Αναδειξη Τοπικου Συμβουλιου Νεων Κομοτηνης

Συνέντευξη τύπου με θέμα τη συγκρότηση Τοπικού Συμβουλίου Νέων Κομοτηνής παραχώρησε χθες ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκος Τσαλικίδης, αρμόδιος επί του θέματος σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, ως ο νεαρότερος δημοτικός σύμβουλος.

Ο κ. Τσαλικίδης απηύθυνε κάλεσμα προς τους νέους και τις νέες του Δήμου Κομοτηνής ηλικίας 15-28 ετών να υποβάλουν αιτήσεις εγγραφής στο Μητρώο Νέων για την ανάδειξη του Τοπικού Συμβουλίου Νέων του Δήμου. Μέσω του προεδρείου οι νέοι και οι νέες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν παρεμβάσεις σε δημοτικά ή νομαρχιακά συμβούλια και έτσι θα έχουν αμεσότητα με τους φορείς και με τους δημοτικούς άρχοντες της περιοχής.

Για τη σημασία της συμμετοχής των νέων του Δήμου στη λήψη των δημοτικών αποφάσεων μίλησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκος Τσαλικίδης. «Με ευκαιρία το θεσμικό πλαίσιο σύστασης Τοπικού Συμβουλίου Νέων, αλλά κυρίως το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή αγκαλιάστηκε απ’ τους νέους ψηφοφόρους και το γεγονός ότι ο δήμαρχος αγκάλιασε τους νέους κρίνοντας και από τη δική μου συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο και την τοποθέτησή του στη θέση του αντιδημάρχου, καθώς και των άλλων συναδέλφων σε θέση ευθύνης στην ηλικία κάτω των 30 ετών, είναι ιδιαίτερα σημαντικό στη λήψη δημοτικών αποφάσεων η συμμετοχή των νέων του Δήμου».

Για την συγκρότηση Τοπικού Συμβουλίου σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων εγγραφής στα Μητρώα Νέων του Δήμου, όπου ο κάθε νέος και νέα ηλικίας από 15 έως 28 ετών πρέπει να έχει μαζί του την Αστυνομική Ταυτότητα ή το Διαβατήριό τους στην Γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Θεωρώ και θέλω να πιστεύω ότι θα σημάνει μια νέα εποχή για τους νέους και νέες της Κομοτηνής και τη σχέση τους με το δημόσιο βίο και τους θεσμούς της. Επίσης, αποτελεί το έναυσμα μιας νέας πολιτικής που φέρνει τους νέους στο προσκήνιο της τοπικής κοινωνίας δίνοντάς τους την δυνατότητα εκπροσώπησης μέσα από μια νέα δομή συμμετοχής αυτής των τοπικών συμβουλίων των νέων». Επ’ ευκαιρίας, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, απευθυνόμενος προς όλους τους νέους και τις νέες του Δήμου Κομοτηνής, τους παρότρυνε να εγγραφούν στα Μητρώα και να συμμετέχουν ενεργά στα Τοπικά Συμβούλια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε 20 ημέρες από την ανακοίνωση των Μητρώων στο Δήμο θα γίνουν εκλογές όπου θα συσταθεί 9μελές Συμβούλιο.

Η συμμετοχή των νέων σ’ αυτά τα Τοπικά Συμβούλια τους δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουν καλύτερα την τοπική κοινωνία και τους θεσμούς της και να έρθουν σε επαφή και διάλογο με τις τοπικές αρχές και τους φορείς.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσαλικίδης έκανε μια ιστορική αναδρομή στη σύσταση των πρώτων Τοπικών Συμβουλίων Νέων. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τα πρώτα Τοπικά Συμβούλια Νέων συστήθηκαν με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς για πρώτη φορά το 1997, σε κάποιους Δήμους και Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις στην Ελλάδα. Η χρονική περίοδος που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, έδειξε την αναγκαιότητα ενίσχυσης και θεσμοθέτησης αυτής της πρωτοβουλίας, με αποτέλεσμα το Φεβρουάριο το 2006 να ακολουθήσει νομοθετική ρύθμιση για τη σύσταση και λειτουργία των Τοπικών Συμβουλίων Νέων σε όλους τους Δήμους, Κοινότητες και Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας.

Η φωνή των νέων…

Κατά τον κ. Τσαλικίδη, πρόκειται για μια ολοκληρωμένη κυβερνητική πρωτοβουλία -για πρώτη φορά στα δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας- η οποία «προωθεί τη λειτουργία τέτοιων συμβουλίων νέων ακομμάτιστα, αλλά και μεθοδικά ώστε να μπορέσουν οι νέοι να επενδύσουν κάποιον από το χρόνο τους στον δημόσιο βίο. Είναι ευκαιρία να συμμετέχουν όλοι οι νέοι σ’ αυτές τις συνελεύσεις -οι οποίες θα συγκροτούνται κατά περιόδους μετά από τη σύσταση του Συμβουλίου- να καταθέτουν τις απόψεις τους, τις ιδέες και τους προβληματισμούς τους, αλλά και θέματα που απασχολούν γενικότερα σε σχέση με την τοπική κοινωνία όπου συμμετέχουν».

Μέσω του προεδρείου οι νέοι και οι νέες θα έχουν τη δυνατότητα να ασκούν ρόλο παρεμβατικό σε δημοτικά ή νομαρχιακά συμβούλια και έτσι θα είναι σε άμεση και συνεχή σχέση με τους φορείς και με τους δημοτικούς άρχοντες της περιοχής. «Ο δήμαρχος ή ο νομάρχης οφείλει να συμμετάσχει σε κάποια Συμβούλια, εφόσον κληθεί, να είναι παρών για να δώσει απαντήσεις, να κάνει διάλογο μ’ αυτούς τους νέους». Επίσης, τα Συμβούλια αυτά θα συμμετέχουν και σε οποιαδήποτε πολιτιστική δράση.

Ο δήμαρχος Κομοτηνής Δημήτρης Κοτσάκης, αναφερόμενος στη συγκρότηση Τοπικού Συμβουλίου Νέων Κομοτηνής, δήλωσε: «Εμείς θέλουμε τους νέους της πόλης μας, τους νέους του Λυκείου, τους νέους φοιτητές μας, τους νέους επαγγελματίες που έχουν ενταχθεί στην παραγωγή σαν ιδέες, σαν παρουσία. Θέλουμε τους νέους να μην τους εντάξουμε στο δικό μας σύστημα αξιών, αλλά να εντάξουμε τις ιδέες και το σύστημα αξιών των νέων στο δικό μας σύστημα διότι γι’ αυτούς κτίζουμε την πόλη μας, σ’ αυτούς θα την παραδώσουμε και θέλουμε η δική τους παρουσία να σχεδιάσει και να προδιαγράψει την πόλη του μέλλοντος».

Πιστεύει δε ότι οι νέοι έχουν να δώσουν πολλά με τις ιδέες τους, με την παρουσία τους και την ενεργητικότητά τους και «μέσα απ’ αυτή τη συνεργασία είμαι σίγουρος ότι το μέλλον της Κομοτηνής μας θα είναι πολύ καλύτερο».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.