Αναδειξη της διασυνοριακης περιοχης Ροδοπης και Δημου Momchilgrad

Με καλεσμένους Έλληνες και Βούλγαρους που ασχολούνται με τον τουρισμό, καθώς και εκπροσώπους πολιτιστικών συλλόγων, πραγματοποιήθηκε χθες στην Κομοτηνή η ημερίδα, στα πλαίσια της υλοποίησης του έργου «Γέφυρες Πολιτισμού- Δημιουργία υλικής και ανθρώπινης υποδομής για την ανάδειξη της διασυνοριακής περιοχής της Ροδόπης και του Δήμου Momchilgrad σε πολιτιστικό προορισμό» της κοινοτικής πρωτοβουλίας INTERREG IIIA/ PHARE Ελλάδα-Βουλγαρία. Σήμερα θα γίνουν εργαστήρια όπου θα γίνει συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για τον τουριστικό και τον πολιτιστικό τομέα.

Το έργο «Γέφυρες Πολιτισμού- Δημιουργία υλικής και ανθρώπινης υποδομής για την ανάδειξη της διασυνοριακής περιοχής της Ροδόπης και του Δήμου Momchilgrad σε πολιτιστικό προορισμό» υλοποιείται από το Δήμο Κομοτηνής, ενώ ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες. Στόχος του έργου είναι αφ’ ενός ως προς τη δημιουργία υλικής υποδομής, η σύσταση και η λειτουργία ενός Διαπολιτισμικού Κέντρου εκπαίδευσης και ενημέρωσης και ανάδειξης αυτού σε παράγοντα προώθησης και ενίσχυσης της πολιτισμικής συνέχειας της διασυνοριακής περιοχής της Ροδόπης, και αφ’ ετέρου, ως προς τη δημιουργία ανθρώπινης υποδομής, η ευαισθητοποίηση-ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων σχετικά με τον πολιτιστικό πλούτο που διαθέτουν, η συνειδητοποίηση της κοινής πολιτιστικής τους ταυτότητας και η προβολή-προώθησή της. «Σκοπός και στόχος αυτού του Προγράμματος ήταν η ανάδειξη της κοινής πολιτιστικής ταυτότητας της διασυνοριακής περιοχής και η ανάπτυξη εργαλείων για την προβολή της, καθώς επίσης η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την ανάδειξη και την προβολή της κοινής πολιτιστικής ταυτότητας», ανέφερε η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης «ΟΡΦΕΑΣ» Κομοτηνής Φελίνα Καζάκου – Βρούζου. Επίσης, το έργο αποσκοπούσε στην προβολή όλων των δράσεων του Προγράμματος, μέρος της δημοσιότητας της οποίας έχει αναλάβει η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης του Δήμου Κομοτηνής.

Μέσα από το Πρόγραμμα δόθηκε ευκαιρία στο Δήμο Κομοτηνής να δημιουργήσει υποδομή στο Διαπολιτισμικό Κέντρο εκπαίδευσης και ενημέρωσης και να ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία η υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου του Προγράμματος, σύμφωνα με την κ. Καζάκου, η οποία ευχαρίστησε τον δήμαρχο Momchilgrad Erdinch Hayrula, ο οποίος παραβρέθηκε στην ημερίδα συνοδευόμενος από τη πολυάριθμη αντιπροσωπεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης και τους εκπροσώπους του τουριστικού και του πολιτιστικού τομέα, οι οποίοι εκπροσώπησαν την Βουλγαρία σ’ αυτή την συνάντηση. «Ελπίζουμε και ευχόμαστε να υπάρχει συνέχεια στη συνεργασία μας αυτή».

Ο δήμαρχος Momchilgrad Erdinch Hayrula,
από πλευράς του, χαιρέτισε τους παραβρισκόμενους στη συνάντηση ενώ εξέφρασε τη χαρά του από την παρουσία στην Κομοτηνή. Η πρωτοβουλία της υλοποίησης του εν λόγω Προγράμματος έχει ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια, όσον αφορά την περιοχή της Κομοτηνής, σύμφωνα με τον δήμαρχο Momchilgrad. «Χαίρομαι πολύ διότι την στιγμή που μιλάμε, το συγκεκριμένο Πρόγραμμα γίνεται πραγματικότητα. Το Πρόγραμμα αυτό δεν είναι μοναδικό, καθώς υπάρχουν και προγράμματα στο πλαίσιο του Phare, τα οποία προχωράμε αυτή τη στιγμή, έχοντας συνεργάτη την περιοχή της Κομοτηνής. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, το οποίο σχετίζεται με τον τουρισμό και με τις πολιτιστικές ιδιαιτερότητες των περιοχών. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα να αναδειχτούν οι δομές εκείνες, οι οποίες θα βοηθήσουν στην ενδιάμεση ενδυνάμωση των τουριστικών δραστηριοτήτων μεταξύ των δύο περιοχών». Ο βούλγαρος δήμαρχος πιστεύει ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί όχι μόνο μεταξύ των δύο πόλεων, αλλά και στα πλαίσια των ευρύτερων περιοχών των δύο πλευρών. «Θεωρώ ότι και οι δύο περιοχές μπορούν να δώσουν εκείνες τις δυνατότητες και την δυναμική που χρειάζεται για την περαιτέρω ανάπτυξη και των δύο πλευρών».

Στη συνέχεια, ο κ. δήμαρχος προχώρησε σε μια σύντομη παρουσίαση του Δήμου Momchilgrad. Πρόκειται για μια τουριστική περιοχή με αρκετό τουριστικό πλούτο, με πλήθος ιστορικών μνημείων αλλά και αρχαιολογικών χώρων. Παρεμπιπτόντως, ανέφερε με μεγάλη χαρά ότι η πόλη του Momchilgrad πήρε χρυσό μετάλλιο για την μοναδικότητα της περιοχής, για τον πολιτισμό της και για τον φυσικό της πλούτο, μέσα από τις βραβεύσεις που γίνονται από μια ευρωπαϊκή οργάνωση.

Η διευθύντρια των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κομοτηνής Ζωή Κοσμίδου, από πλευράς της, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη Υπηρεσία του Δήμου έχει ένα ισχυρό background σε θέματα υλοποίησης κοινοτικών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών.«Είναι ιδιαίτερη χαρά μας που μέσω αυτού του προγράμματος συνεργαστήκαμε με την πόλη σας», είπε τονίζοντας ότι ο Δήμος Κομοτηνής κάνει μια μεγάλη προσπάθεια εξωστρέφειας τα τελευταία χρόνια ενώ έχει την μοναδική διαπολιτισμική ταυτότητα και «την προσπάθεια που κάνουμε ώστε να προωθήσουμε και να προβάλλουμε προς τα έξω όλο αυτό τον ανθρώπινο πλούτο και τον πολιτιστικό πλούτο που διαθέτει η περιοχή μας».

Πέραν των δράσεων που έχουν αναπτυχθεί από κοινού στα πλαίσια του εν λόγω έργου, ο Δήμος Κομοτηνής προχώρησε στη δημιουργία της υποδομής του Διαπολιτισμικού Κέντρου εκπαίδευσης στο χώρο της καινούριας Δημοτικής Βιβλιοθήκης (πλατεία της ΧΕΝ).

Την Αναπτυξιακή Εταιρεία Ροδόπης, η οποία είναι μια από τις αναδόχους εταιρείες του έργου, εκπροσώπησε στη συνάντηση αυτή η Μαρία Γεωργιτσοπούλου. Στο χαιρετισμό της η κ. Γεωργιτσοπούλου ανέφερε τα εξής: «Η γειτονική περιοχή της Βουλγαρίας, ο Δήμος Momchilgrad, αλλά και η ευρύτερη διοικητική περιφέρεια του Κίρτζαλι, η οποία πρόκειται να έρθει πιο κοντά μέσα από την ολοκλήρωση του κάθετου οδικού άξονα, αποτελεί για εμάς μια περιοχή σημαντική, στην οποία έχουμε επενδύσει τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε χρόνο για τη δημιουργία δεσμών, σχέσεων και κοινών κωδικών αναφοράς και συνεννόησης που θα οδηγήσουν σε μια ευρύτερη και ολοκληρωμένη συνεργασία σε τομείς προτεραιότητας και για τις δύο πλευρές».

Ο Δήμος Κομοτηνής μέσα από την υποβολή και υλοποίηση του έργου «Γέφυρες Πολιτισμού»
έρχεται να ολοκληρώσει για την Γ΄ Προγραμματική Περίοδο μια σειρά από προγράμματα σε συνεργασία με τους γείτονες βουλγαρικούς δήμους, προγράμματα τα οποία υλοποιήθηκαν από κοινού με έμφαση άλλοτε στην ελληνική πλευρά και άλλοτε στη βουλγαρική. Η Αναπτυξιακή Ροδόπης σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς έχει προχωρήσει στο σχεδιασμό, υποβολή και υλοποίηση προγραμμάτων μαζί με τους διασυνοριακούς δήμους από την βουλγαρική πλευρά, με αποτέλεσμα «να γνωρίζουμε πλέον την περιοχή, τα χαρακτηριστικά της και τις ανάγκες της, αλλά και να αποκτήσουμε καλούς συνεργάτες και φίλους».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.