της σύνδεσης παιδιών με υποψηφίους γονείς μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Αναδόχων και Υιοθεσιών.

Με την ολοκλήρωση της καταγραφής των παιδιών που φιλοξενούνται σε δομές παιδικής προστασίας, την εκπαίδευση επαγγελματικών σε θέματα παιδικής προστασίας, την εκπαίδευση των Κοινωνικών Λειτουργών του Συλλόγου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ) και την έναρξη των εκπαιδευτικών σεμιναρίων υποψήφιων αναδόχων και θετών γονέων, το Υπουργείο απέστειλε οδηγίες σε όλους τους φορείς παιδικής προστασίας της χώρας, με πρωτοβουλία της υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου. Με αυτό τον τρόπο θα αποσαφηνιστούν τα στάδια της διαδικασίας στους επαγγελματίες παιδικής προστασίας τόσο σε δημόσιες όσο και σε ιδιωτικές δομές προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις.

Η διαδικασία που ακολουθείται

Συνοπτικά η διαδικασία ξεκινά με την πρόταση σύνδεσης των δύο μητρώων – του παιδιού και των υποψήφιων γονέων – από το Πληροφοριακό Σύστημα, το οποίο διενεργεί συνδέσεις μεταξύ των βάσεων δεδομένων κάθε 24 ώρες. Κάθε φορά που προκύπτει πρόταση σύνδεσης, ενημερώνονται αρχικά οι κοινωνικοί λειτουργοί του παιδιού και των υποψήφιων γονέων προκειμένου να επεξεργαστούν την πρόταση σύνδεσης. Ακολουθεί συνάντηση και επικοινωνία μεταξύ των κοινωνικών λειτουργών και των υποψηφίων γονέων. Σε περίπτωση συμφωνίας και των δύο μερών ξεκινά η περίοδος προσαρμογής κατά την οποία το παιδί προς αναδοχή ή υιοθεσία συναντά τους υποψήφιους γονείς υπό την εποπτεία του κοινωνικού του λειτουργού. Μετά την ολοκλήρωση της περιόδου προσαρμογής το παιδί τοποθετείται στην οικογένεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την αρχική διασύνδεση των μητρώων, όλα τα υπόλοιπα στάδια πραγματοποιούνται από επαγγελματίες κοινωνικούς λειτουργούς -του παιδιού και των υποψήφιων γονέων- και ότι σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, λαμβάνεται υπόψη η γνώμη του ανηλίκου, κατά τρόπο που να συνάδει με την ηλικία και την ωριμότητά του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν τα  πρώτα αποτελέσματα της σύνδεσης (αριθμητικά δεδομένα) των παιδιών και υποψήφιων γονέων.

Δόμνα Μιχαηλίδου «Το όραμά μας ήταν και παραμένει παιδοκεντρικό»

Για την έναρξη της διαδικασίας η Υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου δήλωσε: «Τον Δεκέμβριο ανακοινώσαμε ενώπιον του Πρωθυπουργού το σχέδιο μας για την εφαρμογή ενός διαφανούς συστήματος αναδοχής και υιοθεσίας στη χώρα. Έχοντας δουλέψει σκληρά και αψηφώντας τις δυσκολίες της πανδημίας, κατορθώσαμε μέσα σε λίγους μήνες να κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα για τη σύνδεση υποψήφιων γονιών και παιδιών με τρόπο αποτελεσματικό και ισότιμο. Το όραμά μας ήταν και παραμένει παιδοκεντρικό: στόχος μας είναι η οικογενειακή αποκατάσταση των παιδιών που ζουν σε μονάδες παιδικής προστασίας μέσα από τη σύνδεσή τους με υποψήφιους γονείς οι οποίοι ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις ευθύνες του κάθε παιδιού».

Θ. Φωτίου: «τα ταιριάσματα παιδιών και γονέων γίνονται βιαστικά και  χωρίς τήρηση των επιστημονικών πρωτοκόλλων»

Την ίδια ώρα ενστάσεις επί της διαδικασίας εκφράζει η αναπληρωτής Τομεάρχης Κοινωνικών Θεμάτων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεανώ Φωτίου επισημαίνοντας πως «στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής διακυβέρνησης που κατατέθηκε στην Βουλή, η κυβέρνηση συμπεριέλαβε τροπολογίες που αφορούν τον εμβληματικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για την αναδοχή και την υιοθεσία και μάλιστα στο πιο ευαίσθητο σημείο του, αυτό που αφορά το ταίριασμα των παιδιών με τους υποψήφιους αναδόχους και θετούς γονείς».

Όπως εξηγεί η ίδια, «σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, το πληροφοριακό σύστημα προτείνει στους αρμόδιους επιστήμονες των φορέων παιδικής προστασίας και εποπτείας αντίστοιχα τα πιθανά ταιριάσματα  παιδιών και υποψηφίων αναδόχων και θετών γονέων με αυστηρή τήρηση της προτεραιότητας, με επιστημονικό και διαφανή τρόπο. Ο νόμος προσδιορίζει με απόλυτη σαφήνεια και τους αρμόδιους φορείς: Είναι η μονάδα παιδικής προστασίας που έχει την ευθύνη του παιδιού, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας η Κοινωνική Υπηρεσία Περιφέρειας για τον υποψήφιο γονέα, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) για την τήρηση των Εθνικών Μητρώων.

Κανένας λόγος δεν  υπάρχει λοιπόν για αυτές τις τροπολογίες, με τις οποίες επιχειρείται οι Υπουργοί να ορίζουν αρμόδιους φορείς, χρονική διάρκεια και άλλα θέματα απροσδιορίστως,  σχετικά με το κρίσιμο θέμα του ταιριάσματος  παιδιών – υποψηφίων γονέων».


«Έχουμε τη βάσιμη υποψία ότι οι απαράδεκτες αυτές τροπολογίες γίνονται για να επιταχυνθούν διαδικασίες με παράκαμψη των κατά νόμο αρμόδιων φορέων, ώστε να εμφανίσει έργο η κυβέρνηση η οποία εδώ και ένα χρόνο έχει καθυστερήσει απαράδεκτα την εφαρμογή του νόμου» τονίζει η κ. Φωτίου για να επισημάνει προς την κυβέρνηση ότι «όταν τα ταιριάσματα παιδιών και γονέων γίνονται βιαστικά και  χωρίς τήρηση των επιστημονικών πρωτοκόλλων, το ποσοστό αποτυχίας εκτοξεύεται αφήνοντας ανεξίτηλα σημάδια στις ψυχές των παιδιών, που επιστρέφουν στα ιδρύματα».

«Δεν θα δεχτούμε να διακυβευθούν οι θετικές συνέπειες  του νόμου για την αναδοχή και υιοθεσία που αγκαλιάστηκε από την κοινωνία στον βωμό της επικοινωνιακής μικροπολιτικής  της κυβέρνησης» τονίζει κλείνοντας η αναπληρωτής Τομεάρχης.

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.